Emar ile meme biyopsisi, modern tıp dünyasının gelişmeleri ile birlikte daha fazla tercih edilen bir yöntem haline geldi. Mamografi ve ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemleri ile izlenmeyen, yalnızda MRG incelemesinde ortaya çıkan şüpheli lezyonların örneklerinin incelenmesi amacı ile MR rehberliğinde biyopsi işlemi, kanser oluşumu veya riskini, hangi boyutta olduğunu ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesinde kullanılan bir inceleme yöntemidir.
Meme kanseri neden olur?
Meme dokusunda yer alan hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalmasıyla birlikte başlayan meme kanseri, ilk dönemlerde kendini çok belli ettirmese de diğer organlara metastaz (yayılım) yapması ile ciddi boyutlara ulaşabilen bir kanser türüdür. Kadınlarda ölüm oranı bakımından en yüksek kanser türlerinden biri olduğunu hatırlatan uzmanlar, kansere karşı erken dönemde tedavi görülmesini ön görmektedir.
Hem kadın hem de erkeklerin vücut yapısında yer alan hücrelerin çekirdekleri içerisinde hücre gelişimi faaliyetini yürüten birtakım genler vardır. Bu genler, normalde kontrollü bir şekilde büyürler ancak çeşitli nedenlerden ve faktörlerden dolayı bozulma meydana geldiğinde, hücrelerde kontrol mekanizması ortadan kaybolur ve tümör (kanser) oluşumu başlar. İlk dönemlerde sadece bulunduğu bölgede büyüme gösteren anormal hücreler, müdahale edilmediğinde diğer organlar üzerinde de etkisini göstermeye başlar, bu da artık kanserin vücuda tamamen yayılması anlamına gelmektedir. Memede de aynı durum söz konusudur. Meme kanserinin oluşumu, yukarıda anlattığımız gibi hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyerek diğer organlara yayılması şeklindedir. Ancak sadece meme içerisinde etkili ise buna “iyi huylu kanser” denir, eğer yayılım diğer organlar üzerinde de etkili ise buna da “kötü huylu kanser” denir ki bunun kesinlikle tedaviye ihtiyacı vardır ve ihmale gelmeyecek kadar tehlikeli bir durumdur.
“Meme kanseri ile ilgili yapılan araştırmalarda, nedeninin tam olarak ne olduğu saptanmış değildir. ancak bununla birlikte en büyük risk fonksiyonunun genetik kalıcılık olduğu düşünülmektedir.”
Meme kanseri belirtileri nelerdir?
Meme kanseri belirtileri hakkında daha önceki konumuzda detaylı bilgilendirmede bulunmuştuk aslında. Ancak kısa bir özet şeklinde geçmek gerekirse; memenin yapısında anormal durumların meydana gelmesi, meme bölgesinde meydana gelen ağrı, meme başından kanlı akıntının gelmesi, meme başında ve meme cildinde kalınlaşmanın meydana gelmesi, memede görüntü bozukluğu gibi belirtiler, meme kanseri belirtileri olarak sıralanmaktadır.
Meme kanseri teşhisi; Mamografi, ultrasonografi ve MRG eşliğinde yapılan biyopsilerle ortaya konulabilmektedir. Ancak çoğunlukla kadınlar, elle muayenede ellerine gelen kitle ile meme kanseri şüphesi ile hastaneye gitmektedir.
MR ile meme biyopsisi nasıl yapılır?
MR rehberliğinde meme biyopsisi, meme kanseri şüphesi olan kadınlarda ameliyat öncesi memede başka bir odak olup olmadığını incelemek veya yüksek risk faktörlerine sahip kadınlarda tarama yapılması amacı ile yapılır. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR), vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen en küçük lezyonları bile tespit etmede başarılı sonuçlar sunan bir görüntüleme yöntemidir. MR ile meme biyopsisi de bu amaçla kullanılmaktadır. Farklı görüntüleme yöntemleri kullanılarak veya fiziki muayene ile anlaşılması mümkün olmayan ve bunun yanında meme kanseri şüphesi olan kadınlarda MR rehberliğinde meme biyopsisi yapılır.
Bilindiği gibi diğer yöntemlerle meme kanserini tespit etmek biraz daha zordu ve bu da meme kanseri olmadığı halde “meme kanseri şüphesi” ile tetkik ve inceleme altına alınan kadınlarda ciddi moral bozukluğuna neden olmaktaydı. Ancak modern tıp dünyasına geliştirilerek sunulan ve kesin sonuçlar vermesi bakımından diğer tüm yöntemlere göre çok daha iyi olan MR ile meme biyopsisi sayesinde sonuçlar çok kısa süre içerisinde alınabilmektedir. Böylelikle kadınlar, korkulu bekleyişlerine son vermektedir.
