Görüntüleme işlemi sağlarken güçlü manyetik alanda radyo dalgaları göndererek hastadan alınan sinyallerin bilgisayar ortamına aktarılması ve bu işlemi yaparken dakikada binlerce görüntü alması sayesinde herhangi bir yanlış tetkikin oluşmasına engel olan MR, görüntülerin iki veya üç boyutlu olarak aktarılması işlemine verilen genel bir isimdir.
Emar/MR anjiyografi (MR anjiyo) da MR çeşitlerinden biri olup damar hastalıklarının tanısında kullanılan ve son yıllarda gelişmiş sistemi sayesinde net sonuçlar üreten bir sistemdir.
İlaçlı veya ilaçsız olarak yapılabilen emar anjiyoda, büyük damarların görüntülenmek istenmesi durumunda ilaç kullanımına gerek kalmadan da net görüntüler elde edilebilmektedir. Ancak ince damarların görüntülenmesi gereken durumda, hastaya kontrast madde denilen ilaçlı boya damar yoluyla enjekte edilir.
Bir süre ilacın tüm vücudu kaplaması beklendikten sonra MR çekimi devam eder. Böylelikle damar hastalıklarında oluşan sıkıntı ve hastalıklara tanı koyma ve uygun tedavi şeklinin belirlenmesi daha kolay hale gelir.
MR anjiyografisinin en büyük özelliklerinden biri bilgisayarlı tomografide (BT) kullanılan kontrast madde ve X ışınlarının hasta üzerinde alerjik bir takım hastalıklar bırakmasına karşın MR anjiyoda X ışınlarının kullanılmaması ve görüntülemenin daha net alınabilmesi için kullanılan ilacın hasta üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye yer vermemesidir.
Bu sayede hasta çekim işlemini yaptıktan sonra gündelik işlerine devam edebilir, araç kullanabilir ve diğer işlerini aksatmadan hayatına normal şekilde devam edebilir.
MR Anjiyo nedir, nasıl çekilir?
Beyin, akciğerler, böbrekler, kalp, boyun, karın, bacak ve kollarda oluşan bazı hastalıklara tanı koymak ve uygun tedavi yöntemini belirlemek için çekilen mr anjiyo, detaylı bilgi almak için yapılan bir işlemdir. Bu işlemin insan sağlığı üzerinden herhangi bir yan etkisi bulunmamakla birlikte, geliştirilen MR sistemleri sayesinde hastanın zorlanmadan çekim işlemi gerçekleştirmesine yardımcı olmaktadır.İlaçlı veya ilaçsız çekim yapılabilen işlemler, genellikle aşağıdaki hastalıklar hakkında bilgi almak ve uygun tedavi şeklini belirlemek amacıyla kullanılmaktadır.
- Şahdamar (karotis) hastalığı
- Aorta ve dalları, diseksiyonlar
- Derin ve trombozu
- Kol ve bacak damarları hastalıkları
- Anevrizmalar
- Böbrek damarları hastalıkları ve böbrek nakline hazırlık
- Arteriyovenöz malformasyonlar
Emar Anjiyo çeşitleri nelerdir?
MR çekimleri genel olarak iki şekilde yapılmaktadır. İlaçlı ve ilaçsız MR olarak çekim yapılan bu işlem, mr anjiyo için de geçerlidir. Hastalığın ve hastanın durumuna göre doktorun karar vermesi üzerine hangi şekilde çekilmesi gerektiği belirtildikten sonra işlem yapılmaktadır.İlaçlı emar/mr anjiyo
Her durumda olmasa da genel olarak ince damarlardan görüntü alınmak istendiğinde ve görüntünün net olması için ilaçlı emar/mr anjiyo çekilir. Emar çekiminden önce hastaya “gadolinium” adı verilen ilaç damar yoluyla enjekte edilir ve daha sonra çekim işlemine geçilir. ilaçlı MR çekiminde kullanılan kontrast madde, herhangi bir zarara neden olmamaktadır. Ancak bazı hastalarda hafif de olsa baş dönmesi, titreme gibi bazı durumlar meydana gelse de kısa süreli ve geçici rahatsızlıklardır.MR Anjiyo nasıl çekilir?
MR çekimi, doktorun karar vermesi üzerine çekilen bir işlemdir. Anjiyografi MR da yine doktorun karar vermesi üzerine çekilen bir işlem olup, bazen ilaçlı olarak da çekilebilen bir görüntüleme tekniğidir. Daha çok damardan inceleme yapılacağı zaman kontrast madde hastaya içirilir ve böylelikle çekim işlemine geçilir.Hastanın MR Anjiyo çekiminde dikkat etmesi gereken en büyük detay, kontrast maddenin alerjik durumlara neden olabileceği için kullandığı ilaçlarının olup olmadığını doktoruna bildirmesi ve kontrast maddenin alerji durumlarına neden olup olmadığını söylemesidir. MR (Manyetik Rezonans) Anjiyo, çok gerek duyulmadığı sürece hamile kadınlarda yapılmamalıdır.
