Son olarak teknolojik alanda modern tıbbın geliştirdiği tekniklerden biri olan sanal kolonoskopi ile kalın bağırsaktaki divertikül, polip veya kanser gibi sorunların belirlenmesi sağlanmaktadır. Bilgisayarlı tomografi (BT kolonoskopi) veya MRG kolonoskopi manyetik rezonans görüntüleme ile kalın bağırsaktaki hastalıkların belirlenmesine yardımcı olan bu teknik, hastanın durumuna göre farklı şekilde yapılabilmektedir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT kolonoskopi) yapılırken X ışınları kullanılmaktadır. X ışınları, radyasyon yaydığı için bu teknik çok fazla tercih edilmemektedir. Ancak radyolojik görüntüleme alanında başarılı sonuçlar veren ve insan vücudu üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye neden olmayan manyetik rezonans görüntüleme (MRG kolonoskopi), sunmuş olduğu özellikleri ve görüntülemedeki sonuçları nedeniyle daha fazla tercih edilen bir görüntüleme yöntemi olarak değerlendirilmektedir.
Kolonoskopi yerine sanal kolonoskopi yapılabilir mi?
Teknoloji dünyasının tıp dünyası ile birleştirilmesinden sonra hastalıklarla mücadele etmek ve uygun tedavi yöntemlerini belirlemek çok daha rahat hale getirildi. Daha önceleri kısmen de olsa kalın bağırsak incelemelerinde tüm batın BT yapılabiliyordu.Ancak bunun net sonuç vermediği yapılan incelemelerde anlaşılmıştır ve artık tüm batın (abdominal) BT; karın içi organların kist, iltihap, tümör, vb. olağan dışı durumlarını araştırmak kullanılan bir yöntem olarak değerlendirilmektedir. Özel durumlar dışında bağırsak ön hazırlığı gerektirmeyen tüm batın BT yerine kullanılan sanal kolonoskopi yapılmadan bir gün önce bağırsakların boşaltılması için “müshil” adı verilen ilaçların kullanılması gerekiyor.
Karşılaştırma yapan uzmanların aktardığına göre tüm batın BT, sanal kolonoskopi kadar bilgi vermiyor, bu nedenle de daha fazla sanal kolonoskopi ile kalın bağırsak görüntüsü alınması tercih ediliyor.
Sanal kolonoskopi yaptıranlar
Ortalama 10 ile 15 dakika arasında süren sanal kolonoskopi, anüsten ince bir tüpün yerleştirilmesiyle yapılan bir işlemdir. Anüsten yerleştirilen ince tüp ile içeriye sıklıkla insuflatör adı verilen otomatik bir cihaz ile CO2 gazı verilerek yapılır. Gaz verildikten sonra sürekli basıncın kontrol edilmesi sağlanır ve verilen basıncın 20-25 mm Hg basıncının üzerine veya altına sarkmaması sağlanır.Bağırsağa yerleştirilen tarayıcı işlem sırasında oynatılır. Bu esnada hasta biraz ağrı duysa da genel olarak sanal kolonoskopi yapanlar, ağrılı bir işlem olmadığından söz etmektedirler. Ancak bilgisayarlı tomografi (BT kolonoskopi) X ışınları ile görüntüleme sağlayan bir sistem olduğu için radyasyon yaydığından dolayı çok fazla tavsiye edilmemektedir.
Özel hastanelerde ve radyoloji görüntüleme merkezlerinde yapılabilen sanal kolonoskopi yapanlar, bu işlemin hem daha ağrısız olduğunu hem de radyasyona maruz kalınmadığı için vücuda herhangi bir zararın ilişmediğini söylemektedir. Bu görüş, uzman doktorlarca da onaylanan bir görüştür.
Sanal kolonoskopi işlemi için özel bir hazırlık gerekir mi?
“Bağırsak temizliği” veya “bağırsak hazırlığı” işleminin yapılması için kolonoskopi yapılmadan bir gün önce hasta “müshil” adı verilen ilacı kullanır ve kalın bağırsağın son bölümü olan rektuma, lavman adı verilen bağırsak temizliği işlemi uygulanmaktadır. Bunun haricinde hastanın öncesinden yapması gereken özel bir hazırlık bulunmamaktadır. Bağırsak temizliğinin yapılması, görüntü kalitesinin daha iyi olması açısından önemlidir. Bu nedenle doktorun belirlediği dozda ilaç almanın bir gereklik olduğunu unutmamak gerekir.Sanal kolonoskopi avantajları nelerdir?
