MR Kolanjiyografi (MRCP), pankreas kanalları ve safra yolları ile ilgili en ayrıntılı bilgileri veren bir sistemdir. Daha önceleri kullanılan ERCP gibi girişimsel işlemlere göre çok daha net bilgiler vermesi, tıp dünyasında bu Manyetik rezonans kolanjiyografi (MRCP)’in kullanılmasını arttırmıştır.
Ayrıntılı bilgi vermenin yanında uygun tedavi yönteminin belirlenmesi alanında da son derece aktif ve doğru bilgilere ulaşmayı sağlayan yöntem, erken tanı ve teşhis koyma konusunda da beklenenden daha hızlı sonuç veren bir görüntüleme yöntemidir.
MR Kolanjiyografi (MRCP) hangi hastalıklara kullanılır?
Safra yolları hastalıklarının nedenleri birden fazladır ve her hastalığın kendine özel bir tedavi yöntemi vardır. Erken dönemde tanı konulan bazı safra yolları ve pankreas kanalları hastalıklarında ilaçlı tedavilere de yer verilebilmektedir.Ancak ileri evrede olan bazı hastalıklarda cerrahi operasyon da gerekli görülebilmektedir. Tüm bunlara karar vermek için öncelikle hastadan MR Kolanjiyografi (MRCP) istenir. MRCP, hastalık hakkında en ayrıntılı bilgiyi uzman doktora sunarak uygun tedavi yönteminin belirlenmesine yardımcı olur.
Safra kanalı tıkayıcı hastalıkları (taş, tıkayıcı sarılıklar), tekrarlayan pankreatitler, safra yolu iltihabı (kolanjit), safra yolunu ilgilendiren tümörler gibi hastalıklarda diğer MR yöntemleriyle birlikte kullanılan MRCP, daha kesin sonuçlara ulaşmayı önemli oranda başarmaktadır.
Bu da erken dönemde hastalığın tedavi edilmesini ve yaşam kalitesinden ödün verilmeden yenden sağlıklı günlere geri dönülmesinde başarılı sonuçlara imza atılmasına yardımcı olmaktadır.
MR Kolanjiografi kimler çektirebilir?
Manyetik rezonans görüntüleme (MR) işlemlerinden bazıları uzun sürebilmektedir. Özellikle kanserli hastalarda çekim yapılırken bu sürenin daha uzun olduğu söylenebilir. Ancak MR Kolanjiografi, 10 dakika kadar kısa sürebilen bir işlemdir.Bu nedenle çocuklar, yaşlılar, böbrek yetmezliği olan hastalar, gebe kadınlar ve emziren kadınlar da kolaylıkla çekime girebilmektedir. MR Kolanjiografinin diğer MR yöntemlerinden ayıran bir diğer özelliği de kontrast madde kullanımına gerek bırakmamasıdır. Bu da yine özellikle ilaçlı MR çektirmede zorluk yaşayanların MR Kolanjiografi çektirmelerinde herhangi bir sorununun yaşanmamasını sağlamaktadır.
MR Kolanjiografi nasıl çekilir?
MR çekiminden önce hastaların bilmeleri gereken bazı önemli detaylar vardır. MR Kolanjiografi çektirirken de dikkat edilmesi gereken konular, diğer emar çekimleri ile aşağı yukarı aynıdır. Çekime girmeden son 8 saat önce hastanın bir şey yiyip içmemesi, daha kaliteli görüntü alınması açısından önemlidir.Kapalı emar sistemleri ile görüntüleme alınacaksa, çekim esnasında radyoloğun verdiği talimatlara uymak daha net sonuçların alınmasına yardımcı olmaktadır. Ancak günümüz modern tıp teknolojisinin gelişmiş olması sayesinde açık MR sistemleri ile de MR Kolanjiografi çekimi yapılabilmektedir. Kapalı MR göre daha konforlu ve çekim süresi daha kısa olması, tıp dünyasında son yıllarda daha fazla tercih edilen bir yöntem olmasını etkilemektedir.
