AÇIK EMAR
Açık Emar

Açık Emar (Open MR) Nedir ve Ne İşe Yarar?

Açık Emar (Open MR) görüntüleme, insan vücudunun anatomik ve fizyolojik durumunun görüntülenmesini sağlayan tıbbi bir tekniktir.
 
İnsan yaşamına dair her alanda birçok gelişme sağlanırken tıp alanındaki Emar (MR) sistemine de yeni teknikler eklenmiştir. Yeni gelişen tıbbi tekniklerden biri de Açık Emar’dır. Büyük önem arz eden bu yöntem, ciddi sağlık sorunlarına ve hastalıklara sahip olan hastalar için oldukça kolaylık sağlar. Bu tekniğin amacı, hastaların çeşitli nedenlerle Emar’a girememesi durumunda hastalıkların teşhisini ve vücudun çeşitli kısımlarının çok hızlı bir şekilde incelenerek tedavi sürecinin başlatılmasını sağlar.
 
Açık Emar (Open MR), tıp dünyasının en yeni ve en gelişmiş teknolojik sistemlerinden biridir. Açık MR’ ın ne olduğuna geçmeden önce MR yani manyetik rezonans görüntüleme sisteminin ne olduğunu anlamak gerekir.

Emar -MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) Nedir?

Tıp dünyasında adından en çok söz ettiren görüntüleme sistemi olan Emar, büyük mıknatıslarla oluşturulan manyetik alanda, radyo dalgaları kullanılarak anatomik yapıları incelemek için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.
 
Manyetik rezonans görüntüleme (MR), en etkileyici ve en zararsız görüntüleme yöntemlerinden biridir. MR, herhangi bir yan etkiye sahip bir görüntüleme sistemi değildir, çünkü çekim esnasında alerjiye neden olacak, ağrı ve sızılara sebebiyet verecek herhangi bir ilaç veya madde kullanılmamaktadır. Biyorad Görüntüleme olarak yüksek kilolu hastalar da 290 Kilo ya kadar Emar çekimi yapabilmekteyiz.
 
Fakat burada en önemli özelliği ön plana çıkan sistemin şu özelliği dikkat çekicidir. Manyetik rezonans görüntüleme işlemi yapılırken sağlıklı ve hastalıklı dokular birbirinden ayrılır bu da hastalığa tanı konmasını, hastalığa uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gibi birçok alanda tıp uzmanlarına yardımcı olur.
 
Emar (MR), doktorlar tarafından uygun görülen vücudun kısımlarının yatay kesitteki görüntülerinin gözlemlenebilmesini sağlar. Vücudun çeşitli kısımlarının yatay bir şekilde görüntülenmesini sağlayan Emar (MR) cihazı, elektromanyetik ve radyo dalgalarını kullanarak işlev yapabilen çok fazla güçlü ve büyük bir cihazdır. Rahatsızlıkların teşhis edilmesine yarayan bu tıbbi yöntem, çeşitli nedenler sonucunda Emar (MR) çektiremeyen hastalar için çok ideal bir tekniktir.
 
Vücudun çeşitli bölgelerinin görüntülenmesini sağlayan bu sistemi bir adım ileriye taşıyan Emar (MR), daha az gürültü ve daha konforlu bir şekilde tespit sürecinin tamamlanmasını sağlar. Hastalar, nefes darlığı, stres ve kaygı nöbetleri gibi olumsuz durumlardan tamamen arındırılarak vücudunun görüntüsünün elde edilmesi mümkün kılınır.

Emar (MR) Vücudun Hangi Bölgelerine Çekilir?

  • Neuro (beyin ve omurga sistemi, anjiyoları),
  • Vücut (toraks, kardiak, meme, üst ve alt batın, anjiyoları),
  • Muskulo-skeletal (eklem ve uzuvlar ve anjiyoları ).

Kimler Emar Çektiremez?

Klasik emar sistemlerinde radyo dalgalarında iyileştirme yapılmadığı için hamile ve hamilelik şüphesi olan kadınlar, bebekler ve radyo dalgalarına karşı herhangi bir alerjisi olan hastaların emar çektirmeleri önerilmemektedir.
 
Bunlarla birlikte klasik emar yöntemlerinde, ortalama 45 dakika kadar kapalı alanda sabit şekilde kalma durumu söz konusu olduğundan, kapalı alan korkusu olanlar, uzun süre sabit pozisyonda duramayan hastaların emar çektirmeleri, yasaklı olmasa da sıkıntılı bir durum olduğu için uzak durulmaktadır.
 