MR ile meme biyopsisi işlemi de diğer MR çekimleri gibidir. Hasta, MRG cihazına uygun pozisyonda (yüzüstü) yatırılır, MR çekilecek göğüs bölgesi koordinatlara göre görüntüleme alanına denk getirilir ve daha sonra bilgisayar yardımı ile bölgenin üç boyutlu görüntüsü alınır.
MR ile meme biyopsisi nerede yapılır?
Gelişmiş bir tıp dünyası ile karşı karşıya olduğumuz halde, meme kanseri şüphelerinde çok fazla tercih edilen MR rehberliğinde meme biyopsisi, ülkemizde çok sınırlı özel hastanelerde yapılmaktadır. aslında diğer meme biyopsilerinin yapılmasındaki amaç MR ile meme biyopsisi ile aynı olsa da kesin sonuçlar vermesi açısından bu yöntemin daha fazla kullanılması durumu söz konusu olmaktadır. MR cihazlarına ek aparatlar takılarak yapılan işlem, devlet hastanelerinde maalesef bulunmamaktadır. Özel hastaneler ve özel görüntüleme merkezleri ile anlaşmalı olan kurumumuz Biyorad ile görüşerek size en yakın özel hastane veya özel görüntüleme merkezinden randevu oluşturabilirsiniz.
Biyopsi sonrasında nelere dikkat edilmeli?
Diğer MR çekimleri gibi MR rehberliğinde meme biyopsisi de ağrısız bir işlem olmakla birlikte son derece konforlu bir işlemdir. Biyopsi işleminden sonra kadınlar herhangi bir şekilde ağrı veya sızı yaşamamaktadırlar ancak çok nadiren de olsa bazı kadınlarda ağrı gibi komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu ağrılar, kan sulandırıcı özelliği bulunmayan ağrı kesicilerin kullanımı ile geçebilmektedir. Biyopsi sonrasında hastanın özel olarak bir şey yapmasına gerek yoktur, çok özel durumlar olmadığı sürece çalışan kadınlar aynı gün işlerine geri dönebilmektedir.
MR ile biyopsi komplikasyonları nelerdir?
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR), diğer tüm görüntüleme yöntemlerine göre çok daha konforlu ve kesin sonuçlar vermesi açısından da diğer yöntemlere göre daha kalitelidir. Bu bakımdan değerlendirildiğinde, meme kanseri için biyopsi yapılmasında kullanılan MR’ın herhangi bir komplikasyona neden olmadığını belirtebiliriz. Ancak en sık yaşanan ve geçici olan komplikasyon, MR sonrası biyopsi yapılan bölgede hafif kanamaların meydana gelmesidir. Bu durum hakkında bilgi veren uzmanlar, kanama nedeninin biyopsi olmadığını, genellikle hastanın kullandığı ilaçtan kaynaklandığını belirtmektedir. Bu yüzden hasta biyopsi yaptırmadan önce düzenli olarak kullandığı ilaçlar varsa bunu doktoruna bildirmesi gerekir.
MR ile meme biyopsisi fiyatı
Sağlık alanında ciddi çalışmaların yapılması sayesinde kanser vakaları gibi ciddi ve riskli hastalıkların önüne geçmek de son derece kolay hale gelmiştir. Ancak meme kanserinde “son yöntem” olarak da kabul edilen MR rehberliğinde meme biyopsisi, devlet hastanelerinde henüz yapılan bir işlem değildir, sınırlı sayıda özel hastanelerde yapılması, fiyatlarının diğer biyopsilere göre biraz daha yüksek olmasını etkilemektedir. MR ile meme biyopsisi fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi almak için Biyorad çağrı merkezi numaramızdan iletişime geçebilirsiniz.
MR ile meme biyopsisi güvenilir mi?
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR, MRG) veya halk arasındaki adıyla “emar” görüntüleme yapılırken herhangi bir radyasyon yayıcı etkiye sahip olmayan bir yöntemdir. Yüksek radyo frekansları ile çalışan ve en küçük lezyonları bile tespit edebilen görüntüleme yöntemi, bu özellikleri sayesinde daha konforlu bir yöntem olmakla birlikte insan vücudu üzerinde yan etki de bırakmamaktadır. Son zamanlarda daha fazla kendinden söz ettiren açık MR cihazları ise bu riskleri çok daha aza indirgemektedir. Kapalı alan korkusu (klostrofobi) hastaları, yalnız başına hareket etme yetisine sahip olamayan hastalar, uzun süre sabit pozisyonda kalamayan hastalar ve daha birçok hasta için daha konforlu bir yöntem olması, açık MR ile meme biyopsisi yapılmasının tercih nedenleri arasında yer almaktadır. Meme biyopsisi hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için arayın.