Modern tıp dünyasının gelişerek sağlık alanına sunduğu yeni nesil sistemleri sayesinde, hastaların sağlık güvenliği açısından radyasyon dozu mümkün olduğunca daha aza indirgenerek görüntüleme elde edilebilmektedir. Tıp dünyasına sonradan giren ve görüntülerin daha kaliteli hale gelmesini sağlayan 128 Multislice Bilgisayarlı Tomografi (BT) cihazları, çok kısa sürede kesitsel görüntüleme olanağı sunmaktadır.
Bu özellikleri sayesinde kesit kalınlıklarının incelmesi ve tek bir nefeste bütün vücut bölgesi için görüntü alma imkanı sağlamaktadır.
Hastalık ile ilgili detaylı bilgi almak, tanı koymak, teşhis ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesinde bir hayli etkili olan 128 Multislice BT cihazları, vücuttan aralıksız olarak alınan kesitleri, 3 boyutlu şekilde bilgisayar ortamına aktarmaktadır. Son yıllarda daha fazla kullanılmaya başlayan ve görüntü kalitesi bakımından daha iyi sonuçlar veren I-DOSE teknolojisi yüksek çözünürlüklü görüntüye minimum dozda ulaşma imkanı sağlamaktadır.
Tomografi çeşitleri
Geliştirilen modern tıp dünyasına sunulan BT teknolojisi, hastalık durumuna göre farklı şekilde çekilebilmektedir. Görüntülemede yeteri kadar sonuç alınabilmesi durumunda ilaçlı tomografi çekilmez. Ancak bazen vücutta meydana gelen hastalığa bağlı olarak ilaçlı tomografi de çekilebilmektedir.İlaçsız tomografi
İlaçsız tomografi, daha çok küçük hastalıkların teşhis edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Hastanın bu işlem için öncesinden yapması gereken bir hazırlık bulunmamaktadır.İlaçlı tomografi
Bilgisayarlı tomografi (BT), X ışınları ile vücutta kesitsel görüntü almayı sağlayan bir cihazdır. Kanser hastalıklarında ve birçok hastalığın tanısında ve teşhisinde kullanılan sistem, daha iyi görüntü alabilmek için kontrast madde kullanılarak çekilmektedir. İlaçlı tomografi olarak adlandırılan bu işlem için hastaya damar yoluyla konstrast madde verilir.Kontrast madde, vücutta belirli bir bölgeden görüntü alınırken daha detaylı bir şekilde inceleme fırsatı sunmaktadır. Beyin tomografisi haricinde diğer tüm çekimlerde kullanılabilen ilaçlı tomografi, ilaçsız tomografiye göre daha detaylı sonuçların alınmasına yardımcı olmaktadır.
İlaçlı tomografi çektirirken dikkat edilmesi gerekenler
Kontrast madde, bazı hastalarda alerjiye neden olabilmektedir. Bu tip hastaların çekime girmeden önce doktora ve radyoloji uzmanına durumu bildirmesi gerekmektedir. Hastanın kontrast maddeye karşı alerjisinin olup olmadığını bilmek, sağlık güvenliği açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden hastanın bu durumu öncesinden doktoru ile paylaşması önemli oranda sağlığını güvence altına almasına yardımcı olacaktır.Tomografi cihazı
İlk defa 1915 yılında “Bocage” tarafından bulunan tomografi cihazının kullanımı, 1930’lu yıllara dayanmaktadır. Radyolojik görüntüleme sistemi olarak işlem sağlayan cihaz, X ışını üreten tüp ile röntgen filminin, radyografisi elde edilmek istenen organın karşısında hareketi sonucu elde edilmektedir.Birçok hastalığa tanı koymak, teşhis etmek ve uygun tedavi şeklini belirlemek amacıyla kullanılan tomografi cihazı, bir organın 1 cm ile 2 cm kalınlığında ince dilimlerinin görüntülerinin alınmasına olanak sağlamaktadır.
Bu yöntem sayesinde organın önden arkaya, yukarıdan aşağıya ya da yatay düzlemde incelenmesine yardımcı olur. Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve radyolojik görüntüleme merkezlerinde bulunan tomografi cihazını, radyoloji uzmanları kullanırlar. Bu cihazdan alınan sonuçlar doktora sunulur, doktor da gerekli incelemeyi yaparak hastanın ne şekilde tedavi edileceğine karar verir.