Peki, çare nedir? Tabi ki gelişmiş tıp dünyasına sunulan ve son yıllarda dünyanın her yerinde daha fazla tercih edilen Açık Emar (Open MR) sistemidir.

Açık Emar Nedir?

Açık emar, kapalı emar sistemi ile aynı amaçlar doğrultusunda kullanılır yani hastalıklı dokularla sağlıklı dokuların birbirinden ayrılarak görüntülenmesine olanak tanır. Ancak açık emar, klasik MR sistemlerinden farklı olarak hem daha konforludur hem de daha hızlı işlem yapılmasını sağlamaktadır.
 
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kapalı emar sistemlerinde, özellikle “kapalı alan korkusu” olan hastalar için çekim bir hayli zahmetlidir. Ortalama 45 dakika kadar tünel gibi bir sistemde, sabit pozisyonda kalmak zorunda olan hastalar, kapalı alan korkusu nedeni ile sorun yaşamaktadır. Tabi ki sadece bu durumdan mustarip olarak hastalar değil;
 
  • Yaşlı ve refakatçi olmadan sabit duramayan hastalar,
  • Sabit bir şekilde uzun süre bekleyemeyen hastalar,
  • Çocuk ve bebek hastalar da kapalı emar ile çekim yapma konusunda bir hayli zorlanmaktadır.

Açık emar sistemi ise tüm bu sorunları ortadan kaldırarak daha rahat bir ortamda emar çekimine imkan tanıyan bir sistem olarak bilinmektedir. Açık emarlar, beyin ve boyun MR çekimleri dışındaki tüm çekimlerde başın dışarıda olduğu şekilde çekilmektedir.
 
Hasta, istediği pozisyonda durabilmekte, isterse uzanabilir, isterse yan yatabilir hatta çekim işlemi uzun sürmesi durumunda hasta isterse gazete bile okuyabilir. Kapalı emar sistemlerinde olduğu gibi sabit bir pozisyonda uzun süre kalma zorunluğu olmadığından hasta çok daha konforlu bir şekilde işlemin yapılmasını bekleyebilmektedir.
 
“Hareketli çekim” olarak adlandırılan “kinematik” çekimlerde yani çeşitli eklem, baş-boyun sırt ve bel bölgelerine çeşitli açılar verilerek MR çekimi yapılmasını sağlayan açık emar sistemleri, bu özellikleri sayesinde hastalıklı bölgelerde daha fazla işlem yapmayı kolaylaştırmaktadır.
 
Kapalı emar sistemlerinde, bazı hastalıklarda görüntü alınmıyordu bunun nedeni ise hastanın ani olarak hareket etmesiydi. Özellikle Meme MR, Difüzyon-Perfüzyon MR (beyindeki inme tanısında), kardiak MR, MRCP (safra yolları) MR ürografi (idrar yolları), Kontrastlı/sız anjiolar( damar içi katater uygulamadan) ve tüm vücut MR çekimleri gibi zor ve uğraş verici durumlarda, kapalı emar sistemi, çok da işe yaramıyordu.
 
Geliştirilerek tıp dünyasına sunulan açık emar ise tüm bu sorunları ortadan kaldırarak saniyeler içerisinde birçok görüntüyü alabildiği için bu tip durumlarda da oldukça etkili bir yöntemdir.
 
İnsanlar genellikle Açık Emar (Open MR) cihazının acı vermesinden ya da alerjik riskler oluşturmasından tedirgin oluyorlar. Fakat bu düşünce oldukça yanıltıcı ve yanlıştır. Çünkü bu cihazların herhangi bir acı verme durumu olmadığı gibi aynı zamanda alerjik riskler de taşımaz. Açık Emar (Open MR) görüntüleme tekniği, hidrojen atomlarının proton yoğunluğu aracılığıyla çalışmaktadır. Peki, Açık Emar (Open MR) tekniğinin çalışması için kullanılan hidrojen atomları nedir ve ne işe yarar?

Hidrojen Atomları Nedir?

