ULTRASON
Ultrason
Ultrason hakkında bilgi sahibi olmayan kişilerin ilk olarak bu terimi duyduklarında paniğe kapılmalarına neden olmaktadır. Radyasyon yayabildiği düşüncesinin hâkim olması belki de bunun en büyük nedenlerinden biridir. “Ultrason nedir” sorusunun cevabı öğrenildiğinde, aslında panik yapacak bir durumun söz konusu olmadığı anlaşılabilmektedir.

Ultrason nedir?

Ultrason; radyo dalgaları kullanılarak iç organların görüntülemesini sağlayan tıbbi bir sistemdir. İnsan kulağı ile duyulması mümkün olmayan sesler, bu cihaz veya sistem ile duyulur hale gelir.
 
Sadece radyo dalgaları kullanılarak görüntülemeye izin veren bir sistem olduğu için kullanımda herhangi bir şekilde radyasyon içermez. Hamile kadınlarda da kolaylıkla kullanılmasının tek nedeni budur. Ultrason hakkında bilinmesi gereken en önemli konulardan biri de hassas bir tetkik olduğundan alanında uzman bir radyolog tarafından yapılmasına dikkat etmektir.
 
Uzman radyologlar tarafından yapılan ultrason, diğer görüntüleme yöntemlerinde (tomografi ve diğer X ışını ile görüntüleme yapan cihazlar) başvurulan X ışınlarının yaydığı radyasyon içermez.
 
Adından da anlaşılacağı üzere “ultrasound” sadece ses dalgaları kullanılarak yapılan bir görüntüleme türüdür. Yüksek frekanslı ses dalgaları ile yapılan çekim iç organlarda yer alan sıvılardan yansıyarak doktorların istedikleri görüntüleri elde etmesine yardımcı olan bir görüntüleme sistemidir.
 
Tedavi edici bir özelliğinin bulunmadığını sadece hastanın iç organları ile ilgili doktorun öğrenmek istediği bilgileri sunan bir sistem veya cihazdır.

Ultrason neden çekilir?

“Ultrason” kelimesi ilk duyulduğunda genellikle hamile kadınlar akla gelir. Anne ve bebeğin rahim içindeki durumunun incelenmesi için kullanılan bir sistem olarak algılansa da tek amacı bu değildir. yukarıda da belirttiğimiz gibi ultrason, iç organların görüntülemesine yardımcı olan, yüksek radyo dalgaları ile çalışan bir sistemdir.
 
Bu nedenle sistemin sadece hamile kadınların durumunu incelemek amacıyla kullanıldığını düşünmek yanlıştır. Ultrason, iç organlarda oluşan hastalıkların nedenine inmek, check-up uygulamalarında kontrol amaçlı kullanılan bir görüntüleme sistemidir.

Ultrason ne için yapılır?

Uzman radyologlar tarafından yapılan ultrasonun yapılmasının en büyük nedeni, insan kulağı ile duyulması mümkün olmayan sesleri dinlemek, iç organlarda oluşan hastalıkları tespit etmek, check-up uygulamalarında genel bir tarama yapmak için uygulanan bir görüntüleme türüdür.
 
Herhangi bir zararı olmayan, insan vücudu üzerinde yan etkilere neden olmayan görüntüleme yöntemi ile doktor hasta hakkında daha net bilgilere ulaşarak gerekli tedavi yöntemini ve programını uygulamak için ister.

Ultrason hangi hastalıkların teşhisinde kullanılır?

Daha çok hamilelikte anne ve bebeğinin durumunu incelemek amacıyla yapılan ultrason çekiminde yukarıda da belirttiğimiz üzere herhangi bir şekilde X ışınlarına gerek duyulmamaktadır.
 
İç organlarda meydana gelen ağrı, şişlik ve enfeksiyon nedenlerinin incelenmesi için kullanılan ultrason, doğru tedavi sürecinin incelenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ultrasonografi çekimi yapılırken, görüntülenmek istenen bölgeye bir sıvı dökülür ve çekim bu şekilde yapılır.
 
