MR, birçok kişinin bildiği klasik ileri bir radyolojik tarama yöntemidir. Hastalık şüphesi durumunda vücudun belli bir bölümünün taranarak incelenmesi sonucunda tanı koymayı kolaylaştırır. Ancak MR cihazlarının hızı ve çekimlerin saatlerce uzaması pek çok insanın MR çekimlerine soğuk bakmasına yol açıyor.
Tüm vücudu tarayan bu MR yöntemi, klasik MR’dan oldukça farklı. Öncelikle tüm vücudu 45 dakikada görüntüleyebiliyor. Eskiden yalnızca bir organın taranması için gereken bu sürede tüm vücudun taranıyor olması, bu yeni te knolojinin aynı zamanda bir check-up yöntemine dönüşmesini de sağladı.
Tüm Vücut Emar Nasıl Çekiliyor?
Tüm Vücut Emar, rutin bir MR çekiminde olduğu gibi hasta üstünü değiştiriyor, uygun kıyafetler giyiyor, üzerine de alıcı antenlerin olduğu (koil) örtülüyor. MR cihazının hareketli bir masası var. Masada yatan hastadan paralel görüntüleme ve birleştirici yazılım programları ile optimum çözünürlük ve kalitede görüntü alınıyor. Kişinin MR masasında hareketsiz olarak 45 dakika yatması gerekiyor. Özellikle karın ve göğüs bölgelerinin bazı serilerinde çekimi sırasında, hastadan nefesini 20 saniyeyi geçmeyecek sürelerde tutması isteniyor.
Tüm Vücut Emar Hangi Organları Tarıyor?
Tüm vücut MR çekimlerine önce beyinden başlanıyor. Ardından boyun ve akciğer çekimi yapılıyor. İşleme karaciğer, pankreas, böbrek, böbrek üstü bezi ve karın içi diğer organların incelemesi ile devam ediliyor. Erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ile yumurtalıklar taranıyor.
Ayrıca kemikler ve kaslar da aynı seansta MR ile rahatlıkla görüntülenebiliyor.
Genel serileri aldıktan sonra belirli bölgede hastalık veya kuşkulu durum varsa bölgenin ayrıntılı olarak ayrıca incelenmesi gerekiyor.
Ancak meme, prostat ve gastrointestinal sistemin tümör taramasında erken dönem bulguları gözden kaçırmamak için mutlaka bilinen diğer klasik tarama yöntemleri ile birlikte kullanılması gerekiyor.
Damar Hastalıkları Belirlenebiliyor mu?
Kanser taraması için tasarlanmış bir yöntem olan Tüm Vücut MR’ın standart çekimleri vasküler (damar) tarama programları içermiyor. İsteyen hastalarda beyin damarlarında anevrizma adı verilen ve kanama riski olan baloncuk varlığını araştırmak için 5 dakikalık ek programla Kranial MR Anjiografi incelemesi yapılabiliyor. Kalp damarlarında hastalık riski ve endişesi olanlara ise Koroner BT Anjiografi ile Check-up yaptırması öneriliyor.
Sıkça Sorulan Sorular
Tüm Vücut MR Check Up nedir?
Tüm Vücut MR, kanser riski ve endişesi taşıyan sağlıklı kişilerin başvurabileceği, beyin ve boyun dahil tüm vücudu tarayan ve hiçbir yan etkisi olmayan yeni bir Check Up /Tarama yöntemidir.
Tüm Vücut MR Check Up hizmeti ne kadar sürer?
Tüm Vücut MR Check Up işlemi yaklaşık 1 saat içinde tamamlanmaktadır.
Bu hizmetten neden yararlanmalıyım?
Tüm Vücut MR ile klasik radyolojik Check Up incelemelerine dahil olmayan beyin dokusu ve kas iskelet sistemi incelemeye dahil edilir. Karın içindeki organlar karaciğer, pankreas, dalak, böbrek ve böbrek üstü bezleri başta olmak üzere ayrıntılı olarak görüntülenir. Bunlara ek olarak jinekolojik organlar ve mesane de incelemelere dahildir.
Tüm Vücut MR ne tür avantajlar sağlar?
Tüm Vücut MR’ın en önemli avantajı radyasyon içermeyen ve yan etkisi olmayan bir tarama metodu olmasıdır. Sağlıklı insanlarda kanser gibi tümoral hastalıkların henüz bulguları oluşmamış iken hastalığın saptanmasına olanak sağlamaktadır.
Tüm Vücut MR yaptırmak Mamografi işlemi yerine geçer mi?
Tüm Vücut MR ile belli bir büyüklüğe ulaşmış meme tümörleri saptanabilir. Ancak meme tümörlerini daha erken evrelerde saptanabilmesi için Mamografi ve Meme Ultrasonun da ayrıca yapılması önerilmektedir.
Tüm Vücut MR yaptırmak Prostat Taraması yerine geçer mi?
Tüm Vücut MR ile belli bir büyüklüğe ulaşmış prostat tümörleri saptanabilir. Ancak prostat tümörlerini daha erken evrede saptayabilmek için laboratuvar tetkikleri (PSA) ve klinik muayenin gerek görülürse, ayrıca ayrıntılı olarak MR ile mutlaka yapılması önerilir.