Hidrojen atomları, canlı organizmalarda, özellikle de su molekülleri ve yağda çok yüksek miktarlarda bulunan atomlardır. Dokular arasında bulunan bu atomların yoğunluk ve hareketlilik durumu çeşitli etkenler sonucunda farklılık gösterebilir. Vücutta bulunan hidrojen atomları, radyo frekanslarının enerjisinin etkisiyle uyarılır. Daha sonra ise dokular, manyetik alanda radyo frekans sinyalleri yaymaya başlarlar. Dokuların yaydığı radyo frekans siyalleri, Açık Emar (Open MR) cihazındaki kişinin vücudunun hangi kısmı incelenecekse o kısmın yakınındaki antenler tarafından saptanır. Daha sonrasında antenlerin saptadığı radyo frekans sinyalleri, bir bilgisayar aracılığıyla işlenir. Sinyaller sayesinde bir bilgisayar aracılığıyla incelenecek kısmın yatay görüntüleri elde edilir ve incelenir.

Açık Emar (Open MR) Nasıl Çekilir?

Emar çekimleri genellikle ayakta tedavi bazında yapılır ve çekim süreleri yapılacak çekime göre 15 dakika ile 45 dakika aralığında değişebilir. Merkezimize geldiğinizde ilk önce kayıt işlemleriniz yapılır ve çekim öncesinde hakkınızda bilgi sahibi olmak amacı ile sizden bir anamnez formu doldurmanız istenecektir.
 
Emar cihazı güçlü manyetik alan oluşturduğundan dolayı cep telefonlarınız, kredi kartlarınız, saatleriniz vb. malzemelerinizin zarar görmemesi için, çekim öncesinde bütün metal eşyalarınızı üzerinizden çıkarmanız ve size özel kilitli dolabınıza eşyalarınızı bırakmanız istenecektir.
 
Çekim başlamadan önce emar sedyesine çekim için uygun pozisyonda yatırılacaksınız, görüntü alabilmek için üzerinde küçük parçalar ihtiva eden bir koil vücudunuzda çekim yapılacak bölgeye yerleştirilir.
 
Sonrasında hareketli sedye sayesinde çekim alanına taşınacaksınız bu esnada çekimi yapan teknisyenlerimiz teknisyen odasında cam arkasından sizi görüyor olacaklardır ve odada bulunan ses sistemi ile sizinle iletişim kurabilirler. Buna ek olarak, hastalarımız için özel kulaklıklarımız vardır ve çekimboyunca müzik dinleyebilirler.
 
Çekim tamamlandıktan sonra, teknisyenlerimiz, alınan görüntüleri denetler ve herhangi bir ek görüntü gerekiyorsa bunu belirler ve ek görüntü için çekim yapabilirler.
 
Tıbbi görüntüleme sistemlerindeki en büyük sorunlardan biri klostrofobi, yani kapalı alan korkusudur. Bu durumu en iyi şekilde nasıl idame ettirilebileceği konusunda bir kanıya varan uzmanlar, Açık Emar (Open MR) tekniğini geliştirmişlerdir. Sıklıkla kullanılan bu görüntüleme yöntemi, çok fazla sayıda kapalı alan korkusu olan hastalar için çok büyük bir önem teşkil ediyor. Bunun yanı sıra çocuklara Emar (MR) çekimi yapılırken çok üzün süre hareketsiz kalamadıkları görülüyor. Bu teknik ile hareketsiz kalamayan çocukların da hastalıklarının tespitinde vücudunun çeşitli bölgeleri rahatlıkla görüntülenebiliyor.
 
Açık Emar (Open MR) çektirmesi gereken ve sorun yaşayan bir diğer hasta grubu ise aşırı kiloya sahip olanlardır. Fazla kiloları nedeniyle cihaza sığmayan hastalara karşı da oldukça kolaylık sağlayan bir sistemdir.

Açık MR Nerede Çekilir?

Gelişmiş tıp teknolojisinin bir parçası olarak kabul edilen açık emar, Şişli, Bakırköy, Çapa ve Kızıltoprak da ki merkezlerimiz de çekilmektedir. Ancak MR çekimleriniz için öncesinden randevu almanız gerekiyor.
 
Açık emar çekimi için iletişim numaramızdan ulaşarak detaylı bilgi alabilir, randevu oluşturabilir ve işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirerek sizi bekleyen sağlıklı günlere “merhaba” diyebilirsiniz.

Açık Emar Avantajları Nelerdir?

  • Kapalı alan korkusu olanlar, mr çektirebilirler,
  • Refakatçi gerektiren hastalar yanlarında refakatçi tutabilirler,
  • Çocuk hastalar MR çekiminde herhangi bir sorun yaşamazlar,
  • Sabit pozisyonda kalamayan hastalar açık mr ile çekim yaptırabilirler,
  • Daha kısa sürede görüntüleme sağlanır,
  • Herhangi bir ağrı veya sızıya neden olmaz,
  • Yan etkileri kapalı mr sisteminden daha azdır.