Bilgisayarlı tomografi X ışınları kullanılarak radyolojik görüntüleme sağlayan bir cihazdır. Ancak yüksek dozda radyasyon yaydığı için hamile kadınların kullanılmasına yasak getirilmiştir. İngiltereli bilim insanlarının yaptıkları bir araştırmaya göre tomografi çektiren insanlar, Hiroşima’ya atılan atom bombasından sonra sağ kalan insanlar kadar etkilenirler.
Ancak buna karşın daha yüksek kontrast elde edilmesine olanak tanıması ve organın kesitsel şekilde görüntü alınmasına imkan tanıdığı için zararlarına karşı yine de kullanılmaktadır. Uzman doktorlar, tomografi hakkında bilgilendirmede bulunurken, gereksiz yere çekilmemesi konusunda hastaları uyarmaktadır.
Tomografi sonucu
Kanserin vücutta ilerleyişini detaylı bir şekilde incelemek, doku ve kas zedelenmelerini incelemek ve tanı konularak uygun tedavi yönteminin belirlenmesini sağlamak amacıyla çekilen tomografi, uzman teknisyenlerce rapor haline getirilerek doktora sunulmaktadır.Tomografi sonucu, doktorun incelemesinin ardından daha bir netlik kazanır ve hastanın hastalığı ile ilgili daha detaylı bilgilerin elde edilmesini sağlar. Bu da hangi tedavi yönteminin kullanılması gerektiği konusunda önemli bilgiler verir.
Tomografi çekiminden sonraki gün veya aynı gün tomografi sonucu alınabilmektedir. Hastanenin yoğunluğuna bağlı olarak değişebilen bu süre ç, 2 günü geçmeyecek şekilde ayarlanmaktadır. Özel kurumlardan randevu alınarak çekilen tomografi sonucu, daha kısa sürede elde edilebilmektedir.
Tomografi neden çekilir?
Birçok hastalığa tanı koymak ve uygun tedavi yöntemini belirlemek amacıyla kullanılan bilgisayarlı tomografi, bazı durumlarda çok daha net sonuç almayı sağlamaktadır. Kanserin vücuttaki ilerleyişini detaylı bir şekilde incelemek için kullanılan bu sistem sayesinde, hastalığa erken tanı koymak mümkün hale gelmektedir. Tomografi çekilme sebeplerini kısaca şu şekilde açıklayabiliriz;- Akciğer kanserinde erken tanı koymak için tomografi çekilir,
- Doku ve kas zedelenmesini incelemek amacıyla kullanılır. Dokuların detaylı bir şekilde incelenmesine olanak sağlayan tomografi, bu özelliği sayesinde doktorun hastaya hangi tedavi şeklini uygulayacağı konusunda önemli bilgiler verir.
- Vücutta oluşan urların belirlenmesi, iyi huylu ur ile kötü huylu urların tespit edilebilmesi için kullanılır.
- Beyin dokularının incelenmesinde kullanılır. Beyin, insan vücudunun en karmaşık bölgesidir bu nedenle röntgen veya MR ile beyin yapısının incelenmesi imkansızdır. Bu nedenle beynin incelenmesinde tomografi kullanılmaktadır.
- Kalp dejenerasyonu ve damar tıkanıklıklarının incelenmesinde ve kalp hastalıklarının incelenerek tanı konulmasında tomografi kullanılmaktadır.
Tomografi hangi durumlarda çekilir?
- Tümörlerin belirlenmesinde,
- Böbrek, karaciğer, pankreas ve dalak gibi organların incelenmesi için çekilir,
- Kafaya alınan darbelerin sonuçlarını değerlendirmek için çekilir,
- Beyin kanamaları durumunda kanamaların belirlenmesi için çekilir,
- Kalp hastalıklarında kalp anjiyografisi için çekilir,
- Sinüs hastalıklarının teşhis edilmesinde çekilir,
- Beyindeki damar hastalıklarının araştırılarak uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için çekilir,
- Akciğer kanseri ve akciğer hastalıkları için çekilir,
- Göğüs duvarı travmalarında çekilir.
