AKCİĞER TOMOGRAFİSİ
Akciğer Tomografisi
Akciğer kanseri, insan ölümüne en çok neden olan hastalıkların başında gelmektedir. Erken tanının çok önemli olduğuna vurgu yapan uzmanla, geliştirilmiş tıp teknolojisinin cihazlarının kullanılarak erken tanının yapılabildiğine dikkat çekere, daha önceleri akciğer kanseri taramasında kullanılan röntgen ve “balgam testi” gibi tetkiklerin bilimsel olarak akciğer kanserinde ölümlerin azaltmadığını söylemektedir.
 
Bunun yerine tıp dünyasına sunulan ve akciğer kanseri ölümlerine karşı daha kesin sonuçlar veren “düşük doz akciğer tomografisi” hakkında bilgi veren uzmanlar, bu sistemin çok daha faydalı sonuç verdiğine dikkat çekere, hangi hastalara uygulanabileceği hakkında bilgi veriyorlar.

Akciğer kanserinde erken tanı nasıl konulur?

Akciğer kanseri veya diğer kanser türlerinde erken tanının önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan uzmanlar, “hastalık taraması” gibi uygulamaların yapılması ile kişide varsa belli bazı kanserli hastalıklar veya başkaca hastalıkların erken tanılanması daha kolay hale gelebilmektedir. Her geçen yıl daha da yaygınlaşan akciğer kanserinde de erken tanının önemine değinen uzmanlar, akciğer kanseri taramalarında kullanılan düşük doz akciğer tomografisinin tetkik açısından önemli olduğunu söylüyor.
 
Adından da anlaşılacağı üzere “düşük doz akciğer tomografisi” az miktarda radyasyon içermektedir. Bu miktarın da insan sağlığı ve vücudu üzerinde olumsuz etkileri bulunmamaktadır. Daha da önemlisi akciğerlerde detaylı görüntüleme sağlayan akciğer tomografisi, 2015 yılından bu yana özel sigorta şirketleri tarafından da üstlenen bir görüntüleme yöntemi olmuştur.

Akciğer tomografisi kimlere yapılır?

Akciğer kanseri taramasında hastaların en çok dikkat etmeleri gereken durumların başında, tomografinin doktor tarafından istenilmesidir. Merak gidermek veya “hastalık taraması” yaptırmak için akciğer tomografisinin çekilmemesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar tarama testlerin aşırı derecede sigara içenlere, 15 yıl içinde sigarayı terk etmiş kişilere, 55-80 yaş üzeri insanların düşük doz tomografi ile tarama programına katılmaları önerilmektedir.

Akciğer tomografisi nerede yapılır?

Tomografi çekimi, uzmanlık isteyen bir alandır ve tek başına radyologlar bu işlemi gerçekleştiremezler. Gerçekleştirseler bile net sonuçların elde edilmesi beklenemez. Bu nedenle göğüs hastalıkları uzmanı, radyolog, göğüs cerrahı, tıbbi onkolog ve patologdan oluşan bölümler arası işbirliği sağlanmış merkezlerde düşük doz akciğer tomografisi çekilmelidir.
 
Akciğer kanserinin erken dönemde tanılanmasına yardımcı olan düşük doz akciğer tomografisi, en küçük nodülleri dahi görüntüleyebilmektedir. Bu da akciğer kanserinin erken tanı ve tedavi planının uygulanmasında bir hayli yardımcı bir etken olarak değerlendirilmektedir.
 
Yapılan araştırmalara göre akciğer tomografisi ile yüksek riskli kişilerde akciğeri kanserine bağlı ölümlerin sayısının düştüğü tespit edilmiştir. Uzmanlar, erken tanının önemine değinirken; “Erken sürede tanılanan akciğer kanserlerinde kişilerin sağlığına yeniden kavuşması daha rahattır. Bir de modern yöntemlerin kullanılmasıyla birlikte akciğerde daha az doku kaybıyla hastalar günlük hayatına daha erken dönebilmektedir” görüşünü öne sürüyor.

Akciğer tomografisi nasıl çekilir?

“İlaçlı” veya “ilaçsız” olarak çekilen akciğer tomografisinde, kullanılacak türe göre ön hazırlık yapılması gereklidir. İlaçlı akciğer tomografisi çekiminden önce hastanın birkaç saat öncesinden aç kalması gerekmektedir. Bu süreyi doktor belirleyecektir.
 
Tomografi çekimine girmeden önce hastanın üzerinde herhangi bir metal eşya bulundurmaması gerekmektedir ve hastanın mutlaka “hastane kıyafeti” giymesi gerekir.
 
Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra tomografi cihazının ortasına kayan bir masanın üzerine hastanın yatması istenir ve t arayıcı içerisindeyken, makinenin röntgen ışını etrafında dönerek görüntülenme sağlanır. Muayene esnasında görüntülemenin net olabilmesi için hastanın hareketsiz kalmaya dikkat etmesi gerekmektedir. İşlem sırasında kısa süreliğine hastanın nefesini tutması istenebilir, bu talebin iletilmesindeki neden, akciğer tomografisinden daha kesin sonuç almak içindir. Ortalama tüm tarama 30 dakika sürmektedir ve taramadan sonra hasta gündelik hayatına normal şekilde devam edebilmektedir.

İlaçlı akciğer tomografisi

Bazı durumlarda daha net sonuçlara ulaşabilmek için hastanın ilaçlı akciğer tomografisi çekilmesi istenebilir. Bunun için çekime girmeden önce hastaya damar yoluyla “kontrast madde” adı verilen ilaçlı boya enjekte edilir. Bunun amacı, çekim yapılacak bölgeden daha net sonuçlar almak içindir. “İlaçlı akciğer tomografisinin yan etkileri var mıdır?” sorusu en sık sorulan sorulardan biridir. Cevap olarak uzmanlar şunu belirtmektedir; “Kontrast madde bazı hastalar üzerinde olumsuz etkiler bırakabiliyor. Bu nedenle çekim yapılmadan önce hastanın boyalı ilaca karşı alerjisinin olup olmadığını belirlemek için bazı testler yapılır. Böbrek fonksiyonlarını ölçmek için yapılan test de bunlardan biridir. Hasta üzerinde olumsuz bir etki bırakacağı bulgusuna ulaşılması durumunda farklı bir teknik kullanılabilir.”

Akciğer tomografisi fiyatları

Modern tıp dünyasının gelişmesi ve görüntüleme sistemlerinin sayıca artması sayesinde, akciğer tomografisi fiyatları da eskisine göre daha uygun rakamlara tekabül etmektedir.
 
Tomografi çekimi öncesinde araştırma yaparken akciğer tomografisi fiyatları konusuna dikkat edilmesi kadar görüntüleme merkezinin ve personellerin bu alanda ne kadar tecrübeli olduklarını da incelemek gerekir.
 
Yukarıda da belirttiğimiz gibi akciğer tomografisi; göğüs hastalıkları uzmanı, radyolog, göğüs cerrahı, tıbbi onkolog ve patologdan oluşan bölümler arası işbirliği sağlanmış merkezlerde düşük doz akciğer tomografisi çekilmelidir. Biyorad çağrı merkezi numaramızdan kurumumuz ile iletişime geçerek düşük doz akciğer tomografisi fiyatları hakkında detaylı bilgi alabilir, randevu oluşturabilirsiniz. Sağlığınıza değer katan çözümlerimizle dilediğiniz her an yanınızdayız. Sağlıklı günlere…
 
Tomografi
Akciğer Tomografisi
Batın Tomografisi
Kalsiyum Skorlama
Kroner BT Anjiyo
Sanal Kolonoskopi
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.