ENTEROKLİZİS
Enteroklizis
Enteroklizis nedir, neden yapılır, nasıl yapılır? Bağırsaklar, insanın yaşamını dengelemek ve sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için en çok ihtiyaç duyduğu organlarından biridir. İnce barsaklar, karbonhidratların, protein ve yağların emiliminin büyük bir bölümünün yapıldığı bölümdür. Yaşanabilecek bir hastalık ve bağırsak hastalıkları durumunda, bu işlemler gerçekleşemez ve insan sağlığı ciddi anlamda tehlike altına girer.
 
Bağırsak hastalıklarında normalde endoskopik görüntüleme tetkiki kullanılır ancak ince barsaklar, uzunluklarından dolayı bu inceleme tetkikine cevap veremezler. Tıp dünyasında yaşanan gelişmeler ve geliştirilen yeni görüntüleme teknikleri sayesinde ince bağırsakların görüntülenmesinde de daha net sonuçlara ulaşılabilmektedir. İnce bağırsakların görüntülenmesinde ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesinde önemli bir yere sahip olan enteroklizis, uzman doktorların hastaları tedavi etmesinde önemli bir rol üstlenmektedir.
 
Enteroklizis çekimi, ince barsakların 12 parmak kısmının sonrasına “katater” adı verilen plastik bir tüpün burundan yerleştirilmesi ile yapılır. İşlem yapılırken bağırsakların iç yüzeyini daha iyi görebilmek için kontrast madde verilir. Kontrast madde (boyalı ilaç), görüntülemenin daha net ve anlaşılır olmasına yardımcı olur. X ışını ile inceleme yapılması gereken bölgede inceleme yapılarak hastalığın hangi boyutta olduğu, nasıl bir tedavi yönteminin kullanılması gerektiği hakkında doktora önemli bilgiler sunar. Kısaca “enteroklizis, radyolojik görüntüleme yöntemidir” diyebiliriz.

Enteroklizis ile kolon kanseri teşhisi

Kolon kanseri veya halk arasındaki ismi ile “bağırsak kanseri”, sindirim sisteminin en son bölümü olan “kalın bağırsak” bölgesinde kanserli hücrelerin büyümesi ile başlayan bir kanser türüdür. Son derece riskli olan ve ölüm ile sonuçlandırabilen bu hastalık, erken dönemde tedavi edildiğinde hasta yeniden eski hayatına dönebiliyor. Bağırsak kanseri, aslında sinsice başlayan ve gizlice büyüyen bir hastalıktır. İlk dönemlerde “adenomatöz polip” adı verilen küçük ve kanseröz olmayan hücre kümeleri ile başlar. tıp dilinde buna “iyi huylu hücre kümeleri” denmektedir. Önceden tespit edilip tedaviye başlanmaması durumunda kalın bağırsağa ilerler ve bağırsak kanseri (kolon kanseri) oluşmaya başlar. modern tıp dünyasının sunduğu yeni tetkik yöntemleri sayesinde kolon kanseri ile ilgili bilgi almak ve hangi evrede olduğunu öğrenmek artık eskisine göre çok daha kolay ve başarılı sonuçlar vermektedir. Hasta, şikayetleri ile doktora gittiğinde öncelikle genel bir muayene yapılır eğer net sonuç alınamazsa doktor enteroklizis çekilmesine karar verir.

Kolon kanseri belirtileri nelerdir?

Bir insanın hastalığını bilebilmesi için hastalık belirtilerini de bilmelidir. Aksi halde bazen çok büyük bir hastalıkla karşı karşıya olmasına rağmen basit bir hastalık gibi görür ve muayene olma gereği duymadığı için ilerleyen dönemlerde kanser gibi ölümcül hastalıklarla karşı karşıya kalır. Kolon kanseri de başlangıçta “iyi huylu” olarak başladığı için çoğu zaman hastalar durumun vahametinin farkında olmazlar ve bu da tedavilerini ertelemelerine neden olur. Uzman doktorlar, kolon kanseri (bağırsak kanseri) belirtileri hakkında bilgi verirken, belirtilerin başladığı ilk andan itibaren uzman doktora görünmesi gerektiği konusunda uyarıyorlar. Peki, kolon kanseri belirtileri nelerdir?

Kolon kanseri belirtileri

  1. İshal, kabızlık gibi 4 haftadan uzun süren bağırsak fonksiyonlarında değişiklik,
  2. Dışkıda kan veya rektal kanama,
  3. Gaz, kramp veya karın ağrısı gibi dinmeyen ağrılar,
  4. Bağırsağın tamamen boşaltılmadığı hissi,
  5. Halsizlik, bitkinlik ve aşırı kilo verme,
  6. Sebebi açıklanamayan kilo kaybı.
Bağırsak kanseri hastaları, hastalığın ilk döneminde iyi huylu olarak geliştiği için hastalıklarının farkına varamazlar. Düzenli muayene ve kontrolden geçen kişiler, bu konuda daha fazla şanslıdırlar. Kolon kanserinin hangi aşamada olduğu da enteroklizis çekiminden sonra belli olur.

Doktora ne zaman gidilmelidir?

