İnsan vücudunun iç yapısını görüntülemek amacıyla kullanılan manyetik rezonans (MR) veya halk dilindeki adıyla “emar” tıp dünyasında karşımıza fazlasıyla çıkar. Bazı emar yöntemleri, diğer yöntemlerden daha farklıdır ve her bir görüntüleme sisteminin amacı da hastalıklara göre değişmektedir.
Fonksiyonel emar /MR, Functional magnetic resonance imaging (fMRI) de özel bir alana sahip olup bazı hastalıklara tanı koyma ve tedavi yönteminin belirlenmesinde etkili sonuçlar vermesi ile karşımıza çıkmaktadır.
Fonksiyonel emar, iç kulak ve kulak yapısında bulunan sıkıntılar ile beyin bölgesinde bulunan sıkıntıların ortaya çıkartılması için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.
Beyin atardamar, toplardamar ve akciğerlerde bulunan tümörün tespit edilmesi için de kullanılan fonksiyonel emar, daha net sonuçlar vermektedir.
Hastalığın boyutuna ve hastanın durumuna bağlı olmakla birlikte ortalama 15-30 dakika kadar süren fonksiyonel emar, herhangi bir ağrı veya sızıya neden olmamaktadır. Yani normal emar çekimi ile arasında herhangi bir fark yoktur.
Fonksiyonel Emar Neden Çekilir?
Klasik emar ile aynı olmasına rağmen ayrı bir çekim işlemi olarak tanımlanan fonksiyonel emarın neden çekildiği en çok merak edilen konulardan biridir.Bu emar tekniği, diğer emarlardan farklı olarak, anatomik yapının ele alınmasına yardımcı olmaktadır.
Fonksiyonel emar ile sağlıklı doku ile sağlıksız dokuyu fark etmek ve buna uygun olarak tedavi şeklini belirlemek daha kolaydır. Bu yüzden gerektiği durumlarda uzmanlar fonksiyonel emar çekilmesini istemektedir.
Diğer emarlardan farklı olarak küçük bebeklerde ve 3 aylık hamile kadınlarda da kullanılabilmesidir. Özellikle beyin tümörü, kulak çınlaması ve felç olarak adlandırılan “inme” gibi durumlarda daha sık kullanılan bir emar yöntemi olarak karşımıza çıkan fonksiyonel emar, net sonuçların elde edilmesi açısından diğer yöntemlere göre çok daha etkili ve daha net sonuçlar vermektedir.
Fonksiyonel emar çekimi, sadece yukarıda belirttiğimiz durumlarda başvurulan bir yöntem değildir. Tüm bunlarla birlikte bunama veya sinir sistemi hastalıklarında da kullanılan emar yöntemi, hipofiz bezi ile ilgili oluşan sorunların tespit edilmesinde, beyin damarları gibi hassas noktalarda oluşan sıkıntılı durumların tespit edilmesi, tanı konması ve tedavi şeklinin belirlenmesi için de sık başvurulan yöntemlerden biridir.
MR fonksiyonel avantajları
Tıp dünyasının her geçen gün daha ileri adımlar atarak sağlık alanında başarılı çalışmalar yapması sayesinde beyin hastalıkları, felç, bunama, sinir sistemleri hastalıkları gibi çok önemli konularda da daha pozitif sonuçların alınması kolaylaşmıştır.Geliştirilen manyetik rezonans (MR) sistemleri ile eskiden ulaşılması çok güç olan anatomik yapı incelemelerine ulaşılabilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi beyin damarları gibi hassas noktalarda oluşan sıkıntıların görüntülenmesinde bile etkili sonuç veren MR fonksiyonel, tüm bu yönleri ile diğer emar yöntemlerinden ayrılmaktadır.
Fonksiyonel MR, beyin aktivitelerinin saptanabilmesi konusunda bir hayli başarılı bir görüntüleme yöntemidir. Konuşma merkezleri veya cerrahi uygulama öncesinde görülen duyusal bozuklukların tespit edilmesinde de son derece etkili olan MR fonksiyonel, bu yönleri ile diğer yöntemlerden ayrılmakta olup, hastalıklara tanı konulması ve tedavi yönteminin belirlenmesi konusunda en iyi sonuçları vermektedir.
Hangi durumlarda Emar Çekilir?
Tıp dünyasının büyük başarıları sayesinde artık görüntüleme sistemlerinde ciddi anlamda iyileştirmelerin yapıldığı bilinmektedir.Bilgisayarlı Tomografi (BT) de bir görüntüleme sistemi olmasına karşın yapılan araştırmalar sonucunda bu görüntüleme tekniğinde X ışınlarının kullanılması yüzünden insanda ciddi anlamda tahribata neden olduğu saptanmıştır ve İngiltereli bilim insanlarının yaptıkları araştırma sonuçlarına göre tomografi çektiren bir insanın üzerindeki etki, Hiroşima’ya atılan bombadan kurtulan insanların uğradıkları zarar ile eş değerdir.
Bu da tıp dünyasını harekete geçirerek yeni ve zararı olmayan yöntemlerin keşfedilmesini gerektirmiş olup MR (manyetik rezonans) yönteminin keşfedilmesini etkilemiştir.
Emar olarak da adlandırılan bu görüntüleme yöntemi hem tomografiye göre daha net sonuçlar vermektedir hem de insan üzerindeki etkileri çok daha azdır.
Bazen herhangi bir kontrast madde kullanmadan bile çekilebilen emar, farklı yöntemleri ile de kendinden söz ettirmektedir. Birçok farklı MR yöntemleri arasında yer alan fonksiyonel emar da geliştirilen teknikler arasında değerlendirilmektedir.
- Beynin oksijenli ve kanlanmalı değişikliklerini incelemede,
- Cerrahi risklerin değerlendirilmesinde,
- Operasyonun kararı ve planının yapılmasında,
- Konuşma merkezleri, duyusal cerrahi öncesindeki kitle haritasının incelenmesinde fonksiyonel emar istenmektedir.
Fonksiyonel emar zararlı mı?
Bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılırken X ışınlarına ihtiyaç duyulur ve görüntüleme de bu şekilde alınır. Ancak tomografi X ışınları kullandığından dolayı insanlarda ciddi anlamda radyasyonun yol açtığı tahribat sonuçları görülmektedir.Fonksiyonel emar da ise X ışınları bulunmadığından herhangi bir zararı yoktur. Bazı durumlarda damar yoluyla verilen kontrast maddenin etkisinde kalan hastalar, doktorun yönlendirmesi ile bu etkileri de üzerinden kısa sürede atabilmektedir.
Fonksiyonel emar randevu
Alanında başarılı çalışmalara sahip olan Biyorad olarak hastalara yardımcı olmak amacıyla görüntüleme merkezlerindeki sayıyı arttırarak herkesin daha rahat ulaşabileceği noktalarda anlaşmalar yapmaya devam ediyoruz.Fonksiyonel emar çekimi için çağrı merkezi numaramızı arayarak detaylı bilgi alabilir, randevu talebinde için iletişime geçebilirsiniz.