Tüm Vücut MR yaptırmak Tiroid Ultrason yerine geçer mi?
Tüm Vücut MR ile belli bir büyüklüğe ulaşmış tiroid tümörleri saptanabilir. Ancak Tiroid Ultrason ile çok daha küçük ve riskli nodüller saptanabileceği için ultrasonun da mutlaka yapılması önerilir.
Tüm Vücut MR yaptırmak Gastroskopi ve Kolonoskopi yerine geçer mi?
Tüm Vücut MR ile belli bir büyüklüğe ulaşmış Mide, ince bağırsak ve kolon hastalıkları tümörleri saptanabilir. Ancak erken evrede saptanmaları için gastroskopi ve kolonoskopi işlemlerinin yapılması gerekmektedir.
Tüm Vücut MR akciğer kanseri taramasında Bilgisayarlı Tomografiden daha duyarlı mıdır?
Bilgisayarlı Tomografi akciğer tümörlerini erken saptamada en duyarlı yöntemdir. Ancak radyasyon içerdiğinden sadece riski yüksek hastalarda kullanılması önerilir.
Akciğer kanseri taramasında Röntgen yeterli midir?
Röntgen işlemi ile küçük tümörlerin tanısını koymak zordur. Tüm Vücut MR göğüs duvarı kemik ve mediasten röntgen işleminden daha etkin bir yöntemdir.
Tüm Vücut MR Check Up’ın hangi sıklıkta yapılması tavsiye edilir?
Uzman hekimler tarafından, rutin Check Up’larınız ile beraber Tüm Vücut MR Check Up’larınızın her yıl düzenli olarak yaptırılması önerilmektedir.
Tüm Vücut MR çekimi yapılırken ne kadar radyasyon alınır?
Tüm Vücut MR esnasında vücudunuz radyasyona maruz kalmaz.
Tüm Vücut MR hizmetinde yaş sınırı var mıdır?
Tüm Vücut MR risksiz bir tarama metodudur. Sağlık durumu elveren, MR cihazında hareketsiz durabilecek kişiler diledikleri takdirde kullanabilirler.
Tüm Vücut MR da hazırlık gereklimi?
Mide ve ince bağırsakların daha iyi görüntülenebilmesi için 6-8 saatlik açlık önerilir. Su içmenin sakıncası yoktur ve idrar sıkışıklığı gerektirmez.
Tüm Vücut MR’ da damardan kontrast madde kullanılır mı?
Check-up incelemelerinde kontrast madde kullanılması tercih edilmemektedir. Riskli lezyon saptanan hastalarda ve lezyon karekterizasyonu için gerekli olgularda başka bir seansta kontrastlı inceleme yapılması gerekebilir. Kanser riski yüksek hastalarda tarama işleminin kontrastlı yapılması duyarlılığı artırmaktadır.
Tüm Vücut MR Check Up ile vücutta var olan her lezyonun görülebilmesi mümkün müdür?
Bir lezyonun radyolojik olarak saptanabilmesini belirleyen temel unsurlar lezyonun boyutu ve köken aldığı doku ya da organa göre oluşturacağı görüntü farklılığıdır. Radyolojik metodların duyarlılığı genellikle 1cm ve üzerindeki lezyonlarda artar.
Tüm Vücut MR cihazı diğer MR cihazlarından farklı mıdır?
Yeni gelişen MR cihazları ile yapılan bu incelemelerde hasta konforunu da arttıran uygulamalar sayesinde (müzik dinlemek, belgesel-film izlemek), en yenisinde 70cm genişliğinde tünele sahip 1-1.5/3 Tesla gücündeki MR cihazında makul süre içinde yüksek çözünürlüklü inceleme yapmak mümkün olmaktadır.
Tüm Vücut MR yaptırmak Pap Smear yerine geçer mi?
Tüm Vücut MR ile belli boyutlara ulaşmış rahim ve rahim ağzı tümörleri görüntülenebilmektedir. Ancak erken evrede teşhis için rahim ve rahim ağzı tümörlerinin en etkin tarama yöntemi olan Pap Smear de yapılması mutlaka önerilmektedir.
Tüm Vücut MR Check Up kaç kiloya kadar olan hastalarda yapılabilmektedir?
160 - 250 kiloya kadar olan hastalara yapılabilmektedir.
Kişinin kapalı alan korkusu var ise, genel anestezi ile yapılabilir mi ?
Anestezi eşliğinde Check Up MR yaptırmak işlem kalitesini azaltacağından hekimler tarafından tercih edilmemektedir.
Tüm Vücut MR ile Bel ve Boyun fıtıkları görüntülenebilir mi?
Tüm Vücut MR işleminde temel amaç bel fıtığını görüntülemek olmasa bile omurga ile ilgili patolojiler ile birlikte bariz disk dejenerasyonları ve fıtıklaşmalar tespit edilebilmektedir. Daha detaylı incelemenin gerektiği durumlarda ilgili Spinal bölgenin MR incelemesi önerilmektedir.