Kemik dansitometri, kemik mineral yoğunluğunu ve kemik yoğunluğu kaybını değerlendirmek amacıyla yapılan bir testtir. Kemik hastalıkları arasında yaygın olarak görülen kemik kalsiyum kaybı sonucu meydana gelen kemik durum osteoporoz tanısı koymak için yapılan test sonucunda elde edilen raporlar doğrultusunda hastaya gerekli tedavi şekli planlanmaktadır.
Kadınlarda, 40 yaşlarından sonra kemik kütlesi kaybı meydana gelir. Menopoz döneminin başlamasıyla hızlanan bu durum, menopozun ilk 10 yılında kemik kütlesinin ortalama % 15 civarında bir kaybın yaşandığı bilimsel olarak tespit edilmiştir.
Kemik kütlesi kaybı, sadece kadınlarda meydana gelen bir durum değildir. Erkeklerde de tüm yaşam boyunca ortalama yüzde 20-30 oranında kemik kütlesi kaybı yaşanmaktadır.
Kemik dansitometri, bu kemik kütlesi kaybının hangi oranda olduğunu tespit etmek için yapılan bir testtir.
Testin yapılmasının temel amacı bu olmakla birlikte osteoporoz ve kırık riski hesaplanması ve tedavi sonrasında hastanın durumunu takip etmek amacıyla da yapılan bir testtir.
Kemik dansitometri neden yapılır?
Daha çok kadınlarda menopoz döneminden sonra meydana gelen kemik kütlesi kaybı, erkeklerde de meydana gelebilen bir durumdur. Genellikle kadınlarda daha fazla görülse de erkeklerde de bazı nedenlerden dolayı bu durum görülebilmektedir.
Kemik dansitometri testi, her iki cinsiyet için de kullanılmaktadır. Kemik yoğunluğunun düşük olması durumunda hastanın erken dönemde tedavi edilmesi gerekir. Yoğunluğun hangi aşamada olduğunu tespit etmek için ise
kemik dansitometri testi yapılır.
Kemik yoğunluğu ölçümü kimlere yapılır?
- Kalça kırığı gibi kişisel veya kalıtsal olan kişilerde,
- Kemik yoğunluğundan dolayı bazı hastalıklara yakalanan erkeklerde,
- Tip 1 (juvenil ya da insulin bağımlı) şeker hastaları, ya da osteoporoz aile öyküsü olan kişilerde,
- Omurgalarında kırık olanlar ve osteoporozun diğer bulgularını taşıyan kişilerde,
- Menopoz döneminden önce yüksek osteoporoz olan kadınlarda,
- Cerrahi operasyon ile her iki yumurtalığı alınan kadınlarda,
- Menopoz sonrası risk taşıyan kadınlarda,
- Zayıf ve uzun boylu kadınlarda menopoz sonrası dönemlerde,
- Kalıtsal osteoporoz öyküsü bulunan veya omurga kırığı olanlarda kemik yoğunluğu ölçümü yapılmaktadır.
Kemik dansitometri nasıl çekilir?
Kemik dansitometri (kemik ölçümü), röntgen çekimine benzer bir şekilde yapılır. Hangi kemiğin ölçümünün yapılacağına ise doktor karar verir. Genellikle kalça kemiği ve bel kemiği kemik erimesi için belirleyici sonuçlar verdiği için daha çok bu kemiklerin ölçümü yapılmaktadır. Ancak sadece kemik erimesinin tespit edilmesinde kullanılmadığı için hastanın şikâyetine bağlı olarak doktorun belirlediği kemiklerde ölçüm yapılmaktadır.
Kemik ölçümü ne kadar sürer?
Ortalama 30 ile 40 dakika arasında süren işlem için öncesinden herhangi bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Hastanın çekim esnasında hareketsiz kalması, çekimin daha kaliteli olması adına önemlidir. Bu konuda çekimi yapan uzman, hastaya gerekli talimatları vermektedir.
Kemik dansitometri nerede çekilir?
Devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel çekim merkezlerinde yapılan kemik ölçümü bazı durumlarda kısa sürede yapılması gerekir. Acil durumlarda devlet hastanelerinden randevu bulmanın zorlaşacağından dolayı
Biyorad olarak bize müracaat eden hastalara en yakın özel çekim merkezlerinden randevu oluşturmaktayız. Randevu almak için çağrı merkezi numaramızdan iletişime geçebilirsiniz.
Kemik dansitometri fiyatı
Özel hastanelerde ve çekim merkezlerinde çekilebilmesinin yanında devlet hastanelerinde de yapılan
kemik ölçümü (kemik dansitometri) fiyatları, yaygın olan cihazlar sayesinde düşüktür. Kaliteli hizmet vermek ve hastalara yardımcı olmak amacıyla kurduğumuz Biyorad,
kemik dansitometri fiyatları konusunda en uygun fiyatları sunmaktadır. Detaylı bilgi almak ve çekim için randevu oluşturmak için iletişim numaramızdan ulaşabilirsiniz.