Başında da belirttiğimiz gibi kolon kanserinin ilk dönemlerinde hastalık “adenomatöz polip” adı verilen küçük ve kanseröz olmayan hücre kümeleri ile başlar ve hastalar çoğu zaman kanserli olduklarının farkında bile olmazlar. Yukarıda saydığımız belirtilerden ilki yani bağırsak fonksiyonlarında değişikliğin başladığını hisseder etmez, hastanın doktora görünmesi ve enteroklizis çektirmesinde yarar vardır.

İnce bağırsak kanseri

Bağırsak kanseri türlerinden biri olan ince bağırsak kanseri, farklı nedenlerden dolayı oluşabilen bir hastalık türüdür. İleri yaş ve erkek olma, çölyak hastalığı, kolon kanseri (bağırsak kanseri) öyküsü, chrohn hastalığı, bazı kalıtsal hastalıklar, ince bağırsak kanserine neden olan durumlardır. Risk fatkörü kişiden kişiye değişmekle birlikte yukarıda saydığımız nedenler, bağırsak kanserinin oluşmasında önemli rol oynamaktadır. Enteroklizis ile ince bağırsaklardan görüntü alınması ile kanserli hücrelerin hangi evrede olduğu netleştirilebilmektedir.

İnce bağırsak kanseri belirtileri nelerdir?

Bağırsak kanseri belirtilerinde, ince veya kalın bağırsak kanseri fark etmeksizin belirtiler ilk zamanlarda daha az kendini gösterir ve bu da hastaların durumun ciddiyetini göz ardı etmelerine neden olur. Aşağıda sayacağımız belirtiler ince bağırsak kanseri belirtileri olup bunlardan biri veya birden fazlası ile karşılaşılması durumunda zaman kaybetmeden muayene olmanın önemli oranda hastalığın tedavi edilmesine yardımcı olacağını unutmamak gerekir.

İnce bağırsak kanseri belirtileri

  1. Mide bölgesinde başlayan karın ağrısı,
  2. Halsizlik ve yorgunluk,
  3. Kansızlık (anemi),
  4. Mide bulantısı ve kusma,
  5. Açıklanmayan kilo kaybı.
Tanı koyulabilmesi için hastanın zaman kaybetmeden doktora görünmesi gerekmektedir. Baryumlu grafi, bilgisayarlı tomografi, endoskopi ve enteroklizis gibi yöntemlerle ince bağırsak kanseri hastalığı teşhis edilebilmektedir.

Enteroklizis yapan hastaneler

Modern tıp dünyasının gelişmesi sayesinde çoğu hastalığa kesin tanı koymak mümkündür. İstanbul’da enteroklizis yapan hastaneler ve görüntüleme merkezleri oldukça fazladır. Ancak kolon kanseri hastalığı, son yıllarda daha sık görülmeye başladığı için hastanelerden randevu almak bir hayli zorlaşabiliyor

Enteroklizis ne kadar sürer?

Hastaların hastalıklarının tedavi edilmesini ertelemelerindeki en büyük sebeplerden biri de görüntüleme işlemlerinin uzun sürmesidir. Enteroklizis çekimi, ortalama 30 dakika kadar süren bir işlemdir. Hastaların en çok zorlanacakları bölüm ise genellikle 5 ile 15 dakikayı geçmemektedir. Kontrast maddenin verildiği ve katater tüpünün yerleştirilmesi zamanı biraz sancılı geçse de bundan sonraki süreç biraz daha rahat geçmektedir.

Enteroklizis fiyatları

Tıp dünyasının yeni nesil tetkik yöntemleri konusunda daha geniş ve zengin imkanlara sahip olması sayesinde, bazı fiyatı yüksek çıkabilen görüntüleme tekniklerinde de fiyatların inmesine etki etmektedir.
 
Enteroklizis fiyatları da bu anlamda değerlendirilebilir. Ancak doktorun istediği Enteroklizis şekline göre ve çekilen hastaneye göre de fiyatlarda değişiklik görülebilir. Biyorad, İstanbul genelinde birçok hastane ve görüntüleme merkezleri ile anlaşmalı bir kurum olup hem randevu alabilme konusunda hem de fiyatlar konusunda hastalara yardımcı olmaktadır.
 
Enteroklizis fiyatları hakkında detaylı bilgilere ulaşmak ve randevu oluşturmak için çağrı merkezi numaramızdan ulaşabilirsiniz.

Enteroklizis zararlı mı?

X ışınları ile ince bağırsakların görüntülenmesine olanak tanıyan Enteroklizis, yapılan araştırmalara göre herhangi bir yan etkiye neden olmamaktadır. Ancak kontrast maddeye karşı alerjisi olan hastalarda zaman zaman bazı rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bu da geçici bir durumdur.
HİZMET MERKEZLERİ
 
 

Bu hizmetin verildiği merkezler aşağıdaki gibidir.
 
İSTANBUL / ŞİŞLİ
 
İLGİLİ MAKALELER
 
 
Bağırsak hastalıklarını ihmal etmeyin
İnce Bağırsak Hastalıklarında Enteroklizis
 
 
SPESİFİK KLİNİKLER
 
 
Acil Görüntüleme Kliniği
Girişimsel Radyoloji Kliniği
Kadın Sağlığı Görüntüleme Kliniği
Kanser Görüntüleme Kliniği
Pediadrik Görüntüleme Kliniği
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.