JİNEKOLOJİK ONKOLOJİ
Jinekolojik Onkoloji

Jinekolojik Onkoloji Nedir?

Jinekolojik onkoloji, kadın üreme organlarında oluşan kanserlerin incelemesini yapan bilim dalıdır. Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde özel olarak oluşturulan bu bölümden sorumlu kişilere ise “jinekolog” adı verilir.
 
Kadınlarda sık görülen kanser türlerinden biri üreme organlarında çıkan kanserlerdir. Bu kanser türü, ileri seviyelere ulaştığında kişinin ölümüne kadar götürebilmektedir. Her kanser tipinde olduğu gibi bu kanser türünde de erken tanının konularak uygun tedavi yönteminin uygulanması durumunda tedavisi mümkün olan bir hastalık tipidir. Jinekolojik onkoloji bölümü, kanser tanısı konulan hastalara multidisipliner değerlendirilerek uygun cerrahi operasyon uygulanan özel tıbbi alandır.

Jinekolojik onkoloji Cerrahisi Nedir?

Kanser teşhisi ve tanısı ile tedavisi alanında ülkemizde ciddi anlamda çalışmaların yapıldığı ve ivme kazandığı bir gerçektir. Kalp ve damar hastalıklarından sonra en çok ölüme neden olan hastalıkların başında kanser tipleri gelmektedir. Bu kanser tipleri arasında kadınları direkt olarak etkileyen üreme organı kanser tipi de günümüz modern tedavi yöntemleri sayesinde erken dönemde tanılandığında ve doğru tedavi tipi uygulandığında hastanın yeniden sağlığına kavuşması sağlanabilmektedir.
 
Jinekolojik onkoloji bölümü, rahim, rahim ağzı, yumurtalık, vajina, kadın dış genital kanser tipleri ya da genel ismi “kadın organları kanserleri” için oluşturulan ve tedavi tipinin belirlenmesi için gerekli inceleme ve analizleri yaparak cerrahi operasyonun başlatılmasını sağlayan tıbbi bir bilim alanıdır.

Kadın Doğum ve Jinekoloji Aynı Şey mi?

Kadın doğum hastalıkları ve jinekoloji bölümünün aynı olup olmadığı konusu en çok araştırılan konuların başında gelmektedir. Aslında yurtdışında kadın hastalıkları ile ilgilenen uzmanlara “obstetrisyen” adı verilmektedir. Jinekoloji uzmanları ise “jinekolog” olarak adlandırılmaktadır. Fakat işin özünde her ikisinin de aynı olduğunu söylemekte bir behis yoktur.

Jinekolojik Muayene Kaç Yaşında Yapılır?

Kadınlarda sık görülen kanser tipleri arasında yer alan üreme organı kanseri, her kadının dikkat etmesi ve muayene için zaman kaybetmemesi gereken bir durumdur. Uzmanlara göre her kadın 18 yaşından sonra jinekolojik muayeneden geçmelidir. Her ne kadar kadınlar arasında “ağrı yapar” söylentileri olsa da uzmanlar, jinekolojik muayenenin 5-10 dakikalık bir süreçte herhangi bir ağrıya neden olmadığını belirtmektedir. Tabi ki bu tip muayeneler az da olsa ağrılı geçer. Ancak kişinin sağlığı açısından bu basit ağrılara katlanılması gerekmektedir.

Jinekolojik Onkoloji Bölümü Devlet Hastanelerinde Var mı?

Devlet hastanelerinde, şehir hastanelerinde ve eğitim araştırma hastanelerinde jinekolojik onkoloji bölümü olsa da özellikle Pandemi döneminde oluşumuzdan kaynaklı olarak devlet hastanelerinden randevu almak bir hayli zordur. Özel bazı hastanelerde de yer alan bu bölümden randevu almak da zaman zaman zor olsa da Biyorad gibi alanında uzman bir kurumdan destek alarak kısa sürede size en yakın hastaneden randevu alabilirsiniz.

Jinekolojik Onkoloji Bölümü Neden Önemlidir?

Kadınlarda en sık görülen kanser tiplerinden biri olan rahim kanseri ya da genel anlamda üreme organında görülen kanser tipinin erken dönemde tedavi edilmesi gerekir. Her kanser tipinde olduğu gibi bu kanser tipinde de erken tedavi ile birlikte doğru tedavi yönteminin uygulanması önemlidir. Jinekolojik onkoloji bölümü gerekli incelemeleri yaptıktan sonra multidisipliner yaklaşım ile cerrahi operasyon sürecini başlatmaktadır. Bu anlamda önemli bir bölüm olduğunu söylemek gerekir.

Jinekolojik Onkoloji Randevusu Nasıl Alınır?

Özel hastanelerden jinekolojik onkoloji randevusu almak için hastanelerle direkt olarak iletişime geçebilirsiniz. Ancak anlaşmalı bir kurum olarak hizmet veren Biyorad ile en yakın hastaneden ve alanında uzman doktorlardan randevu alarak hastalık süreciniz hakkında detaylı bilgi alabilir, muayene, teşhis, tanı ve tedavi sürecinin en doğru şekilde başlatılmasını sağlayabilirsiniz.
 
Onkoloji Genel Bilgiler
Cerrahi Onkoloji
Jinekolojik Onkoloji
Kemoterapi
Pediadrik Onkoloji
Radyasyon Onkolojisi
Radyoterapi
Tıbbi Medikal Onkoloji
Ürolojik Onkoloji
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.