MR Myelografi, sırttaki omurganın omuriliği tutabileceği yerleri göstermek için boyanın spinal kanala enjekte edildiği bir röntgen türüdür.
Omurilik rahatsızlıkları, sanıldığı gibi basit hastalıklar değildir. yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren ve neticede kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen bu hastalıkların çözümü için modern tıp dünyasında atılan adımlar sayesinde çözüm bulmak mümkündür.
Daha önceki dönemlerde sırttaki omurgalarda oluşan hastalıkların tespit edilebilmesi bir hayli zordu. Genellikle görüntüleme yöntemi olarak röntgen çekilirdi.
Ancak ultrason, x-ışını kullanılarak yapılan bir görüntüleme tetkiki olduğu için hem vücudun zarar görmesi durumu söz konusu oluyordu hem de istenen bilgilere net şekilde ulaşılması zorlaşabiliyordu. Yeni nesil radyolojik görüntüleme sistemlerinde yapılan iyileştirmeler sayesinde omurga hastalıklarında daha net sonuçlar elde edilebiliyor.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) tetkiki ile yapılan görüntüleme işleminde, doku ve hücrelerin en alt tabakalarına kadar inilebiliyor ve böylelikle hastalık hakkında kesin bilgilere daha kolay şekilde ulaşılabiliyor. MR Myelografi, disklerde, tümör oluşumunu değerlendirmek, evrelemek ve tanılamak için kullanılan bir yöntem olup prolapsusu lokalize etmek veya omurilikten çıkan sinir köklerine zarar vermek için kullanılmaktadır.
Myelografi nasıl çekilir?
Sırt ve bacak ağrılarının teşhisinde de kullanılan MR myelografi çekiminden önce hastaya sırtındaki omurga omuriliği tutabileceği yerleri göstermek için spinal kanala kontrast madde enjekte edilir. Kontrast madde, tümör oluşumunun oluştuğu bölgelerin taranmasına yardımcı olduğu için kullanılmaktadır.
Boyalı ilacın bölgeye yayılmasını bekledikten sonra çekim işlemine geçilir. Kapalı MR cihazı ile Myelografi yapılacaksa çekim süresi boyunca hastanın sabit kalması gerekmektedir. Ancak bazı hastalar (klostrofobi hastası, yaşlılar, çocuklar ve kendi başına hareket edemeyen hastalar) kapalı MR cihazları ile çekim yaptırmak istemezler.
Modern tıp dünyasına sunulan yeni MR cihazları, kapalı emar cihazlarından daha farklıdır. Konforlu, görüntülemede daha net sonuçlar veren ve hastanın sabit kalmasına gerek bırakmadan çekim yapılmasına olanak veren açık MR cihazları ile daha kolay Myelografi çekimi yapılabilmektedir.
Myelografi MR nerede yapılır?
Özel hastanelerde ve özel görüntüleme merkezlerinde yapılan Myelografi MR, özel randevu gerektirmektedir. Çoğu hastanede cihazların yeterli olmaması uzun süre randevu beklemeyi gerektirebilmektedir. İstanbul’un Anadolu yakası ve Avrupa yakasında bulunan bir çok hizmet merkezleri ile Biyorad, bu alanda hastalara en iyi çözümleri sunmaktadır.
MR Myelografi zararlı mı?
Manyetik rezonans görüntüleme (MR) yüksek radyo frekansları ile görüntüleme sağlayan bir tetkik yöntemidir. Bilgisayarlı Tomografiden (BT) en büyük farkı da budur. X-ışınları kullanmadan görüntüleme sağladığı için insan vücudu üzerinde herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Hamile kadınların bile MR çektirebilmeleri modern tıp teknolojisinin insan sağlığına verdiği değeri göstermektedir.
MR Myelografi öncesi hazırlık
MR çekiminde genel olarak çekimden önce doktor ve radyoloji uzmanı hastaya bilgi vermektedir. Açlık gerektirmesi durumunda MR çekiminden 4-6 saat öncesinde hastanın aç kalması gerekmektedir.
Ancak herhangi bir durum belirtilmemişse MR Myelografi çekimi öncesinde özel bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Hasta çekime girerken üzerinde metal eşya bulundurmamaya dikkat etmelidir. Çekimin daha sağlıklı sonuçlanması için hastaya hasta kıyafeti giydirilerek çekim yapılmaktadır.
Myelografi MR Fiyatları
Özel hastanelerde ve devlet hastanelerinin bazılarında çekilebilen Myelografi MR, tıp teknolojilerinin yaygın şekilde kullanılmaya başlamasıyla birlikte fiyatların düştüğü görülmektedir.
Özel hastanelerin marka değerini yükseltmek ve daha fazla hastaya sağlık hizmeti sunmak için yaptıkları indirimleri de hesaba kattığımızda, Myelografi MR fiyatları hakkında ciddi indirimlerin yaşandığını söylemek gerekir. Biyorad olarak bu alanda hastalara yardımcı olmak amacıyla fiyatlarda indirim uygulayarak ekonomik rakamlarla hastalıklarının teşhis edilmesine yardımcı oluyoruz.