KEMOTERAPİ
Kemoterapi

Kemoterapi Nedir, Hangi Durumlarda Yapılır?

Kemoterapi, kanserli hücrelerin ilaçla tedavi edilmesine verilen isimdir. Kemoterapide kullanılan ilaçlar özeldir. Bunlara “antikanser” ilaçlar da denmektedir.
 
Modern tıptaki yeni gelişmeler sayesinde kanser türlerinin birçoğuna tedavi uygulanabiliyor. Genel olarak kanser tedavisinde, "ilaçla (Sitotoksik) tedavi" anlamına gelen kemoterapi uygulanmaktadır. Kemoterapi, kanser hücrelerini direkt olarak hedef alan ilaçlı tedavi yöntemi olsa da kanserin türüne ve evresine göre hastada olumlu ve yan etkiler bırakabilir. Tıbbi onkoloji bölümü uzmanları tarafından uygulanan kemoterapi ile kanser hücrelerinin büyümesi ve çoğalmasını engelleme temeline dayanır.

Kemoterapi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Kanserler, genel olarak birbirine benzerler ve erken dönemde tedavi altına alınmadıklarında metastaz yaparak vücudun diğer bölgelerinde yayılmaya başlar. Kemoterapinin amacı, kanserli hücrelerin büyümesini, çoğalmasını ve vücudun diğer bölgelerine sıçramasını engellemek amacı ile hastaya uygulanır. Kanserin türüne ve evresine göre kemoterapi uygulanarak tümörün büyümesi engellenir.
 
Kemoterapi, tek başına uygulandığı gibi farklı ilaç kombinasyonları kullanılarak da uygulanabilir. Buna ek olarak uygulama, cerrahi operasyon öncesi tümörü küçültme amacı ile ya da cerrahi operasyon sonrasında vücutta kalma ihtimali olan kanser hücrelerini öldürmek için de uygulanabilmektedi onkoloji uzmanı, hastanın genel durumu ile tahlil sonuçlarını değerlendirdikten sonra kemoterapinin ne şekilde uygulanacağına karar verir.

Kemoterapi İlaçları Nerede ve Nasıl Uygulanır?

Kanser üzerine yapılan araştırmaların sonucunda modern tıp dünyasında ciddi anlamda bir ilerleme kaydedildiğini belirtmek gerekir. Devlet hastaneleri ile özel hastanelerde oluşturulan onkoloji bölümü, kanser ile ilgilenen bilim dalıdır. Kemoterapi ilaçları da onkoloji bölümünde uygulanır.
 
Kanserin ve hastanın durumuna göre kemoterapi ilaçları damar yolundan serum içerisine karıştırılarak uygulandığı gibi ağız yolundan hap ile de verilebilmektedir. Bunun kararını tıbbi onkoloji uzmanı verir. Damar yolundan uygulanan kemoterapi ilaçları, belli dönem aralıklarında uygulanır. Hastanın durumuna göre bazen hastanın hastanede yatması da gerekebilir.
 
Kemoterapi, bazı hastalarda uzun süreli olarak uygulanabilmektedir. Bu tip durumlarda hastanın sağlığı açısından direkt olarak ana damara bağlanmaya yardımcı olan “kateter” veya “port” adı verilen özel cihazlardan destek alınır. Bazı hastalarda ise kanser hücrelerinin yoğun olmaması durumunda hastanede kalmasına gerek bırakılmaz. Bu tip kanser hastaları daha çok evde, kemoterapi hapları ile tedavi edilir. Ancak bu kanser hastaları da belli aralıklarla kanser taramasından geçirilmektedir.

Kemoterapi İlaç Türleri Nelerdir?

Kanser tiplerine göre farklı kemoterapi ilaçları uygulanabilmektedir. Tıp bilim dünyasının bu alanda yaptığı başarılı çalışmalar sonucunda “akıllı molekül” adı verilen ilaçlar geliştirilmiştir. Bu ilaçlar, direkt olarak kanserli hücre üzerine gönderilir ve hücrenin öldürülmesi sağlanır. Ancak günümüzde hala yerini korumaya devam eden “klasik kemoterapi” en çok tercih edilen kemoterapi tipi olarak kendini göstermeye devam etmektedir.

Kemoterapi Hangi Hastanelerde Uygulanır?

Devlet hastaneleri ile özel hastanelerin tıbbi onkoloji bölümünde uygulanan kemoterapi, son dönemlerde devlet hastanelerinde yaşanan yoğunluktan dolayı hastaların daha çok özel hastaneleri tercih etmelerini etkilemektedir. Daha stresil bir ortamda, alanında uzman bir onkoloji uzmanı gözetiminden uygulanan kemoterapi elbette daha etkili sonuçlar verir. Bunun için de tabi ki alanında uzman bir hastane ile doktorun bulunması gerekir.

Onkoloji Randevusu Nasıl Alınır?

Özel hastane ve kurumlarla anlaşmalı olan Biyorad, kemoterapi alması gereken hastalara yardımcı olmak ve tedavilerini erken sürede başlatmalarına yardımcı olan bir kuruluştur. Kemoterapi alınması gereken durumda kurumumuz ile iletişime geçerek size en yakın hastaneden ve uzman doktor gözetiminde kemoterapi almaya başlayabilirsiniz.
 
Kanser hastalıklarının erken dönemde tedavi altına alınmasının önemli olduğunu unutmayın. Erken dönemde tedavi, hayatta kalma şansını daha çok arttırır.
 
Onkoloji Genel Bilgiler
Cerrahi Onkoloji
Jinekolojik Onkoloji
Kemoterapi
Pediadrik Onkoloji
Radyasyon Onkolojisi
Radyoterapi
Tıbbi Medikal Onkoloji
Ürolojik Onkoloji
 
 
HİZMET MERKEZLERİ
 
 

Bu hizmetin verildiği merkezler aşağıdaki gibidir.
 
BURSA / NİLÜFER
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.