Dünyada erkekler arasında yaygın olarak görülen prostat kanseri nedenleri, birbirinden farklıdır. Doğal yaşlanma süreci, kalıtsal hastalık, düzensiz beslenme, alkolizm, sigara ve tütün ürünlerinin aşırı tüketilmesi, egzersiz eksikliği gibi birçok neden, prostat kanserinin oluşmasına neden olan etkenler arasında yer almaktadır.
Ancak yapılan araştırmalara göre kesin olarak neyin prostat kanserine sebep olduğu ile ilgili bilgilere ulaşılamamıştır.
“Prostat kanseri neden olur?” sorusuna kesin olarak bir yanıt vermek mümkün olmasa da erkeklerde doğal yaşlanma süreci, hastalığın oluşmasındaki en etkili neden olarak kabul edilmektedir.
Ailesinde genetik prostat kanseri olan kişiler 30 yaşından sonra risk altında iken herhangi bir öyküsü olmayan erkeklerde ise 50 yaşından sonra görülebilen bir kanser türüdür.
Nedeni ne olursa olsun prostat kanserinden korunmanın en önemli yolu belli bir yaş aralığından sonra yılda en az 2 defa kanser taramasından geçmektir. Çünkü prostat kanseri, diğer kanser türleri gibi kendini erken dönemde belli ettiren bir kanser türü değildir. daha çok ileri evrelerde anlaşılması mümkün olan kansere karşı modern tıp dünyasında geliştirilen tekniklerden yararlanmak en doğrusudur.
Günümüzde prostat kanseri taraması için kullanılan multiparametrik prsotat MR’ı, kanserli hücrelerin hangi evrede olduğunu tespit etmede, hastalığa tanı koymada ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde bir hayli etkilidir.
Siz de prostat kanseri olabilirsiniz!
Kansere bağlı ölümlerin ikinci sırasında yer alan prostat kanseri, tüm erkeklerin risk altında olduğu bir hastalık türüdür. Ailede kalıtsal olarak bu hastalık varsa, risk faktörü de artar ama herhangi kalıtsal bir durum yoksa da doğal yaşlanma sürecinde kendini gösterebilen bir kanser türüdür.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi 50 yaşın üzerindeki erkeklerde sık görülen ve ölüme neden olan kanser türlerinden biridir.
Kimler prostat kanseri riski taşır?
Aslında bu soruya verilebilecek en kısa ve net yanıt “tüm erkekler risk altındadır” olacaktır. Ancak detaylı şekilde incelemek gerekirse, ailede kalıtsal hastalık olan kişilerde kanserin görülmesi olasılığı daha fazladır. Bununla birlikte uzun dönem yaşayan erkeklerin hemen hemen hepsi bu risk grubu içerisinde yer alırlar.
65 yaş üstü erkeklerin %85’inde görülen prostat kanseri, dünya sıralaması bazında incelendiğinde nedeni kesin olarak belirlenmese de Afrika kökenli erkeklerde daha fazla görüldüğü gözlemlenmiştir.
Prostat kanseri tedavisi nasıl yapılır?
Prostat kanseri de diğer kanser türleri gibi farklı evrelerde kendini gösterir. Tespit edilen evreye göre tedavi yöntemleri belirlenir. Yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır;
- Cerrahi operasyon
- Radyoterapi,
- Brakiterapi
- İlaçla hormon blokoju
- Kemoterapi.
Sağlığınız ihmale gelmez!
Ciddi oranda ölümlere neden olan ve erkeklerin neredeyse tamamını risk altında barındıran prostat kanserine karşı önlem almak her erkeğin temel görevidir. Mutliparametrik prostat MR sayesinde artık bu tip hastalıkların hangi evrede olduğu kolaylıkla anlaşılabilmekte ve buna uygun tedavi yöntemleri belirlenebilmektedir.