Karaciğer ve böbrek gibi iç organların yanı sıra dalak, safra kesesi gibi diğer organların da incelenmesine olanak tanıyan tüm batın USG, iç hastalıklar uzmanı tarafından istenir. Ancak hastalığın durumuna göre farklı birimlerdeki uzmanlar da isteyebilmektedir.
Dâhiliye uzmanı veya genel cerrahi uzmanlarının da bazı durumlarda isteyebildikleri batın USG, yaşanılan hastalık ile ilgili bilgilerin elde edilmesine olanak tanımakla birlikte hastalığa tanı koymak ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesini de sağlamaktadır.
Tüm batın USG ile hangi bölgeler incelenir?
İç organlarda yaşanan ağrıların nedeni bazen fiziki muayene ile belli olmaz. “Batın” Türkçe karşılığı ile “karın bölgesi” demektir.
Karın iç bölgesinde insanın yaşamasını sağlayan birçok organ bulunur. Akciğer, karaciğer, dalak, böbrek, safrakesesi ve diğer iç organlar, bazı durumlarda hastalıklarla karşı karşıya kalabilirler. Nedenleri farklı olmakla birlikte incelenmesi de farklıdır.
Hasta karın ağrısı ile doktora gittiğinde öncelikle fiziki muayene yapılır. Kesin bir sonucun elde edilememesi durumunda doktor hastadan tüm batın USG çektirmesini ister.
Dahiliye, iç hastalıklar ve genel cerrahi bölümlerine giden hastaların durumu hakkında kesin bilgilerin elde edilebilmesi için hastalıklı organ hakkında bilgi edinilmesi gerekir.
Tıp teknolojisinin ileri düzeylere gelmiş olması sayesinde nedeni belli olmayan karın ağrıları durumları da çözüme kavuşturulabilmektedir. Tüm batın USG çekimi yapılarak ilgili organ ile ilgili genel bilgiler elde edilir ve buna göre uygun tedavi yöntemi belirlenir.
Tüm batın USG hazırlığı
Tüm batın USG hazırlığı, görüntülemenin yapılacağı bölgeye göre değişiklik gösterir. Karaciğer ve safra kesesi yollarının incelenmesi için hastanın aç olması gerekmektedir.
Ancak rahim, yumurtalıklar, prostat ve mesane gibi alt batın sonografisi (pelvik ultrasonografi, jinekolojik ultrasonografi) çekimlerinde ise daha çok hastanın bol miktarda sıvı tüketmiş olması gerekmektedir. Görüntünün kaliteli olması açısından mesanenin dolu olması gerekmektedir.
Hastadan sadece alt batın USG çekilmesi istenmiş ise hastanın aç olmasına gerek yoktur. Ancak tüm batın USG’de görüntü kalitesinin yüksek olabilmesi için hastanın aç olması istenmektedir.
Tüm batın USG sonrası
Ultrason çekiminde herhangi bir radyasyon bulunmamaktadır bu da hastanın çekim işleminden sonra herhangi bir rahatsızlık yaşamasını engellemekle birlikte normal şekilde hayatına devam etmesine de olanak tanımaktadır.
Tüm batın USG sonrası hastanın özel olarak yapması gereken bir şey yoktur. Sağlığı elverişli ise çalışmalarına kaldığı yerden devam edebilir, araç kullanabilir ve günlük işlerine kaldığı yerden devam edebilir. Tüm batın USG çekimi, uzman radyologlar tarafından radyoloji biriminde çekilmektedir.
Sağlığınızı ertelemeyin
Modern tıp dünyasında sunulan yenilikleri değerlendirerek uzun süredir yaşadığınız sıkıntıların nedenlerini öğrenebilir, uygun tedavi yöntemleri ile sağlığınıza yeniden kavuşabilirsiniz. Sağlığın ihmale gelemediğini ve en erken sürede tedavi olunması gerektiğini unutmayın.