Özellikle yetişme çağında olan çocuklarda daha fazla görülen skolyoz, erken tanı ve tedavi edilmesi durumunda yüzde 100’e varan sonuçlarda hastalığın iyileşmesini sağlamaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi skolyozda da erken tanının son derece önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, ilerleyen dönemlerde kişilerin yaşam kalitesinin düşmemesi ve sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilmesi için belirtilerinin kendini gösterdiği ilk dönemde hastanın doktora görünmesinde fayda olduğunu vurguluyorlar.
Skolyoz belirtileri nelerdir?
“Omurga eğrilikleri” olarak da adlandırılan skolyoz, daha çok yetişme çağında olan çocuklarda kendini göstermeye başlayan bir türüdür. Modern tıp teknolojisinin bir hayli ilerleme kat etmesi sayesinde bu tip sıkıntılara karşı öncesinden tedbir almak mümkündür.Skolyozgrafi çekimi ile skolyozun hangi boyutta olduğu daha net şekilde tespit edilebilmekte ve uygun tedavi şekli belirlenebilmektedir. Ancak bir kişide skolyoz olup olmadığını anlamak için de bazı bilgilere sahip olmak gerekir. Uzmanların aktarımlarından derlediğimiz bilgiler doğrultusunda hazırladığımız skolyoz belirtileri, önceden tedbir almanız açısından önemli oranda faydalı olacaktır. Skolyoz belirtileri nelerdir?
- Kalçalar ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik,
- Vücut balansının bozulması,
- Çocuklarda bir bacağın diğer bacaktan uzun olması,
- Kız çocuklarında eteğin bir bölümünün yukarıya çekilmesi,
- Kürek kemiğinde tümsek ve göğüs kafesinde asimetri.
Diğer hastalık türlerine göre belirtileri kendini daha net şekilde belli ettiren skolyoz şüphesi duyulduğu ilk andan itibaren doktora gidilmesi gereklidir. Başında da belirttiğimiz gibi yetişme çağında olan çocuklarda görüldüğü için erken tanı koymak ve tedavi şeklini belirlemek daha kolaydır.
Omurga eğriliği nedir?
Omurga, yandan bakıldığında tam düz değildir. Boyun ve bel bölgesinde hafif çukurluk olur. Ancak arkadan bakıldığında ise tam düz şekilde görülür. Skolyoz (Omurga eğriliği) hastalığı bulunan kişilerde ise arkadan bakıldığında omurganın sağa veya sola yatkın olduğu görülür.Uzmanlar, skolyoz hakkında bilgi verirken bunun bir hastalık olmadığını bir bulgu olduğunu belirtiyorlar. Yani omurga eğriliği bir bulgu olup tedavisi mümkün olan bir durumdur. Bunun için tanı konulması şarttır. Modern tıp dünyasının hızlı bir şekilde ilerlemesi sayesinde birçok hastalık ve bulguda olduğu gibi skolyoz bulgusunda da olumlu sonuçlar elde etmek mümkün hale gelmiştir.
Skolyozgrafi çekimi yapılarak durumun ciddiyeti hakkında daha net bilgilere ulaşılabilmektedir. Ancak uzmanlar, her fırsatta anne –babaları uyararak bu tip eğriliklerin görülmesi durumunda, ilerleyen zamanlarda düzelir umudu ile tedaviyi ertelemenin çok yanlış olduğunu belirtiyor. Erken dönemde tanı konulması, tedavinin daha başarılı şekilde tamamlanabileceğini aktaran uzmanlar, skolyozgrafi ile tanı konulan hastalarda yüzde 100 oranında başarılı sonuçların alındığını belirtiyorlar.