Mamografi, elle muayene edilirken fark edilmeyen küçük dokuların ve hücrelerin bile oluşumunu ve gelişimini göstermeye yardımcı olur. Bir tür görüntüleme sistemlerinden biri olan mamografi, meme kanserinde hayat kurtarıcı özelliği ile tıp dünyasında doktorlara yardımcı olur.
Kadınlar, meme kanserine karşı elbette duyarlı davranmaktadır ancak kendi başlarına uyguladıkları birtakım muayene tipleri, meme kanserinin oluşup oluşmadığını anlamak için yeterli değildir. Genellikle; meme cildinden herhangi bir yaralanmanın oluşup oluşmadığına, renk değişikliğine, meme ucunda içeri kaçma durumu olup olmadığına veya damarlarda gözle görülür değişikliğin olup olmadığına bakarak karar vermeye çalışırlar.
Ancak meme kanseri, sanıldığı kadar bariz şekilde kendini gösterebilen bir hastalık değildir. Bazen içten büyüme sağlaması yüzünden çıplak gözle bunu fark edebilmek imkânsızdır. Mamografi ile tarama yapıldığında ise gözle görülmeyen hastalıklar ve kanserli hücreler bile tespit edilebilmektedir. Uzmanlar, 35 yaşını geçmiş tüm kadınların yılda 2 defa mutlaka kontrolden geçmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar.
Mamografi nedir?
Modern tıp dünyasında yaşanan gelişmeler ve geliştirilen yeni nesil görüntüleme sistemleri sayesinde eskiden tedavisi mümkün olmayan meme kanserleri de artık tedavi edilebiliyor. Uzmanların aktarımlarına göre mamografi taramasında alınan sonuçların yüzde 90 dolayında başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Ama öncelikle kadınların bilmeleri gereken en önemli husus, erken dönemde tanı konulması için şüphelenme durumunda zaman kaybetmeden doktora görünmektir.Dünya genelinde meme kanseri en yaygın olarak kadınlarda görülen kanser türlerinden biridir. Ancak buna karşın geliştirilen mamografi teknolojisi sayesinde ölüm oranlarında bir hayli düşüşün yaşandığını belirtmek gerekiyor.
Meme kanseri muayenesinde genellikle elle kontrol edilerek memede oluşan kitle değerlendirilir ancak bazı durumlarda kitlenin fazla büyümemiş olması ele gelmesini zorlaştırmaktadır. Mamografide ise ele gelmeyecek kadar küçük olan kitleler de kendini göstermektedir ve bu sayede erken tanı konulması daha mümkün hale gelebilmektedir.
Yaş ilerlemesine bağlı olarak artan meme kanseri büyüklüğü, mamografi ile daha kolay tespit edilebiliyor. Yani yaşın ilerlemiş olması veya meme kanserinin büyümesi, tedavi edilemeyeceği anlamına gelmiyor aksine daha rahat tedavi edilmesine olanak sağlıyor.
Hasta, meme kanseri şüphesi ile doktora gittiğinde öncelikle elle muayene yapılır net sonuç alınamazsa ultrasonografi ile hastalık hakkında bilgiye ulaşmaya çalışılır. Bundan da netice alınamaması durumunda mamografi çektirilir.
Mamografi, geliştirilmiş bir görüntüleme yöntemi olduğu için kanserli hücrenin veya kitlenin büyük veya küçük olması bir şey değiştirmeksizin, kanserin boyutunu öğrenmeye yardımcı olur. Erken tanı için son derece kolaylık sağlayan görüntüleme yöntemi ile hastanın yeniden şifa bulması ve hayatına sağlıklı bir şekilde devam etmesi sağlanmaktadır.
Mamografi hangi durumda çekilir?
