Dorsal MR, sırt bölgesindeki kemiklerin ve kemiklerin içyapısını yani yumuşak dokuyu incelemek amacıyla çekilen bir MR türüdür. Dorsal bölgede dorsal kifoz, vertebraların dizilişleri, diskleri arasındaki mesafeler, kaslar, bağlar vertebra korpus köşelerini incelemek ve burada oluşan hastalıkların hangi evrede olduğunu anlamak için çekilen bir emar türüdür.
Klasik MR yöntemleriyle veya ultrason ile dorsal bölgedeki kemiklerin veya dokuların incelenmesi tam anlamıyla elde edilmez. Geliştirilerek tıp dünyasına sunulan dorsal MR, yukarıda da belirttiğimiz gibi yumuşak bölgelerin incelenmesinde de başarılı sonuçlar verdiği için daha fazla tercih edilen bir görüntüleme yöntemidir.
Dorsal bölge neresidir?
Dorsal bölge, tıp dilinde sırt bölgesi, sırt veya sırt yakınındaki bölgelere verilen isimdir. Yani daha açıklayıcı bir tabir kullanılması gerekirse, kişi yüzükoyun uzandığında vücudunun görünen üst kısmına dorsal bölge denir.Tabi dorsal, sadece vücudun bir bölümünü anlatan bir kavram değildir. Aynı zamanda organın üst yüzeyini de anlatmaya yardımcı olan bir ifadedir. Örneğin elin dorsal kısmı, elin arka kısmıdır. Posterior (arka) terimi ile aynı anlama gelen dorsalın karşıtına ise “ventral” denir.
Dorsal MR neden çekilir?
Hasta, sırt ağrıları ile doktora gittiğinde öncelikle genel muayeneden geçirilir. Sırtında oluşan hastalık ile ilgili klasik muayeneden sonuç alınamaması durumunda doktor, hastalığın nedenini belirlemek, tanı koymak, teşhis etmek ve uygun tedavi şeklinin planlamasını yapmak için dorsal MR çekimi ister. Dorsal MR, hastalığın ve hastanın durumuna bağlı olarak ortalama 15-20 dakika kadar sürmektedir.Sırt Emarı
Halk arasında “sırt emarı” olarak da adlandırılan dorsal MR ile hastalık hakkında daha net bilgilere ulaşılabildiği için doktorlar tarafından tercih edilmektedir. Bilindiği üzere tıp dünyası adına atılan önemli adımlardan sonra vücudun bütün bölümlerinin emarları ayrı ayrı çekilebilmekte ve vücudun en yumuşak dokuları bile görülebilmektedir.Sırt MR’ı çekilmesinin amacı da tam olarak budur. Doktorun ulaşmak istediği bilgilere daha kolay ulaşmasını sağlayan, hastalık hakkında kesin sonucu elde etmesini sağlayan sırt emarı veya dorsal emar, tedaviyi planlamak adına da önemli oranda uzmana yardımcı olmaktadır.