Gelişmiş modern tıp dünyasında, her hastalığın incelenmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi eskisine göre daha kolaydır. Eklem içi hastalıklarının görüntülenmesinde ve incelenmesinde klasik MR yöntemlerine göre daha başarılı sonuçlar veren MR Artrografi, omuz, dirsek, kalça, diz, el ve ayak bileğinde tendon, bağ, menisküs, serebral yapılar, eklem içi serbest cisimlerin incelenmesinde etkin bir görüntüleme yöntemidir.
MR çekiminde kapalı MR sistemleri kullanılabildiği gibi aynı zamanda açık emar yöntemleri ile de görüntüleme sağlanabilmektedir. Sabit pozisyonda duramayan, uzun süre kapalı alanda kalamayan, yaşlı, çocuk ve refakatçi olmadan kendi başına verilen talimatları yerine getiremeyen hastaların MR artrografi çekimlerini açık mr cihazında çektirmeleri daha uygun görülmektedir.
MR Artrografi nedir?
Eklem içini görüntülemeye yarayan ve son derece geliştirilmiş bir sistem olan MR Artrografi, eklemde yaşanan hastalıkların görüntülemesine yarayan bir sistemdir. Normal MR incelenmesinde tanı konulması zor olan yapıların görüntülenmesini sağlayan sistem, kontrast maddenin eklem içine enjekte edilmesiyle görüntülenmenin daha sağlıklı olmasını sağlayan bir tanı yöntemidir.MR Artrografi nasıl çekilir?
Hasta, eklem şikâyetleriyle doktora başvurduğunda, normal incelemede sonuç alınamaması durumunda doktor MR artrografi çekilmesini ister. Öncesinden herhangi bir hazırlık yapılmayı gerektirmeyen işlem için eklem içine serum fizyolojik veya ilaç (kontrast madde karışımı) ince bir iğne ile, US veya skopi rehberliğinde verilerek eklem kapsülünde şişkinliğin oluşması beklenir.Kontrast maddenin eklem içerisine yayılması çok uzun sürmemektedir. Kontrast maddenin verilmesinin en önemli nedeni, eklem içi yapılarındaki yırtıkların belirlenmesini, yırtıkların içini doldurarak eklem dışına sızarak kolaylaştırmasını sağlamaktır.
Dirsek, kalça, diz, el ve ayak bileğinde tendon, bağ, menisküs, labral yapılar, eklem içi serbest cisimlerin görüntülenmesinde etkin bir görüntüleme yöntemi olarak tıp dünyasına sunulan MR artrografi, uzun sürmeyen bir işlemdir.
MR artrografi ne kadar sürer?
MR sistemleri, vücudun her bölümü için kullanılabilen ayrı görüntüleme sistemlerinin toplamına verilen isimdir. Eklem içi görüntülemede kullanılan MR artografi özel olarak geliştirilmiş bir görüntüleme yöntemi olup, hastalığın oluşum süreci ve tanı konulması konusunda doktora kesin bilgiler sunan bir yöntemdir. Eklem içi hastalığın durumuna bağlı olarak değişen çekim süresi, çok uzun olmamakla birlikte maksimum 30 dakika sürmektedir.Açık artrografi MR
Kapalı MR sistemleri, birçok hastanın emar çekilmesine elverişli olmayan bir yöntemdir. Kapalı alan korkusu olan kişiler, çocuklar, yaşlılar, kendi başına hareket etme kabiliyetine sahip olamayanlar ve uzun süre sabit pozisyonda duramayan hastalar için açık emar kullanılarak artrografi çekimi yapılabilmektedir.Açık MR, birçok kişi için hayat kurtarıcı özelliğe sahip bir sistemdir. Nedeni ise bu görüntüleme yönteminde hastanın sabit pozisyonda uzun süre beklemesine gerek kalmaması, kapalı alan korkusu olanların bu tip durumlarla karşılaşmaması ve özellikle de çocuk hastalarda MR çekiminin zor olması, açık MR sistemlerinin tercih edilmesini önemli oranda etkilemektedir.