Emar (MR) ve Açık Emar (Open MR) Arasındaki Farklar Nelerdir?

Açık Emar’ın genel olarak görüntüleme kalitesi ve manyetik alan gücü daha düşük olması nedeniyle teknik açıdan yeterli inceleme yapılamıyor. Aynı zamanda bu teknik ile yapılan görüntülemelerin çözünürlük kalitesi de Emar’a göre daha düşük oluyor. Her ne kadar çeşitli alanlarda daha avantajlı olsa da bu tıbbi tekniğin sorun yaratan bir dezavantajı da bunlardır. Fakat görüntüleme kalitesi ve çözünürlük açısından yeterli seviyede olan Açık Emar (Open MR) cihazları kullanıldığında bu sorun ortadan kalkar ve teknik açıdan tüm yeterlilik sağlanabilir. Bunun sonucunda da hastaların rahatsızlıklarının tespiti ve vücudunun çeşitli kısımlarının incelenmesi daha fazla kolaylaşır. Bu da hastalıkların daha kolay incelenebilmesini ve tedavi sürecine daha hızlı geçiş yapılmasını sağlar.
 
Açık Emar ve Kapalı Emar arasındaki bir diğer fark ise, Kapalı Emar görüntüleme yönteminde çocuklara anestezi uygulanması gerekebilir fakat Açık Emar (Open MR) yönteminde buna ihtiyaç kalmaz. Bunun yanı sıra Kapalı Emar yönteminde hasta yakınları duramıyorken tıbbi görüntüleme sistemlerinin gelişmiş teknolojisinden büyük ölçüde faydalanan Açık Emar (Open MR) yönteminde hastaların yakınları tetkik sırasında refakatçi olarak kalabildikleri gibi aynı zamanda hastalar, yakınları ile konuşabilir, dergi okuyabilir, müzik dinleyebilirler. Kapalı Emar’da hastaların kapalı ve dar bir alanın içerisinde hiçbir şekilde hareket etmeden ve kıpırdamadan durması gerekirken Açık Emar’da tam aksine hastanın oturur veya yan pozisyonda bile MR’ı çekilebilir. Açık Sistem MR’da uzman doktorlar tarafından yapılan görüntülemelerde astım, kalp ve tansiyon rahatsızlığı olan hastalar için daha hızlı ve daha kolay bir şekilde tetkikler yapılabilir. Kapalı Emar ile Açık Emar’ın bir diğer farkı ise, diz protezi, kalça protezi olan hastalar ile kırık sonrası ameliyat ile vücuda plak, vida konulan hastaların Kapalı Emar’a girememesi. Açık Emar (Open MR) tıbbi görüntüleme sisteminde ise bu tarz sorunlarla karşılaşılmaz ve bu hastaların Emar’ı kolaylıkla çekilebilir.

Açık Emar (Open MR) Ne Kadar Sürer?

Açık Emar (Open MR), özellikle de klostrofobi (kapalı alan korkusu) rahatsızlığı olan kişilerin ve çocukların çeşitli nedenlerle Emar (MR) çekimine girememesi sonucunda çok kolay bir şekilde hastalıklarının tespit edilebilmesini sağlayan tıbbi bir görüntüleme sistemidir. Bu görüntüleme sistemiyle birlikte yapılacak olan incelemelerin ne kadar süreceği, ne çeşit bir inceleme yapılacağına göre değişiklik gösterir. Fakat genellikle Açık Emar (Open MR) görüntüleme sistemiyle yapılan görüntüleme işlemleri, 15 dakika ve 45 dakika arası değişir. Bazı görüntüleme süreci 45 dakikanın üzerine de çıkabilir.
 
Açık Emar (Open MR), Kapalı Emar’a göre daha pratik ve basit bir yöntemdir. Bu nedenle işlemlerin de daha kolay ve daha hızlı olması beklenir. Fakat bu görüntüleme sistemi süreci kısa sürüyor olsa da hastanın durumuna, görüntülerin netliğine ve doktorun görüntüleri inceleme sürecine bağlı olarak uzayabilir. Kısaca Emar (MR) görüntüleme süreci çeşitli faktörlerden etkilenerek daha fazla uzayabiliyor olsa da ortalama 15-45 dakika arası sürüyor diyebiliriz. Bu durumun yanı sıra bazı görüntüleme sürecinde aç karnına çekim yapılması gerekebilir ya da hastanın üzerindeki çeşitli eşyaların ve metallerin çıkarılması gerekebilir. Tüm bu etkenlerin toplamında süre bir miktar daha uzayabilir.
 
