Modern tıp dünyasının önemli adımlar atması sayesinde çoğu hastalık üzerinde değerlendirme yapmak ve uygun tedavi yöntemlerini belirlemek ve planlamak daha kolay hale gelmiştir.
Son yıllarda kanserli hastalıkların artmasına karşın, kanserli hücrelerin ve tümör oluşumunun değerlendirilmesinde kullanılan manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazları, en küçük doku ve hücrelerin incelenmesinde bile kesin sonuçlar vermektedir.
Bu da tıp dünyasında daha önce kullanılan ve net sonuç vermeyen görüntüleme yöntemleri yerine MR kullanılmasını tetiklemiştir.
Orbita MR (Göz MR’ı) hangi durumlarda çekilir?
Göz bölgesinin veya bu bölge ile beyin ilişkisinin değerlendirilmesinde kullanılan Orbita MR, ayrıntılı değerlendirme olanağı sunan bir görüntüleme yöntemidir. Göz MR’ı birçok tetkikin yapılmasında kullanılmaktadır fakat daha çok aşağıdaki durumlarda istenmektedir.
- Göz veya çevresindeki yapılarak tümör oluşumunun değerlendirilmesinde,
- Multiple Skleroz (MS) gibi göz siniri hastalıklarında,
- Göz içinde meydana gelen kanamaların incelenmesinde,
- Göz bölgesinde meydana gelen iltihabın incelenmesinde,
- Göz bölgesine yakın yerleşimli damarların incelenmesinde,
- Tiroid bezi hastalıklarına bağlı olarak göz yapılarının etkilendiği durumlarda orbita MR (göz MR’ı) istenir.
Orbita nedir?
Orbita, içinde göz küresinin bulunduğu kemik boşluğudur. “Göz yuvası” veya “göz çukuru” olarak da adlandırılan orbita, kafatasımızın üst 1/3 kısmında yer almaktadır.
Bazı nedenlerden dolayı bu bölgede tümör oluşumu veya yukarıda saydığımız durumlar meydana gelebilmektedir. Bu tip durumları tam olarak kestirmek, analiz etmek ve uygun tedavi yöntemini planlamak amacıyla istenilen orbita MR (göz emarı), teşhis koymak ve tedavi planının değerlendirilmesi için istenilen bir görüntüleme türüdür.
Göz MR (Orbita MR) nasıl çekilir?
Manyetik rezonans (MR), ortasında bir hasta yatağı bulunan ve güçlü manyetik alan oluşturan bir görüntüleme cihazıdır. Birçok kanserli hastalığın tanılanmasında kullanılan MR, göz ve çevresi hastalıklarının tanılanmasında da kullanılan bir yöntemdir.
Yöntemin geliştirilmiş olması ve kesin sonuçlar vermesi, tıp dünyasında daha dikkat çekici ve tercih edilmesini etkilemektedir. Göz MR’ı çekmek için hasta, hasta yatağına uzanır, hastanın kafa bölgesi üzerine kafese benzeyen “koil7sargı” yerleştirilir. Hasta yatağı kafa bölgesi cihazın tam ortasına gelecek şekilde tünele iletilir ve çekim yapılır.
Açık emar cihazı ile de çekilebilen orbita MR ise herhangi bir şekilde hastanın rahatsızlık çekmesine neden olmaz ve daha konforlu bir ortamda çekim yapılmasına olanak tanır.
Daha konforlu ve özellikle klostrofobi/kapalı alan korkusu olan hastaların, uzun süre sabit kalamayan hastaların rahatlıkla MR çekinmesine olana tanır. Ortalama 25 dakika süren orbita MR’ın herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Neden açık orbita MR?
Kapalı MR cihazı, tünele benzeyen bir yapıya sahiptir ve çekim esnasında hastanın sabit kalması gerekir. Diğer tüm MR çekimlerinde olduğu gibi orbita MR çekiminde de hastanın sabit olarak ortalama 25 dakika kalması istenir.
Görüntünün daha kaliteli olabilmesi ve sonuçların daha iyi analiz edilebilmesi için bu şarttır. Ancak kapalı MR cihazları; klostrofobi (kapalı alan korkusu) hastalarında, uzun süre sabit kalamayan hastalarda, yaşı ilermiş hastalarda, çocuk hastalarda ve refakatçi olmadan verilen talimatları yerine getiremeyen hastalarda çekimi güç hale getirmektedir.
Açık orbita MR ise bu tip zorlukların yaşanmasına yer vermemektedir. Hasta daha konforlu bir ortamda MR çektirebilmektedir. Teknolojinin tıp dünyasında yaptığı yenilikler sayesinde yukarıda belirttiğimiz hasta tiplerinin de artık kolaylıkla hastalıkları ile ilgili net tanıları elde etmeleri sağlanmış durumdadır.
Orbita açık MR, özel hastanelerde ve özel çekim merkezlerinde yapılabilen bir işlem olup randevu alınmasını gerektirmektedir. Biyorad olarak bu alanda da hastalara hizmet sunarak daha rahat şekilde hastalıkları ile ilgili bilgilerin elde edilmesine yardımcı olmaktayız.
Orbita MR zararlı mı?
Orbita MR veya diğer adıyla göz MR’ı, radyasyon içermeyen, yüksek manyetik alan oluşturan manyetik rezonans (MR) cihazları ile yapılan bir işlemdir.
İşlem yapılırken X-ışınlarına ihtiyaç duyulmaması sayesinde radyasyon yayma gibi durumlar söz konusu olmamaktadır. Bu da hastanın vücudunda radyasyona bağlı zararların oluşmasını engellemektedir.
MR çekiminde bugüne kadar herhangi bir yan etki tespit edilmemiştir. Sadece ilaçlı MR (kontrast madde kullanılarak çekilen MR) işlemlerinde bazı hastaların kontrast maddeye karşı alerjilerinin olması, ufak tefek bazı alerjik durumlara neden olabilmektedir.
Hastaların öncesinden durumlarını doktora bildirmelerini gerektiren bu durumda, farklı yöntemlere başvurulmaktadır.
Orbita MR nerede çekilir?
Devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel görüntüleme merkezlerinde çekilen göz emarı, bazı durumlarda acil olarak istenebilmektedir. Devlet hastanelerinin radyoloji bölümlerinde yaşanan yoğunluk bazen randevu bulmayı güç hale getirdiği için hastalar daha çok özel hastaneye ve özel çekim merkezlerini tercih ederler.
Biyorad olarak orbita MR çekimi için hastalarımıza hızlı bir şekilde yardımcı oluyoruz. İstanbul genelinde verdiğimiz hizmetlerimizden yararlanmak ve en kısa sürede göz emarı çekmek için çağrı merkezi numaramızdan iletişime geçebilirsiniz.
Orbita MR (göz MR’ı) fiyatı
Geliştirilen modern tıp dünyasına sunulan yeni nesil açık MR sistemlerinde sayının artması orbita MR fiyatı alanında indirimlerin yaşanmasını tetiklemektedir. Biyorad olarak hastalara yardımcı olurken ekonomik fiyatlarla işlemlerini halletmeleri konusunda da destek vermekteyiz. Göz emarı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.