BATIN TOMOGRAFİSİ
Batın Tomografisi
Batın hastalığı olarak da bilinen nedeni belli olmayan ve ani şekilde kendini gösteren karın ağrılarına genel olarak “batın hastalığı” adı verilmektedir. Batın hastalığı, dikkat edilmesi gereken önemli hastalıklardan biri olup bazen ölümcül sonuçlara bile sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle sebebi anlaşılmayan karın ağrıları durumunda yapılması gereken en önemli şey zaman kaybetmeden doktora görünmektir.
 
Batın tomografisi, hastalıklara tanı koymada yardımcı olan bir tür görüntüleme sistemidir. Tomografi, X ışınları kullanılarak bölgeden görüntüleme alınan bir sistemdir. Radyasyon yaymasından dolayı insanlar BT çekmekten korksalar da X ışınlarının kontrollü şekilde dokulardan geçirilmesi sayesinde vücuda verilen zararın minimuma düşürülmesi söz konusudur. Bu nedenle batın tomografisi konusunda hastaların çekingen davranmamaları gerekmektedir.

Batın tomografisi nedir?

Gövde ve göğüste meydana gelen sıkıntıların nedenlerini öğrenmek ve buna göre uygun tedavi planını belirlemek için kullanılan batın tomografisi, iki farklı şekilde yapılmaktadır. İlaçlı batın tomografisi ve ilaçsız batın tomografisi olmak üzere ikiye ayrılan görüntüleme işlemlerinden hangisinin kullanılması gerektiğine doktor karar verir.
 
Batın tomografisi tedavi maksatlı minimal invazif prosedürleri ya da biyopsi rehberliği yapması açısından da kullanılabilen bir çekim türüdür. Kemiklerin görüntülenmesinde son derece ileri bir teknoloji olan batın tomografisi; göğüs, beyin, karaciğer, böbrek, dalak, kanser gibi hastalıklarda patolojik tanıların konulmasında etkili bir yöntem olarak tıp dünyasında kullanılmaktadır.
 
Tomografi çekilirken kullanılan detektörler, bölgeden alınan verileri bilgisayar ortamına aktarır ve bilgisayara kurulu olan özel programlarla analiz edilerek bölgedeki sıkıntının genel değerlendirilmesi yapılır. Daha öncelerinde kullanılan tomografi cihazlarına göre daha gelişmiş ve görüntüleri daha kaliteli şekilde yansıtan batın tomografi, yeni geliştirilen bir cihaz olup hastalıklara tanı koyma ve uygun tedavi yöntemini bulmada son derece başarılı sonuçlar vermektedir.

Batın tomografisinde nerelere bakılır?

Tanılamada etkin bir yöntem olarak modern tıp dünyasında kullanılan batın tomografisi, birçok karın bölgesindeki hastalığın nedenini öğrenmek ve uygun tedavi şeklini belirlemek amacıyla kullanılan yeni nesil bir yöntemdir. etkin olarak kullanılan alanlar ise şunlardır;
 
  • Bağırsak tıkanıklığı
  • Ürolitiazis
  • Apandisit
  • Pankreatit
  • Pyelonefrit
  • Divertikülit
  • Akut Karın
  • Akut Kolesistit

Batın tomografisi neden çekilir?

Batın bölgesinde (karın) oluşan ve nedeni anlaşılamayan hastalıklara tanı koymada son derece etkili sonuçlar veren batın tomografisi, uygun tedavi yönteminin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Kontrast maddeli veya kontrast maddesiz olmak üzere iki farklı şekilde çekilebilen batın tomografisinde ilaçlı çekim yapılacaksa rutinde oral kontrast ve intravenöz kullanılmaktadır. Hastanın durumuna ve doktorun incelemesine bağlı olarak sadece kontrast madde veya tek başına intravenöz de kullanılabilmektedir. Suyun içine katılarak hazırlana kontrast maddenin verilmesinin nedeni görüntülemenin daha net olmasını sağlamak amacıyladır. Su halinde içilmesi gereken kontrast maddeden önce hastanın aç olması önemlidir. Hazırlanan ilaç tek seferde içilmez, 5 dakika arayla 2 bardak şeklinde hastaya içirildikten sonra çekim işlemleri gerçekleşir.

Batın tomografisi nasıl çekilir?

Karın ağrısı şikayetleri ile doktora giden hastalar öncelikle genel bir muayeneden geçerler. Yapılan rutin tetkikten herhangi bir sonuç alınamaması durumunda batın tomografisi istenir. Tomografi çektirecek hastadan görüntülemenin daha net ve kaliteli alınabilmesi için hastanın aç olarak hastaneye veya çekim merkezine gelmesi gerekmektedir. Özellikle de ilaçlı batın tomografisi çekiminde kontrast madde içirileceği için hasta üzerinde yan etki bırakmaması ve görüntülemenin daha kaliteli olabilmesi için açlığın çok önemli bir yere sahip olduğunu bilmek gerekir.
 
Batın tomografisi çekimine girilirken hastanın üzerinde metal eşya bulundurmaması gerekmektedir. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra radyoloji uzmanı hastaya gerekli talimatları vererek çekim işlemine başlar.

Batın Tomografisi Sonuçları

Hastanın şikayetine göre farklı şekilde tomografi çekilmesi istenebilmektedir. Genel olarak 10 gün içinde sonuçlar çıksa da bazen doktorun istediği yan görüntülerde batın tomografisi sonuçları daha uzun sürebilmektedir. Doktor tarafından değerlendirilen görüntülemelerden sonra ağrıların veya hastalıkların nedenleri üzerinde durulur ve buna göre uygun tedavi planı uygulanır.

Batın tomografisi zararlı mı?

Tomografi çekimlerinde kullanılan X ışınları radyasyon yayarlar. Bu nedenle her zaman tomografi çektirmek doğru değildir. batın tomografisi de aynı mantıkla yapılan bir işlem olduğu için doktorun istemesi haricinde hastanın böyle bir talepte bulunmaması gerekir. Yapılan araştırmalara göre tomografi ile alınan radyasyon kişinin gündelik yaşamında aldığı radyasyondan 8 kat daha yüksektir. Bu nedenle doktorun gerekli gördüğü durumlar haricinde, “hastalık taraması” gibi durumlarda çektirilmemesi gerekmektedir.

Batın tomografisi fiyatları

Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve özel çekim merkezlerinde yapılan batın tomografisi fiyatları, artan cihaz sayısına bağlı olarak düşüktür. İstanbul gibi büyük şehirlerde çekim için çok fazla hastanenin olması bir anlamda hastaneler arasında rekabetin oluşmasına ve fiyatların düşmesine neden olmaktadır. Anadolu yakası ve Avrupa yakasında birçok merkezi bulunan Biyorad, batın tomografisi fiyatları konusunda hastalara yardımcı olarak ekonomik fiyatlarla hastalıklarına tanı konulması konusunda yardımcı olmaktadır.

Randevu için arayın

Deneyimli uzman kadromuz ile hastalara en yakın görüntüleme merkezlerinden veya özel hastanelerden randevu oluşturarak kısa sürede batın tomografisi sonucu vermekteyiz. Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için çağrı merkezi numaramızdan ulaşabilirsiniz.
 
Tomografi
Akciğer Tomografisi
Batın Tomografisi
Kalsiyum Skorlama
Kroner BT Anjiyo
Sanal Kolonoskopi
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.