Radyasyon Onkolojisi Ne Demektir?
Radyasyon onkolojisi, kanser hücreleri üzerindeki etkileri iyonizan radyasyon kullanılarak araştırılan bir tıbbi bilim dalı olarak adlandırılır. Kliniklerde yapılan radyocerrahi ve radyoterapi grupları altında yapılan incelemeler sonucunda kanser hücrelerinin ne aşamada olduğu tespit edilmektedir.Gelişen modern tıp dünyası, kanser hücreleri üzerinde araştırma yapmaya devam ederken, erken dönemde tedavinin başlatılması ve hastanın yaşam süresinin uzatılması adına başarılı çalışmalara imza atılmaktadır. Radyasyon onkolojisi, bu anlamda en geliştirilen tıbbi bilim dalı olarak adlandırılabilir. Yapılan tetkik ve muayeneler sonucunda hastaya nasıl bir tedavinin uygulanması gerektiğine karar vermek için multidisipliner ekipleri tarafından detaylı bir muayene yapılır ve buna göre radyoterapi uygulanmaya karar verilir.
Radyasyon Onkolojisi Neden Önemlidir?
Kanser hastalıkları, tüm dünya genelinde kalp ve damar hastalıklarından sonra en çok ölüme neden olan hastalıkların başında gelmektedir. Modern tıp dünyasının her geçen gün daha da geliştirilerek daha pozitif sonuçların elde edilmesi için geliştirilen akıllı molekküler, tetkik cihazları ve tanı yöntemlerinde kullanılan yenilikler, kanser hastaları için de umut ışığı oluyor. Radyasyon onkolojisi de bu anlamda en gelişen tıbbi dallardan biri olarak değerlendirilmektedir.Kanser hastalıklarının tedavisinde, cerrahi yöntemlerin kullanıldığı gibi iki farklı yöntem daha kullanılmaktadır. Bunlar; kemoterapi ve radyoterapidir. Kemoterapinin kullanılmasının amacı, kanserli hücreleri etkileyen kimyasal ilaçların kullanılması ile ilgili hücrelerin öldürülmesi işlemidir. Radyoterapi ise radyo ışınları kullanılarak kanserli hücrelerin yok edilmesini sağlamak amacı iledir.
Yukarıdaki üç farklı kanser tedavisinde de tanının konulması oldukça önemlidir. Radyoterapi uygulamları, diğer iki tedavi yönteminden daha farklıdır ve bu tedavi radyasyon onkolojisi adlı tıbbi bilim dalının uzmanlığı altında, radyasyon onkolojisi kliniklerinde yapılmaktadır.
Devlet Hastanelerinde Radyasyon Onkolojisi Var mı?
Kanser hastalıkları ile mücadele eden tıbbi bilim dalları, devlet hastanelerinde (araştırma hastaneleri) vardır. Ancak riskli hastalıklar olduğu için çoğu zaman devlet hastanelerinde bu dalda randevu almak ya çok zor olur ya da randevu tarihi çok uzun tarih sonrasına verilebilir. Bu da hasta açısından maalesef iyi olmayan sonuçlara neden olmaktadır.Radyasyon onkolojisi, yukarıda da belirttiğimiz gibi özel kliniklerdir ve bu bilim dalı ile ilgilenen uzmanlar da farklıdır. Bu nedenle kanserli hücrelerin tedavi edilerek yok edilmesi için kullanılan daha yeni ve modern olan bu yöntem için doğru bir hekim seçmek önemlidir. Özel hastanelerde veya kliniklerde radyason onkolojisi bölümü bulunmaktadır. Buralardan randevu almak da diğer hastalıklarla ilgili bölümlere göre biraz daha zordur. Özel randevu talebi ile alınabilen randevularda işinizi kolaylaştıracak aracı kurumlar, daha kısa sürede randevu almanıza yardımcı olabilirler.
Radyasyon Onkolojisi Ne İş Yapar?
Radyasyon onkolojisi, klinikliklerinde yapılan uygulamalar, iyonizan radyasyon kullanılarak yapılmaktadır. Bu dalın amacı kanser hücreleri üzerindeki etkilerin araştırılmasıdır. Yani hastaya nasıl bir tedavinin uygulanmasına karar vermek için kullanılmaktadır.Hastaların daha kısa sürede iyileşmesi ve yeniden sağlığına kavuşabilmesi için kanser hastalıklarında erken teşhis ve tedavi yönteminin doğru şekilde belirlenmesi son derece önemlidir. Radyasyon onkolojinin aslında en büyük etkilerinden biri de budur. Daha öneki dönemlerde modern tıbbın çok fazla gelişmemiş olması, hastalıklar üzerinde kullanılacak tedavi yöntemlerinin belirlenmesini zorlaştırmaktaydı. Günümüzde ise bu alanda son derece ileri seviyeye gelen tıp teknolojileri, ölümlere en çok sebebiyet veren hastalıkların başında gelen kanser hastalıklarında bile başarılı sonuçların alınmasını sağlamaktadır.