Kadınlarda ölüme sebebiyet veren en büyük ikinci kanser olarak değerlendirilen “meme kanseri” her 35 yaşını geçmiş kadında görülebilme ihtimali olan bir kanser türüdür. Uzmanlar, kanser şüphesi olsun veya olmasın 40 yaşından sonra her kadının periyodik zamanlarda mamografi çektirmelerini önermektedir.Elle muayene edildiğinde ele gelmeyen kitlelerin bile mamografide tespit edilmesi, erken tanı açısından son derece önemlidir. Bu yüzden uzmanlar, herhangi bir sıkıntısı olmayan kadınların da belli zaman aralıklarında muayene olmaları gerektiği konusunda uyarmaktadır.
Hastalıkların iyileşip iyileşememesi durumunun tamamen erken tanı ve teşhisinde yattığını belirten uzmanlar kadınların ölümüne sebebiyet veren en riskli kanser türlerinden biri olan meme kanserine karşı bilinçli hareket edilmesi gerektiği konusunda her fırsatta uyarıyor.
Mamografi nasıl çekilir?
Ortalama 15-20 dakika kadar süren bir işlemle sonuçlanan mamografi çekimi için kanser şüphesi duyulan hasta mamografi cihazına girer. Mamografi cihazının görüntüleme sistemine iki meme konulur ardından teknisyen “korumalı bölge” olarak adlandırılan yere geçerek hastadan bazı hareketlerde bulunmasını ister.Heyecan yapmaması, nefesin tutulması ve sabit durması gibi çeşitli uyarılarda bulunan teknisyen çekim işlemine başlar. Mamografi çekiminin sonunda herhangi bir şüpheye yer verecek bir durum ile karşılaşılmamış ise işlemin tekrarlanmasına gerek yoktur. Ancak küçük şüpheler de olmak üzere herhangi bir şüphe duyulması durumunda işlemin yeniden tekrarlanması istenebilir.
Mamografi çekimi öncesinde herhangi bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Ancak sürekli kullanılan ilaçlar varsa ve meme kanseri öyküsü varsa çekimden önce doktora bildirilmesi gerekmektedir.
Mamografi zararlı mı?
Uzman doktorlar, yayılan bazı haberlere karşı kadınları uyarmaktadır. “Mamografi kanser yapıyor” şeklinde yapılan haberlere karşı bilgi veren uzmanlar; mamografi çektirmenin bir gereklilik olduğunu ve gereksiz yere çekim yapılmadığını belirtiyor.Erkeklerde 50 yaş üzerinde prostat kanserinin yaygın olması kadar 35’li yaşlardaki kadınlarda da yaygın bir kanser türü olan meme kanserine karşı tedbir almak için mamografi çektirmenin şart olduğunu vurgulayan uzmanlar; sadece mamografi değil, teknoloji ile paralel çalışan tüm görüntüleme sistemlerinin kendilerine göre zararları vardır.
Ancak meme kanseri gibi tehlikeli bir hastalık karşısında ufak tefek bazı sıkıntıları olan görüntüleme sistemlerinden kaçınmak da başka bir tehlikenin oluşmasına davetiye çıkartmak demektir. Bu nedenle çıkan haberlere çok fazla kulak asarak “mamografi zararlıdır” demek doğru değildir. En iyi bilgiyi, mamografi çekilmesi gerektiğini söyleyen doktordan alabilirsiniz.
Mamografi sonucu
Dünya genelinde meme kanseri taraması yapmak için geliştirilen mamografi sistemleri kullanılmaktadır. Çekim hakkında yukarıda bilgi vermiştik. Ortalama 15-20 dakika kadar süren işlem sonucunda mamografi sonucu alınır.Alınan raporda herhangi bir şüphe durumu söz konusu değilse yeniden çekim yapılmasına gerek yoktur. Değerlendirmeyi, uzman teknisyenler ve doktorlar yapar. Mamografi sonuç hakkında bilgiyi doktor hastasına bildirir. Önemli bir durum söz konusu ise belirlenen tedavi şekli uygulanarak hastanın meme kanserinden kurtulması için tedavilere başlanır.