Safra kesesi taşında MR Kolanjiografi
Safra kesesi taşı, ciddi rahatsızlıklara neden olan ve yaşam kalitesini son derece düşüren bir hastalıktır. Elbette öldürücü özelliği diğer kanser türlerine göre daha düşüktür fakat bu, tedavide beklenebileceği anlamına gelmemelidir.Safra kesesi taşında MR Kolanjiografi
Çünkü safra taşları, hem yaşam kalitesinin düşmesine hem de ilerleyen zamanlarda tümör oluşumuna neden olmaktadır. Safra kesesi taşı ve iltihabında öncelikle uygulanması gereken yöntem ultrasondur (USG). Fakat kilolu olan hastalarda ultrason ile sonuç elde edebilmek mümkün olsa da görüntüleme sonuçlarının net olmaması durumu meydana gelmektedir. Bu nedenle fazla kilolu olan hastalar için MR Kolanjiyografi (MRCP) yöntemi ile çekim gerçekleştirilmektedir.MRCP ERCP farkı
Bazı MR yöntemlerinde kontrast madde (boyalı ilaç) kullanılması gerekir. Çekim yapılacak bölgeden daha iyi görüntü alabilmek, tanı koymak, teşhis etmek ve uygun tedavi yönteminin sağlıklı şekilde planlanması için bu gereklidir.Ancak MRCP’de buna gerek duyulmamaktadır. Hastanın sadece çekime girmeden 8 saat öncesinde aç kalması yeterli görülmektedir ancak tedavi yöntemi değildir. ERCP ise daha önceleri tanı koymak için kullanılan bir yöntemdi. Modern tıp dünyasına sunulan gelişmiş cihazlar sayesinde artık ERCP de çok fazla kullanılan bir yöntem değil.
Bunun yerine endoskopi ile yapılan safra yolları taşları ve darlıklarının tedavisinde kullanılan MRCP kullanılmaktadır.
MRCP sonucu ne zaman çıkar?
Kanserli hastalıkların ve bazı diğer hastalıkların tedavisinde önemli bir yere sahip olan Manyetik Rezonans (MR), hastalıkların önüne geçmek ve yaşam kalitesini yükseltmek adına önemli bir görüntüleme yöntemidir.MRCP sonucu ne zaman çıkar sorusu hastalar tarafından en sık sorulan sorulardan biri olsa da sonuçların ne zaman çıkacağı, hastanın durumuna ve radyoloji uzmanlarının çalışma yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir.
Devlet hastanelerinde çekilen MRCP sonuçları biraz daha uzun süreye sarkabilmektedir. Ancak özel hastanelerde ve görüntüleme merkezlerinde işlem yapılması durumunda 1-2 gün içerisinde sonuç alınabilmektedir.
Bazı safra kesesi taşı bulunan hastalarda acil tanı konulması ve tedaviye başlanması gerektiği için özel görüntüleme merkezlerinden destek almak çok daha sağlıklıdır. Biyorad olarak bu alanda hizmetlerimizi en iyi şekilde sunarak hastalara yardımcı olmaktayız.
Açık Emar
Kapalı MR cihazları, birçok hastanın korkulu rüyasıdır. Çünkü tünele benzeyen bir yapıya sahip olması özellikle de kapalı alan korkusu olan kişilerde görüntünün net alınamamasına neden olmaktadır. Bununla birlikte fazla kilolu olan hastalar, kendi başına radyoloji uzmanının söylediklerini yerine getiremeyen kişiler kapalı MR sistemlerinden yararlanma konusunda zorluk çekebilmektedir.Açık MR ise tüm bu sorunların ortadan kalkmasına yardımcı oluyor. Son yıllarda özel hastanelerde ve görüntüleme merkezlerinde daha sık kullanılmaya başlanan açık emar, hem avantajları hem de sunduğu sonuçları ile doktorların daha kısa sürede tanı koymalarına yardımcı olan bir yöntemdir.