Uzman doktorlar, erkeklerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini çünkü doğal yaşlanma ile birlikte görülebilen bir hastalık olduğunu belirtmektedir.
Mesanenin altında bulunan prostat organı, ceviz büyüklüğünde bir organdır ve etrafı, mandalina kabuğuna benzeyen bir zar ile kaplıdır. Prostat tümörünün geliştiği bölge de burasıdır yani zarın etrafında görülen bir kanser türüdür.
Kansere karşı önlem almak ilk zamanlarda belirtilerinin normal gelmesinden dolayı biraz zordur. Bu yüzden üroloji uzmanları, 40 yaşından sonra erkeklerin yılda en az 2 defa üroloji tedavisinden geçmelerini önermektedir.
Prostat kanseri neden oluşur?
Birçok nedene bağlı olarak gelişebilen prostat tümörü, doğal yaşlanma süreci ile birlikte gelişebilen bir kanser türüdür. Genellikle belirtileri çok zayıf bir şekilde ilk dönemlerde kendini gösterdiği için çoğu erkek hastalığının farkında olamaz.
İdrarı fazla tutma, dengesiz beslenme, yağlı yiyeceklere çok fazla ağırlık verme, alkol, sigara tüketen erkeklerde daha fazla görülebilen prostat kanseri, erken dönemde teşhis edilmesi durumunda tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.
Tıp dünyasında modern çözümler
Prostat kanserine karşı üretilen tıp teknolojileri sayesinde kanserden korunmak ve kurtulmak mümkündür. Hastalar durumlarından şüphe ettiklerinde üroloji uzmanına giderler. Uzman doktor, öncelikte rutin bir muayeneden geçirdikten sonra kesin sonuca ulaşamazsa;
1- Makattan parmakla muayene
2- Total ve Serbest PSA,
3- Ultrasografi,
4- Pelvik MR,
5- Prostat biyopsisi
6- Multiparametrik prostat MR çekimini ister.
7- Galyum 68 PSMA PET
Yapılan bu tetkiklerle kişinin prostat tümörü taşıyıp taşımadığı anlaşılır ve uygun tedavi yöntemi belirlenir. Genellikle cerrahi operasyon ile prostat kanseri tedavisi yapılır ancak hastalığın yüksek olmaması durumunda bazen dışarıdan ilaçla da tedavisi yapılabilmektedir.
En doğru karara ulaşmak için doktor muayenesinden geçmek ve uzman doktorun belirlediği tedavi şekli ile kanserden kurtulmak en doğrusudur.
Sağlığınızı önemseyin
Sağlık, insan yaşamının dengeli olabilmesi ve daha uzun süre yaşayabilmesi için önemlidir. Ancak insanın dikkatli olması da büyük oranda hastalıklarla karşı karşıya kalmasını engelleyebilir, hastalık oluşması durumunda ise tedavinin uygulanması, meydana gelen hastalıktan kurtulmak için en uygun yöntemdir.
Multiparametrik prostat emar, tıp teknolojisinin son nesil gelişmelerinden biri olarak değerlendirilen ve prostat kanserini tedavi etmeye yardımcı olan en önemli tanı tekniklerden biridir. Özel hastanelerde ve görüntüleme merkezlerinde çekilen emar, yaklaşık olarak 40-45 dakika kadar sürmektedir. Tümörün net şekilde görüntülenebilmesi için hastaya emar çekiminden önce kontrast madde verilir.
Boyalı bir madde olan kontrast sayesinde hastalıklı hücrenin hangi aşamada olduğu tespit edilir ve buna uygun şekilde tedavi yöntemi belirlenir. Yani korkulacak bir durum olmadığını kolaylıkla söyleyebiliriz.