İdrar yapmada zorluk veya ağrılı idrar ile kendini gösteren belirtileri, erken dönemde tedavi edilmediğinde ciddi hastalıkların meydana gelmesine neden olmaktadır.
Üretra, idrar kesesinin dışa bağlantısı ve idrar kanallarının son bölümüdür. Bazı dış etkenlerden dolayı (enfeksiyon, darbe) zarar gören üretra, kanalın genişliğini azaltan bir yara dokusunun oluşmasına neden olur. Erken dönemde tedavi edilmediğinde ilerleyen dönemlerde idrarda zorlanma, ağrı gibi durumlar kendini gösterebilir. Daha ileri evrelerde ise meninin de akışını yavaşlatabilir veya tamamen durdurabilir.
İdrar kanalı darlığı belirtileri nelerdir?
Yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren ve bununla da yetinmeyip idrar yapma gibi insanın en temel ihtiyacını gidermesine mani olabilen idrar kanalı darlığı belirtileri kişiden kişiye göre değişebilse de genel olarak görülen belirtileri şunlardır;- İdrar akışında yavaşlama,
- İdrar yaparken ağrının oluşması,
- İdrar çatallanması ve saçılması,
- İdrar yaptıktan sonra damlama.
İdrar kanalı darlığı nasıl teşhis edilir?
Hasta yukarıda belirttiğimiz belirtilerle karşı karşıya kaldığında zaman kaybetmeden uzman doktora görünmelidir. Modern tıp dünyasına geliştirilerek sunulan Üretrografi sistemi ile kolaylıkla hastalık hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşılabilmektedir. Hasta yukarıda belirttiğimiz şikâyetlerle doktora gittiğinde öncelikle idrar akım testi yapılır.Üroflowmetri adı verilen tetkikten sonra doktor gerekli görmesi durumunda hastanın durumu ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak için retrograd üretrografi çektirmesini ister. X ışınları altında yapılan bu işlem için hastanın idrar kanalına kontrast madde doldurularak floroskopi altında idrar kanalının yapısını ortaya konur.
Tüm işlemler bittikten sonra doktor çıkan raporları inceleyerek idrar kanalı darlığının şekline, yerine ve uzunluğuna göre tedavi şeklini planlar.
İdrar kanalı darlığı tedavileri nelerdir?
- Üretrotomi intern (kapalı ameliyat),
- Üretrar dilatasyon,
- Üretral stentler,
- Açık cerrahi.
Üretrografi nasıl yapılır?
Hastaya kontrast madde (ilaçlı boya) verilerek çekimi gerçekleştirilen Retrograd üretrografi, floroskopi masasında yapılan bir işlemdir. Üretrografi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de geleneksel röntgen masalarında yapılmamasıdır.Çünkü bu yöntem hem sağlıklı sonuç almayı engellemekte hem de hastaya eziyet vermektedir. Ayrıca hastanın takibini yapan uzman doktorun Üretrografi çekimine girmesi de önemli bir ayrıntıdır. Hastaya verilecek kontrast maddenin dozunun ayarlanmasında tedavisini takip eden doktorun etkisi daha yüksek olacaktır.
Hasta, floroskopi masasına sağ yan pozisyonda yatırılır, alt bacağı düz ve üst bacağı dizden kırılacak pozisyona alındıktan sonra çekim işlemi gerçekleştirilir.
Üretrografi fiyatı
Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve radyolojik görüntüleme merkezlerinde çekilen üretrografi fiyatı, son zamanlarda sistemlerin yaygın şekilde kullanılmaya başlamasıyla birlikte düşüşlerin olduğu gözlemlenmektedirRandevu almak ve üretrografi fiyatı hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için çağrı merkezi numaramızı arayarak iletişim kurabilirsiniz.