Toraks BT
Toraks BT yani (Toraks Bilgisayarlı Tomografi), tomografi cihazı ile toraks veya göğüs bölgesinden görüntü almak amacıyla çekilen bir işlemdir. X ışınları kullanılarak göğüs bölgesinden kesitsel görüntü almayı sağlayan, aynı zamanda tedavi sürecinin planlanması amacı ile de kullanılan bir radyolojik görüntüleme yöntemidir.Medikal bir görüntüleme tekniği olarak da değerlendirilebilen toraks bt, göğüs veya toraks bölgesindeki kemiklerin ve yumuşak dokuların görüntüsünün alınmasını sağlamaktadır. Akciğer tomografisinden daha farklı bir şekilde görüntüleme almayı sağlayan toraks bt, iç organları, kas dokusunu, kan damarlarını ve sinirleri gösterir.
Doktor, daha detaylı bir görüntü almak istediği zaman hastadan toraks bilgisayarlı tomografi çektirmesini isteyebilmektedir. Hastalık hakkında kesin sonuçlara ulaşmak, kanserli dokuların hangi düzeyde seyrettiğini incelemek ve buna göre uygun tedavi şeklinin belirlenmesini ve tedavi planlanmasını yapmak amacıyla çekilen tomografi, büyük oranda olumlu sonuçların elde edilmesine katkıda bulunmaktadır.
Modern tıp dünyasının yeni nesil görüntüleme sistemleri olarak da kendinden söz ettiren toraks BT ile hastalık hakkında en net sonuçlara ulaşılabilmektedir.
Tomografi ne kadar sürer?
X ışını kullanılarak vücudun tüm bölgelerinin incelenmesine olanak sağlayan tomografi, hastalıkların bulgularının göz önüne alınması ile planlanmaktadır. Ortalama olarak 15 dakika kadar süren bu işlem, ilaçlı tomografi çekiminde biraz daha uzayabilmektedir. Uzamasının nedeni aslında tomografi çekimi değil, damar yoluyla hastaya verilen kontrast maddenin vücuda yayılmasını beklemekten kaynaklanmaktadır. Kontrast maddenin vücuda yayılması ortalama 1 saat kadar sürmektedir.Tomografi zararlı mı?
Yapılan incelemeler ve araştırmalar neticesinde X ışını kullanarak görüntüleme yapan tomografinin gereksiz yere kullanılmasının büyük zararlarının olduğu tespit edilmiştir.Ancak modern tıp dünyasına sunulan yeni nesil bilgisayarlı tomografi cihazlarının daha kısa sürede görüntü elde etmesi sayesinde radyasyona maruz kalma süresi daha aza indirilmiştir.
İngiltereli bilim insanlarına göre gereksiz yere kullanmak kesinlikle doğru değildir. hamile ve hamilelik şüphesi olan kadınlar ile kontrast maddeye karşı alerjisi olan hastaların tomografi çektirmemeleri önerilmektedir.
Tomografi nerede çekilir?
Özel hastane ve görüntüleme merkezlerinde sayının artması sayesinde devlet hastanelerinde randevu beklemeye gerek kalmadan daha kısa sürede tomografi çekimi yapılabilmektedir. Özel hastaneler ve görüntüleme merkezleri ile anlaşmalı olan Biyorad’ı arayarak size en yakın hastaneden randevu oluşturabilir, hastalığınız ile ilgili net bilgilerin elde edilmesini sağlayabilirsiniz.Tomografi fiyatları 2018 & 2019
Geliştirilmiş modern cihazlar sayesinde daha kısa sürede görüntü alınabilmesi, önemli kanser hastalıklarında da erken tanı konulmasını ve tedavi planının yapılmasına yardımcı olmaktadır. Bilgisayarlı tomografi cihazlarında da yeni nesil cihazların kullanılması sayesinde, özellikle akciğer kanseri hastalarında erken tanı koymak daha kolay hale gelmiştir.Tomografi çekimi ile daha belirgin bir hale getirilen görüntüler, uzman doktorların değerlendirmesi ile hastalık hakkında daha net bilgilere ulaşmaya yardımcı olmaktadır. Tomografi fiyatları 2019 listesi hakkında bilgi almak ve size en yakın görüntüleme merkezinden randevu oluşturmak için çağrı merkezi numaramızdan iletişime geçebilirsiniz.