Teknolojinin tıbbi alanda da hızla gelişmesiyle birlikte Açık Emar (Open MR) görüntüleme sistemi oluşturulmuştur. Bu gelişmelerin sonucunda Emar (MR) çekimlerinin süresi de oldukça kısalmıştır. Kapalı Emar ile yapılan görüntülemelerin uzun sürmesi, Açık Emar ile daha fazla kısalmış ve hastalıkların tespit edilmesi daha fazla kolaylaşmıştır. Kapalı alan korkunuz varsa bu tıbbi görüntüleme sistemi sizin için çok rahatlatıcı ve kolaylık sağlayıcı olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

MR (Manyetik Rezonans) Cihazı Nedir?
 
Açık Emar ve Yarı Açık Emar cihazlarımız, en yeni ve en gelişmiş yazılıma sahip cihazlardır. Bu cihazlar, konforunda doğru ve ayrıntılı görüntüler sağlamaktadır.
Açık Emar (Open MR) Ne Kadar Sürer?
 
Açık Emar, genellikle 15-45 dakika arası sürer. Fakat bu süre çeşitli etkenler nedeniyle 45 dakikanın üzerine de çıkabilir.
Açık Emar Hangi İllerde Var?
 
Açık Emar (Open MR), İstanbul, Ankara, Koaceli, İzmir gibi büyük şehirlerde bulunuyor.
Açık Beyin Emarı Kaç Dakika Sürer?
 
Açık Beyin Emarı, 15 dakika ve 45 dakika arası sürer. Bazı durumlarda bu süre 45 dakikanın üzerine çıkabilir.
Bebeklerde Emar (MR) Ne Kadar Sürer?
 
Bebeklere çekilecek olan Emar (MR), 20 dakika ve 90 dakika arası değişiklik gösterebilir.
Emar (MR) Çekilirken Kıyafetler Çıkarılır mı?
 
Emar (MR) çekimi yapılırken bazı durumlarda hastadan önlük giyilmesi istenebilir. Onun haricinde metal fermuar, bağlantı elemanları, düğmeler, balenli sütyen, kemer veya toka içermeyen giysiler tercih edilmelidir.
Açık Emar (Open MR) Fiyatları Nedir?
 
Açık Emar (Open MR) Fiyatları ve Açık Emar (Open MR) çekimi hakkında en net bilgileri alabileceğiniz iletişim numaramızdan ulaşarak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Emar (MR) Çekilmeden Önce Yemek Yenir mi?
 
Emar çekimi yapılmadan önce doktorlar tarafından hasta bilgilendirilir. Eğer aç karnına çekilmesi gerekiyorsa yenmemeli fakat aksi söylenmediyse yenilebilir.
Emar (MR) Cihazı Nasıl Çalışır?
 
Bu cihazlar, dokuların görüntülerini elde etmek için yüksek manyetik alan uygular ve hidrojen atomlarını tarar.
Emar (MR) Radyasyon Yayar mı?
 
Emar (MR) tıbbi görüntüleme sisteminde X ışınları kullanılmadığından hiç radyasyon riski bulunmuyor.

Açık MR Cihazları

Açık Emar ve Yarı Açık Emar cihazlarımız, en yeni ve en gelişmiş yazılıma sahip cihazlar dır. Tüm teknolojik cihaz parkuru, kaliteden ödün vermeden Açık Emar konforunda doğru ve ayrıntılı görüntüler sağlamaktadır.

Açık Emarda Yapılabilen Bazı Özel Çekimler

 
Açık Emar
Açık Emar Fiyatları
3 Tesla Emar
Alt Batın ve Üst Batın Emar (Tüm Batın MR)
Beyin Emar (Kranial MR)
Emar Anjiyo
Hipofiz MR
Kardiyak Emar
Lomber MR
Meme Emar (Göğüs Emar)
Multiparametrik Prostat MR
Servikal MR
Tüm Vücut Emar Check-Up
Sıkça Sorulan Sorular
 
 
HİZMET MERKEZLERİ
 
 

Bu hizmetin verildiği merkezler aşağıdaki gibidir.
 
İSTANBUL / CERRAHPAŞA
 
İLGİLİ MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.