RADYOTERAPİ
Radyoterapi

Radyoterapi (Işın Tedavisi) Nedir, Nasıl Yapılır?

Son dönemlerde kanser hastalıklarının artması ve buna yönelik yapılan çalışmaların da artması ile birlikte ülkemizde de ciddi anlamda ileri yönlü adımların atıldığını söyleyebiliriz. En ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanser hastalıklarına yönelik geliştirilen radyoterapi ya da diğer adıyla “ışın tedavisi” elektromanyetik dalgalar arasında yüksek frekansa sahip ultraviyole (mor ötesi) ışın sınıfına giren X ışınları ile yapılan bir tedavi yöntemidir. X ışınları, vücuttaki belirli bir dokuya (kanserli hücreye) yoğun şekilde uygulanarak, kanserli hücrenin yok edilmesi, azaltılması hedeflenmektedir.

Işın Tedavisi (Radyoterapi) Neden Uygulanır?

Kanser hastalıkları, dünyada en ölümcül hastalıklar olarak değerlendirilmektedir ve kanser türleri de oldukça fazladır. Bazı kanser türleri, radyasyon tedavisine daha duyarlıdır. Radyasyonunun direkt olarak kanserli hücreye verilmesi ile hastalık belirtisinin azalması, kanserli hücrenin yok edilmesi amacı gözetilmektedir. Isın tedavisi (radyoterapi) bu amaçla kullanılmaktadır. Her kanser türüne göre farklı şekilde uygulanan radyoterapi, bazı durumlarda tek başına uygulanırken bazı durumlarda ise cerrahi operasyon sonrasında ya da kemoterapi ile birlikte uygulanabilmektedir.
 
Yukarıda saydığımız durumlara ek olarak cerrahi operasyon gerektiren ve uygulanmış kanser türlerinde, cerrahi operasyon ile ulaşılması ve temizlenmesi zor olan kanser hücrelerine müdahale etmek amacıyla da radyoterapi uygulanabilmektedir.

Işın Tedavisi (Radyoterapi)nin Faydaları Nelerdir?

Modern tıp dünyasının ülkemizde de ileri seviyelere ulaşması ile birlikte kanserli hastalıklara karşı mücadele yöntemlerinde ciddi anlamda gelişmeler yaşanmaktadır. Radyoterapi alanında da başarılı sonuçların elde edildiği ülkemizde, kanserli hücrelerin yok edilmesi ya da artmasının engellenmesi amacı ile bu uygulama yapılmaktadır. Peki, radyoterapi (ışın tedavisi) faydaları nelerdir?
 
  1. Radyoterapi, kanserin birincil tedavisi olarak kullanılabilmektedir. Ancak bu her kanser tipi için uygun değildir. Lenfoma (lenf kanseri) veya baş-boyun kanseri gibi kanser türleri gibi kanserlerde ışın tedavisi, diğer tedavi yöntemlerine göre daha etkili sonuçlar vermektedir.
  2. Işın tedavisi, diğer kanser tedavisi türlerine destek amacı ile de kullanılmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi cerrahi operasyon sonrasında cerrahi operasyon ile müdahale edilemeyen kanser hücrelerine ışın tedavisi uygulanarak müdahale edilebilmektedir.
  3. Radyoterapi, cerrahi operasyon öncesinde, kanserli hücrenin küçültülmesi için kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir.
  4. İleri evre kanser tiplerinde, belirtilerin hafifletilmesi, hastanın kendini daha iyi hissedebilmesi için de radyoterapi uygulanmaktadır.
  5. Kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarının bazılarında, tedaviye destek olması amacı ile ışın tedavisi (radyoterapi) uygulanabilmektedir.

Işın Tedavisi (Radyoterapi) Nasıl Uygulanır?

Hastanın genel durumu göz önünde bulundurularak gerekli teşhis ve tanılama işlemlerinin yapılmasının ardından, kanserin boyutuna ve seviyesine göre radyoterapi uygulanmaktadır. Işın tedavisi, belirli aralıklarda seans şeklinde uygulanan bir tedavidir. 1-10 gün arasında haftada 5 gün olacak şekilde radyoterapi uygulanır. Ancak seansların sayısı ve günleri, radyoterapi uzmanının alacağı karara bağlıdır. Süre uzayabilir ya da seanslarda gerektiğinde uzatma durumu söz konusu olabilir.

Radyoterapi Nerede Uygulanır?

Kanser hastalıkları ile mücadelede ciddi anlamda mesafe kat eden ülkemizde, özel hastanelerde oluşturulan onkoloji bölümleri tedaviyi üstlenmektedir. Uzman sayısının artmış olması randevu alımını kolaylaştırmaktadır. Ancak kanser hastalıkları, diğer hastalıklara göre hem çok daha tehlikeli hem de daha ölümcül olduğu için seçilecek hastane ve doktor son derece önemlidir.
 
Biyorad, alanında uzman hastane ve doktorlarla anlaşmalı bir kurum olup kanserli hastalarda radyoterapi uygulanması gerektiği zamanlarda, hastalara hizmet vermektedir. Adresinize en yakın uzman radyoterapisti bulmak ve tedavinize bir an önce başlamak için çağrı merkezi iletişim bilgilerinden kurumumuza ulaşarak randevu oluşturabilir, sağlığınıza daha erken sürede kavuşabilirsiniz.
 
Onkoloji Genel Bilgiler
Cerrahi Onkoloji
Jinekolojik Onkoloji
Kemoterapi
Pediadrik Onkoloji
Radyasyon Onkolojisi
Radyoterapi
Tıbbi Medikal Onkoloji
Ürolojik Onkoloji
 
 
SPESİFİK KLİNİKLER
 
 
Acil Görüntüleme Kliniği
Girişimsel Radyoloji Kliniği
Kadın Sağlığı Görüntüleme Kliniği
Kanser Görüntüleme Kliniği
Pediadrik Görüntüleme Kliniği
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.