Fibroadenom nedir?
Kadınların yaklaşık olarak yüzde 10’unda fibroadenom bulunur. Fibroadenom, “iyi huylu tümör” olarak adlandırılmaktadır. Bu tümörler, 15-30 yaş arasındaki kadınlarda görülebilmektedir. Östrojen hormonunun etkisiyle büyümeye başlayan fibroadenom, daha çok gebelik döneminde kendini gösterir. Menopoz döneminde ise bu büyüme yerini küçülmeye bırakır. Bağ dokusu ve salgı bezi hücrelerinden oluşan fibroadenom, tek ya da çok sayıda olabilmektedir. Çok sayıda fibroadenom olan kadınlarda meme kanseri olasılığı daha yüksektir.Elle yapılan muayenelerde sert, yuvarlak, düzgün yüzeyli, lastik gibi hareketli şekilde ele gelen fibroadenom, parmakların arasından kaçacak kadar küçük boyutlu olurlar. Bu özelliklerinden dolayı “meme faresi” olarak adlandırılırlar.
Hamilelik döneminde kadınlarda hormon seviyesinin değişmesi, Fibroadenomların daha belirgin hale gelmesine etki etmektedir. Bu dönemlerde veya adet dönemi öncesinde hafif ağrılı veya şişlik durumları görülebilmektedir.
Mamografi çekimi ile fibroadenomların çokluğu ile ilgili daha net bilgilere ulaşılabilmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çok olması kadınlarda meme kanseri riskinin daha yüksek görülebileceğine işaret etmektedir.
Kadınlar her zaman olmasa da bazı durumlarda kendi kendilerine memelerini kontrol ederek fibroadenom oluşumunun var olup olmadığını değerlendirebilirler. Ancak bazı fibroadenomlar çok küçük oldukları için ele gelmezler bunların tespiti için de mamografi çekilmesi gerekmektedir.
Mamografi fiyatları
Modern tıp dünyasının her geçen gün daha ileri adımlar atması sayesinde ve artan özel hastaneler ile görüntüleme merkezleri sayesinde görüntüleme fiyatlarının daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Mamografi fiyatları da çekilen hastane veya özel görüntüleme merkezlerine göre değişebilmektedir.Doktorun istediği özelliklere göre de fiyatlarında değişikliklerin görülebildiği mamografi fiyatları alanında hastalara en uygun fiyatları sunmak amacıyla Biyorad olarak İstanbul’un çoğu özel hastanesi ve görüntüleme merkezleri ile anlaşmalarımız bulunmakta ve yeni anlaşma çalışmalarımız da devam etmektedir. Hastalığınız ile ilgili kesin sonuca ulaşmak ve randevu alamama sorununa karşın çözüm bulmak için çağrı merkezi numaramızdan ulaşarak size en yakın özel hastaneden randevu alabilirsiniz.
Mamografi çeşitleri nelerdir?
Meme kanseri taraması olarak da adlandırılan mamografi iki farklı çeşide sahiptir. Bunlar;- Tarama amaçlı mamografi
- Tanı amaçlı mamografi.
Tarama amaçlı mamografi:
Tarama amaçlı yapılan mamografi, herhangi bir şikâyeti olmayan kadınlara uygulanan bir görüntüleme çeşididir. Bunun yapılmasının amacı erken dönemde tanı koymak ve varsa kanser tehlikesi veya şüphesi öncesinden uygun tedavi şeklini belirlemektir.
Tanı amaçlı mamografi:
Memede şikâyeti bulunan kadınlara yapılan tanı amaçlı mamografi, memede saptanan normal olmayan oluşumların nedenlerini araştırmak ve varsa kanser şüphesi, uygun tedavi şeklini belirlemektir. Tanı amaçlı mamografi sonucu, doktora en doğru bilgileri verir. Elde edilen bulgulardan dolayı yeniden bir çekim istenebilmektedir.