Multiparametrik Prostat Emar ( MR )
  28.12.2018  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Prostat kanseri erkeklerde en sık rastlanan kanser türüdür. Erkeğin tüm yaşamı boyunca prostat kanserine yakalanma ihtimali %15-20’dir. Prostat kanseri ayrıca erkeklerde akciğer kanserinden sonra ikinci sıklıkta ölüme de sebebiyet vermektedir.

 

 

Erkek hastalarda böyle yüksek oranda saptanan ve ölüme neden olan bu kanser türünün erken yaşta tanı alarak tedavi edilmesi üroloji alanının en önemli konularından birisidir.

Prostat kanserinin taramasında kullanılmakta olan prostat spesifik antijen (PSA), makattan parmak yardımlı muayene (rektal tuşe) ve makat bölgesinden yapılan ultrasonun (TRUS) kanser saptama duyarlılığı düşüktür.

Günlük pratikte çok sık kullanıldığımız ve kandan baktığımız PSA testi normal sınırlarda saptansa bile prostat kanseri varlığını dışlayamaz. Bu nedenle kan PSA değerleri tamamen normal saptanan hastalarda kanser olasılığı olabilir.

Parmakla makat bölgesinden yapılan prostat muayenesi ise çoğunlukla ileri evreye atlamış prostat kanserlerinde belirti vermektedir. Makat bölgesinden yapılan ve transrektal ultrason olarak isimlendirilen görüntülemede (TRUS) ise prostatın kanser hücrelerini içeren bölgelerini ayırt edilememektedir.

Ultrason cihazı eşliğinde yapılan biyopsi işlemi sırasında bu nedenle kanser alanları gözden kaçabilmektedir.

Prostat kanseri teşhisi için kullanılan yöntemlerin (PSA testi, rekatl tuşe, transrektal ultrason eşliğinde biyopsi) prostat kanserini erken evrede tespit etme başarısızlığı yüksektir.

Bu ise prostatı daha detaylı gösteren özel MR tekniğinin geliştirilmesine neden olmuştur. 1990lı yıllarda geliştirilmeye başlanan ve günümüzde çok ileri teknolojik düzeye gelen bu MR tekniği multiparametrik prostat MR (mp-MRI) olarak isimlendirilmektedir.

Damardan verilen ilaçlarla (intravenöz kontrast madde) oluşturulan ve çok sayıda kompleks görüntünün bir araya gelmesiyle oluşan bu MR, prostat anatomik yapısını daha detaylı göstermektedir.

MULTİPARAMETRİK MR’DA KANSERLİ DOKULARIN SINIFLANDIRILMASI

Günümüzde prostat MR teknikleri zamanımızda çok gelişerek hastalığın tanı ve tedavi aşamalarını ileri noktaya taşımıştır. Standart yöntemlere kıyasla MR kanserli dokunun prostat içinde yerini ve kanser olasılığını yüksek doğruluk oranıyla tahmin etme ve tedaviyi yönlendirme imkanı sunmaktadır.

2014 yılında geliştirilen PI-RADS v2 (Prostate Imaging-Reporting and Data System) sınıflandırma sistemi ile MR görüntülerindeki 1 ile 5 arası sınıflandırılmaktadır (5 en en yüksek kanser şüphesi taşıyan alandır). Bu sınıflama sayesinde 1,5 Tesla ve 3 Tesla MR cihazlarıyla çok güvenilir sonuçlar elde edilmektedir.

Multiparametrik MR’da kanserli alanları daha detaylı inceleme ve raporlama imkanı sunan PI-RADS v2 sınıflaması %90 üzerinde doğruluk oranıyla kanser saptamaktadır

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.