Kapalı emar veya açık emar cihazları ile yapılabilen bir işlem olan emar anjiyoda, kapalı alan korkusu olan, uzun süre sabit pozisyonda kalamama problemi olan, fazla kilolu olan hastalarda açık emar daha fazla tercih edilmektedir.
Kapalı bir tünel şeklinde olan kapalı emar cihazları, fazla kilolu olan hastalarda ve kapalı alan korkusu olan hastalarda bazen görüntünün net şekilde alınmamasına ve doğru sonuca ulaşılmamasına neden olmaktadır. Bu nedenle tıp dünyasına geliştirilerek sunulan ve görüntü kalitesi bakımından da kapalı emar sistemlerine göre daha iyi olan açık emar çekimi tercih edilmektedir.
MR Anjiyo öncesi dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Manyetik rezonans (MR) adından da anlaşılacağı üzere güçlü manyetik dalgaların olduğu bir sistem ile çalışmaktadır. Bu nedenle MR Anjiyo yaptıracak olan hastanın çekim öncesinde üzerinde herhangi bir metal bırakmaması gerekir. Elektronik eşyalar, metal eşyalar, kredi kartları, gözlük, kalem gibi manyetik alanda etkilenen eşyaların hasta üzerinde olmaması gerekmektedir.Bacak anjiyografi nedir, neden istenir?
Bacak damarlarında meydana gelen hastalıklara karşı tıp dünyasının geliştirdiği modern çözümlerden biri olan bacak anjiyo, daha önce cerrahi müdahale ile giderilen hastalıkların tedavi yöntemi yerine geçmiştir. Bacak anjiyo, kasıktan 2,5 milimetrelik “kateter ucu” kullanılarak damarların içerisinde oluşan "plak” adı verilen tıkanıklıklarının açılması işlemine verilen isimdir. Bu yöntem, daha önce cerrahi müdahale ile yapılan işleme göre daha avantajlıdır. Tekrar etme riski, eski yönteme göre daha azdır ve ağrısı da yine klasik olarak cerrahi yöntem ile yapılan işlemlere göre daha azdır. Bu yüzden modern tıp dünyasında bacak anjiyo daha fazla tercih edilen bir tedavi yöntemidir.MR anjiyografi Beyin neden istenir?
Beyin damarlarından şüphe edildiği durumlarda istenen beyin anjiyografi, tıp dünyasının ileri adımlar atmasıyla birlikte klasik yöntemlerin yerine geçmiş ve daha net sonuçların elde edilmesine yardımcı olan bir görüntüleme çeşididir.MR çekilmesindeki nedenler incelendiğinde genel olarak vücudun belli bir bölümünde yani bölgesel görüntüleme gerektiren durumlarda, hastanın daha az ağrı çekmesi ve aynı zamanda görüntülemenin daha net şekilde olabilmesi için yapılan bir işlem olduğu görülmektedir.
Beyin MR anjiyografi ne kadar sürer?
Beyin damarları tıkanıklıklarında kullanılan beyin anjiyografi, kasık damarlarından girilerek yapılan bir işlemdir. Bazen gerektiği durumlarda kol damarlarından da giriş işlemi yapılabilmektedir. Katater ucu ile beyin damarlarının veya beyin içi veya beyin dışı doku-tümörlerin görüntülenmesi işlemi olan beyin anjiyo ile daha rahat sonuçlar elde edildiği için daha fazla tercih edilmektedir. Mr Cihazında çekim süresi 30 dakika sürmektedir.MR anjiyografi fiyatları
Modern tıp dünyasının gelişmesi ve her ilde görüntüleme merkezlerinin oluşturulması sayesinde emar anjiyo fiyatları da düşmeye başladı. Biyorad olarak hastalara en yakın hastane veya görüntüleme merkezlerinden randevu oluşturarak beyin anjiyo çekmeleri konusunda yardımcı olmaktayız. Emar anjiyo fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve size en yakın hastaneden randevu almak için çağrı merkezi numaramızdan iletişime geçebilirsiniz.Emar anjiyo zararlı mı?
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) çekim işleminde X ışınları kullanmaya gerek olmadığı için hasta üzerinde herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.Ancak ilaçlı emar çekimlerinde hastada alerjik durumların olmasına paralel olarak birtakım rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle alerjik hastalığı olan kişilerin bunu daha önceden doktoruna bildirmesi gerekir. Çok gerekli olmadığı sürece hamile kadınların emar anjiyo çektirmeleri önerilmemektedir.