Bağırsak incelemesi yapmak, kalın bağırsaktaki divertikül, polip veya kanser gibi hastalıkların teşhis edilmesi için kullanılan sanal kolonoskopi, endoskopiye göre çok daha konforludur. Endoskopi yapılırken “kolonoskop” adı verilen aletin kullanılması ağrıların oluşmasına neden olmaktadır. Ancak sanal kolonoskopide bu cihaz kullanılmadığı için hem daha konforludur hem de ağrısızdır.“Sedasyon” yani sakinleştirici ilaç kullanılmadan görüntüleme alınan sanal kolonoskopi, bu özelliği ile de yine diğer görüntüleme sistemlerine göre daha avantajlıdır. İşlemden sonra hasta normal şekilde hayatına devam edebilmektedir.
Kolonoskopi tetkiklerinde bağırsaktan görüntü alabilmek için bağırsağın içerisine bir alet yerleştirilir. Bu da çoğu zaman işlemin ağrılı geçmesine neden olmaktadır. Fakat sanal kolonoskopi yapılırken buna ihtiyaç duyulmadığı için ağrıların oluşması durumu da söz konusu olmamaktadır.
Kolonoskopi tetkiki yapılırken bağırsağı şişirmek için hava verilmektedir. Bu da karın şişkinliği ve karın ağrısına yol açmaktadır. Sanal kolonoskopide ise CO2 gazı kullanılmaktadır. bu nedenle karın ağrısı veya şişkinlik gibi durumlar söz konusu olmaktan çıkmaktadır.
Sanal kolonoskopi dezavantajları nelerdir?
Sanal kolonoskopi her ne kadar endoskopi ve diğer görüntüleme işlemlerine göre daha avantajlı olsa da incelemede bağırsakta polip belirlenirse polipektomi işlemi uygulanmaz, tümör belirlenirse parça (biyopsi) alınamaz, aynı zamanda hastaya ayrıca kolonoskopi yapılmasına gerek duyulabilir.İşlem, iki farklı şekilde gerçekleştirilir. MR sanal kolonoskopi avantajları ile ön plana çıkarken bazı hastanelerde bu sistem olmadığı için bunun yerine BT kolonoskopi yapılabilmektedir. Bu sistemde kullanılan X ışınları radyasyon yaydığı için hasta da buna maruz kalabilmektedir.
Kolonoskopi her ne kadar radyasyon yaysa da 2 ile 10 mm arasındaki çaptaki poliplerin görülebilmesi, bu teknikle mümkündür. Ancak sanal kolonoskopide bu çaptaki poliplerin görülmesi mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle radyasyon yaymasına rağmen kolonoskopi “altın standart” olarak değerlendirilmektedir.
Sanal kolonoskopi nerede yapılır?
Özel hastanelerde ve görüntüleme merkezlerinde yapılabilen işlem, devlet hastanelerinde yapılmamaktadır. Devlet hastanelerinde yapılan tetkik türü kolonoskopidir. Ancak konfor açısından sanal kolonoskopinin daha avantajlı olması, hastaların bu tetkik yöntemini daha fazla tercih etmelerini sağlamaktadır. Sanal Kolonoskopi uygulamasını Şişli merkezimiz de 128 kesitli düşük doz tomografi cihazı ile yapmaktayız.Sanal kolonoskopi fiyatları
Modern tıp dünyasının her alanda gelişmiş olması ve sunduğu sistemlerin daha sık kullanılır halde olması sayesinde manyetik rezonans görüntüleme (MR) işlemlerinde fiyatların düşmesi söz konusudur. Sanal kolonoskopi fiyatları da bu bağlamda eskisine göre daha ekonomik rakamlarla yapılabilmektedir.Ancak araştırmalarınızı doğru şekilde yapmanız ve doğru bir hastane veya görüntüleme merkezi ile irtibat halinde olmanızın önemli bir yere sahip olduğunu unutmayın. Biyorad, alanında uzman kadrosu ile hastalarına doğru tanı koyma konusunda en çok tercih edilen isimlerden biridir. Sanal kolonoskopi fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi almak için çağrı merkezi numaramızı arayabilirsiniz.