Herhangi bir cihazın içerisinde girilmediği için “kapalı alan korkusu” olan hastalarda da kolaylıkla kullanılabilmektedir. Kadın hastalıkları tespiti ve takibinde daha sık kullanılan ultrasonografi ile kesin sonuçların elde edilebiliyor olması, tıp dünyasında daha fazla kullanılmasını etkilemektedir.

Ultrason çeşitleri nelerdir?

  1. 2 boyutlu (obsetrik) ultrason
  2. Ayrıntılı (detaylı) ultrason
  3. 3/4 boyutlu ultrason
  4. Renkli ultrason

2 boyutlu (obsetrik) ultrason

Standart olarak çekilen ultrason çeşidi, 2 boyutlu (obsetrik) ultrasondur. Genellikle gebe kadınların ilk aylarında bebeğin cinsiyetini öğrenmek, bebeğin kesesini görmek ve kalp atışlarını dinlemek için kullanılan bir yöntemdir. Fakat 1. Trimester döneminde bebeğin henüz gelişmemiş olması, uzmanların 16. Haftadan sonra daha fazla tercih etmesini etkilemektedir.

Ayrıntılı (detaylı) ultrason

Bebeğin organları ve sağlık durumu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için sık başvurulan ayrıntılı ultrason, hamile kadınlarda sık kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Bebekte herhangi bir anomali durumun olup olmadığını incelemek amacıyla kullanılan detaylı ultrason, doktorun bebeğin durumu hakkında bilgi almasına yardımcı olur ve aynı zamanda anneye bazı tavsiyelerde bulunabilmesine de yardımcı olur.

3/4 boyutlu ultrason

Genellikle bebeğin hareketlerini incelemek, organlarını görüntülemek ve gelişimini incelemek amacıyla kullanılan 3/4 boyutlu ultrason, kişinin isteğine bağlı olarak çekilmektedir. Bu sistemde, bebeğin gülümsemesine kadar bebeğin tüm hareketlerini görmek mümkündür. Özel hastanelerde ve görüntüleme merkezlerinde çekilebilen 3/4 boyutlu ultrason fiyatları hakkında bilgi almak için çağrı merkezi numaramızı arayabilirsiniz.

Renkli ultrason

Bebeği hakkında daha net bilgi almak isteyen, bebeğinin hareketlerini siyah-beyaz ekranda görmek yerine renkli ekranda görmek isteyen annelerin tercih ettikleri “renkli doppler ultrason” görüntülemede daha kaliteli sonuçlar verir. Ancak bilinmesi gereken en önemli ayrıntılardan biri de renkli ultrason çekerken ekranda görülen renklerin gerçek renkler olmadığını bilmektir. Bu renkler, bilgisayar ortamında oluşur ve kan akışı proba yaklaşıp uzaklaştığında kırmızı ve mavi renkler görülür ve bu sayede akışın durumu tespit edilir.

Ultrason cihazı

X ışınları kullanılmadan, yüksek radyo frekansları ile iç organların durumunu incelemeye ve görüntülemeye yardımcı olan ultrason cihazı insan üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye neden olmamaktadır. Bu nedenle hamile kadınlarda kullanılmasında herhangi bir mahsur yoktur.

Ultrason fiyatları

İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasındaki birçok özel hastane ile anlaşması bulunan kurumumuz Biyorad, hastalara özel avantajlar sunan bir kuruluştur. Ultrason fiyatları hakkında detaylı bilgi almak, randevu oluşturmak ve sistem hakkında detaylı bilgi edinmek için çağrı merkezi numaramızdan iletişime geçebilirsiniz.
HİZMET MERKEZLERİ
 
 

Bu hizmetin verildiği merkezler aşağıdaki gibidir.
 
İSTANBUL / KADIKÖY
İSTANBUL / ATAKÖY
İSTANBUL / CERRAHPAŞA
 
İLGİLİ MAKALELER
 
 
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Batın ultrasonu öncesi su içilir mi?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.