Hipofiz bezi, insan beyninin taban kısmında, burun kökünün arkasında yer alan “sella tursika” adı verilen bir yapıya sahiptir. Hormon salgılama aktivitesini gerçekleştiren hipofiz bezi, diğer organların aktivitelerini yerine getirmesine yardımcı olmaktadır.
Endokrin hormonu salgılayan hipofiz bezi, insan vücudunda yaşanabilecek birçok aksaklığın önüne geçmeye yardımcı bir bezdir. Bu nedenle önemli bir yeri olmakla birlikte yaşanan sorunlardan kaynaklı olarak yaşam kalitesinde düşmeler meydana gelebilmektedir.
Modern tıp dünyasının gelişmesi ve hastalıklar alanında en uygun tedavi yöntemlerinin bulunması sayesinde, vücutta yaşanılan birçok hastalık ile ilgili bilgilere ulaşılabilmektedir. Sella MR da bu gelişmeler arasında değerlendirilen ve hipofiz bezi ile alakalı sorunların tespitinde kullanılan radyolojik bir görüntüleme yöntemidir.
Sella emar çekiminde görüntünün daha kaliteli olabilmesi için hastaya kontrast madde adı verilen boyalı ilaç damar yoluyla verilmektedir. Kontrast madde, dağıldığı bölgelerin daha net şekilde görüntülenmesine yardımcı olur ve böylelikle sorunun hangi boyutta olduğu daha net şekilde anlaşılarak uygun tedavi yönteminin planlanması daha sağlıklı şekilde gerçekleştirilir.
Hipofiz bezi nedir?
Hipofiz bezi, beynin alt kısmında, burun kökünde yer alan 0,5 gram ağırlığında çeşitli hormonları salgılayarak vücudun diğer organlarının fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayan bir tür endokrin bezdir. İnsan vücudunda endokrin bezi olarak sadece hipofiz yer almaz.
Bununla birlikte tiroid bezi, paratiroid bezi, pankreas, böbrek üstü bezi, erkeklerde testisler ve kadınlarda yumurtalıklar da endokrin bezleridir. Ancak hipofiz bezi, saydığımız bu bezlere hormon salgılayarak fonksiyonlarını daha doğru şekilde yerine getirmelerine yardımcı olan bezdir. Bu nedenle bu bölgede oluşabilecek bir hasarın erken dönemde tedavi edilmesi gerekmektedir.
Tıp dünyasında buna yönelik geliştirilen çözümlerin kesin sonuç vermesi sayesinde, hipofiz bezi ile ilgili yaşanılan sıkıntılar kesin olarak belirlenebilmektedir. Tıp dünyasında yeni nesil görüntüleme yöntemi olarak sunulan Manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazları ile bölgesel inceleme yapılabilmekte ve görüntü alınan bölgede yaşanılan problemler tespit edilebilmektedir.
Sella emar da bu yeni tekniklerden biri olup hipofiz bezi üzerinde değerlendirme yapmayı sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. MR cihazları, güçlü manyetik alan oluşturan cihazlar olup X-ışını kullanmaya gerek bırakmadan görüntü alınmasını sağlayan cihazlardır.
Bu nedenle sella MR çekiminden sonra insan vücudu üzerinde radyasyon etkisi barındırmamaktadır.
Hipofiz adenomu olanlar
İnsan vücudundaki her organın özel bir görevi vardır. Hipofiz bezinin de özel bir görevi vardır. Birçok hormonun salgılanmasından sorumlu olan hipofiz bezinde yaşanabilecek rahatsızlıklar sadece bu bölgeyi değil, tüm vücudu etkisi altına alır.
Çünkü süt hormonu (prolaktin), büyüme hormonu (GH), t uz ve su dengesi ve kortizon salınması (ACTH), tiroit uyarıcı hormon (TSH) ve cinsiyet hormonu (FSH, LH) gibi hormonların salgılanmasında önemli bir yeri vardır. Hipofiz bezinde yaşanan sorunlar birçok ciddi hastalığın habercisi olmakla birlikte beyinde karşılaşılan tümörlerin yüzde 10’unu oluşturmaktadır.
Hipofiz bezi adenomları olanların erken dönemde tedavi olarak yaşadıkları hastalıklardan kurtulmaları gerekiyor. Günümüz tıp teknolojisinde yaşanan gelişmelerle birlikte tıp dünyasına sunulan sella MR ile bu bölgede yaşanan sorunlar tespit edilebilmekte ve hastaya uygun tedavi yöntemi belirlenebilmektedir.
Tabi burada önemli olan faktör, hastanın belirtilerle karşı karşıya kaldığı ilk zamanlarda doktora görünerek gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlamasıdır. Erken dönemde tanı konulan birçok hastalıkta olduğu gibi hipofiz adenomu olanlar da tedaviye cevap vermeleri durumunda hastalıklardan kurtulabiliyorlar.
Sella MR neden çekilir?
Sella MR, hipofiz bezinin incelenmesinde ve tanı konulmasında etkili bir görüntüleme yöntemidir. Radyolojik bir görüntüleme yöntemi olan sella emar çekiminde radyasyona neden olabilecek x-ışınları kullanılmadığı için hasta üzerinde herhangi bir yan etkiye neden olmamaktadır.
Sella MR nasıl çekilir?
MR çekimi için genel olarak ön görülen şartların yerine getirilmesinden sonra sella mr çekimi yapılmaktadır. Hastanın üzerinde kemer, toka, küpe, saat, sim kart gibi metal herhangi bir eşyanın bulunmamasını gerektiren çekim öncesinde doktor hastanın durumuna göre açlık isteyebilir.
Açlık istenmesi durumunda genellikle hastanın 4-6 saat öncesinden aç kalması gerekmektedir. Kapalı MR cihazı ile yapılan sella emar çekiminde hastaya hasta kıyafeti giydirilir ve çekim yapılacak bölge ayarlandıktan sonra çekim işlemlerine başlanır. Ancak kapalı alan korkusu olan, kilolu olan, kendi başına hareket edemeyen hastalar için modern tıp dünyasında geliştirilen açık mr cihazları ile de çekim yapılabilmektedir.
Açık sella mr çekimi ile kapalı alan korkusu olan ve diğer saydığımız problemi olan kişilerde de kolaylıkla çekim yapılabilmektedir. Herhangi bir ağrı veya sızının oluşmadığı çekimler sayesinde hipofiz bezi ile alakalı yaşanan problemler saptanabilmekte ve uygun tedai planı gerçekleştirilmektedir.
Sella emar fiyatı
Gelişen tıp teknolojisinin yaygınlaşmasına bağlı olarak görüntüleme yöntemlerinde fiyatların düştüğü görülmektedir. Sella MR fiyatları da bu alandan etkilenmektedir. Özel hastanelerde ve görüntüleme merkezlerinde yapılan işlem için uygun fiyat almak ve kısa sürede çekimi gerçekleştirmek için İstanbul’un birçok özel hastane ve görüntüleme merkezi ile anlaşmalı olan Biyorad’ı arayabilirsiniz. Sella emar fiyatları alanında en uygun fiyatları sizlere sunmanın yanında size en yakın hastaneden veya görüntüleme merkezinden randevu oluşturarak MR çekimini kolaylıkla gerçekleştirmenize yardımcı oluyoruz. Detaylı bilgi için çağrı merkezi numaramızı arayabilirsiniz.