İnsan beynindeki kan akışının kritik (riskli) seviyenin altına inmesi ile birlikte, alan içindeki protonların difüzyon hareketlerinin düşmesi durumu söz konusu olur yani tıp dili ile sitoksik ödemin oluşmasına neden olur.
Tıp dünyasının modern çözümleri sayesinde beyinde oluşan hasarların tespit edilmesi çok daha kolaydır. Son yıllarda daha da geliştirilerek tıp dünyasına sunulan diffüzyon emar /MR, hasara uğrayan beyin dokusu yani (enfarkt-inme-felç) difüzyon emar tekniği ile görüntülenerek hassas bir şekilde incelenmesine olanak sağlamaktadır. Diffüzyon emar, diğer görüntüleme sistemlerinden daha farklı olarak çalışır. Farkı, diğer sistemlerde görüntüleme alma hem daha uzun süre devam ettiği için hem de radyasyon oranı yüksek olduğu için hasta bir hayli sıkıntı yaşayabiliyordu. Ancak bu sistemin geliştirilmesiyle birlikte hastalar çok daha konforlu bir şekilde emar çektirebiliyorlar. Difüzyon emar / MR tekniğinde X ışınları kullanılmadığı için görüntüleme radyasyonsuz bir şekilde gerçekleşmektedir. Geliştirilerek tıp dünyasına sunulan bu yöntem, dokularda yer alan su moleküllerine dayanmakta olup moleküllerin gerçekleştirdiği difüzyon hareketlerini incelemektedir.
Difüzyon Emar’ın avantajları nelerdir?
İnsan sağlığı ve yaşamı, beyin hareketlerinin doğru şekilde gerçekleşmesine bağlıdır. Yani beyin fonksiyonlarını yerine getiremediğinde vücudun çeşitli yerlerinde rahatsızlıklar meydana gelir. Geçmişten günümüze gelinceye dek beyin kanaması ve buna bağlı olarak yaşanan hastalıklardan dolayı hayatını kaybeden insan sayısının bir hayli fazla olduğu bilinen bir gerçektir. Türkiye’de ve dünyada en çok ölüme neden olan hastalıkların başında beyne bağlı olarak gerçekleşen hastalıklar yer almaktadır. Bu yüzden, bu tip durumlarda beyinde oluşan hasarları ve hasar boyutlarını net şekilde saptamak gerekir. Diffüzyon emar, en büyük avantajlarını da burada göstermektedir. Oluşan hasarın boyutu ve tedavi yönteminin belirlenmesinde bir hayli etkili olan bu görüntüleme sistemi, kafatası içerisinde yer alan kistik yapıları birbirinden ayırt etmede son derece başarılı bir görüntüleme sistemidir.Beyin tümörü, çoğu zaman erken tanı konulmadığında ölümle sonuçlanabilen vakalara yer vermektedir. Erken dönemde teşhis edilen tümörün hangi boyutta olduğunu anlayabilmek ise son derece önemlidir. Diffüzyon emar /MR, tümöre bağlı olarak gerçekleşen omurga basısı nedeniyle oluşan kırıklarda tümörün iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğunu net şekilde göstermeye yaramaktadır. MS hastalıklarında da kendini gösteren görüntüleme sistemi, aktif plak ayrımında kullanılabilmektedir.
Difüzyon Emar nasıl çekilir?
Bazı beyin hastalıklarının standart MR cihazları ile görüntülenmesi biraz zordur. Özellikle de mikroskobik görüntüleme gerektiren durumlarda klasik emar cihazları ile net sonuç elde edilmeyebilmektedir. Geliştirilerek tıp dünyasına sunulan difüzyon emar cihazları, mikroskobik sonuç almak için kullanılabilecek en ideal sistemdir. İşlem yapılırken panel üzerinden alınan görüntü, doğrudan mikroskobun olduğu bilgisayar ortamına aktarılır. Bu sayede hastadan doku örneği almaya gerek kalmadan mikroskobik görüntüleme sağlanmış olur.Difüzyon MR ile görüntü alabilmek için hasta, cihazın alt kısmında yer alan kızaklı yatak bölümüne dikkatli bir şekilde yatırılır. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için hastanın çekim işlemi bitinceye kadar sabit pozisyonda kalması gerekmektedir. Görüntüleme işlemi yapılırken, görüntüleme yapılacak bölgenin rahat bir şekilde görüntülenebileceği bir konumda olması gerekmektedir. Hastanın uygun pozisyonda olduğu netleştirildikten sonra görüntüleme işlemi başlar. Cihazın üst kısmında yer alan panel görüntüleme sağlarken aynı zamanda görüntüyü monitör ile mikroskop alanına gönderir. Daha sonra da bu görüntüler uzman doktor tarafından incelenir. Ortalama 15-20 dakika kadar süren difüzyon emar, hastaya herhangi bir şekilde rahatsızlık vermez.