Hipofiz, beynin alt kısmında, fasulye büyüklüğünde bir hormon bezidir. Vücudun çeşitli yerlerine hormon salgılama ile görevli olan hipofiz bezi gibi insan vücudunda farklı bezler bulunur.
Tiroit, paratiroid, pankreas, böbrek üstü bezleri ve kadınlarda yumurtalıklar ve erkeklerde de testisler, hormon salgılayan endokrin bezleridir.
Her endokrin bezinin sorumluluğu altında olan organlar vardır ve görevleri, bu organlara gerekli hormonları göndermek, organların fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlamaktır. Hipofiz bezinin de görevi, sorumlu olduğu organlara hormon salgılamak ve fonksiyonlarının yerine getirmesine yardımcı olmaktır. Hipofiz adenomu ise hipofizde meydana gelen bir hastalık olup tedavi edilmemesi durumunda kişinin ölümüne kadar yol açabilen bir hastalıktır.
Hipofiz Adenomu Nedir?
“Adenom” kelime anlamı olarak “iyi huylu tümör” anlamına gelmektedir. Çeşitli bazı nedenlerden dolayı hipofiz bezinde oluşan adenomlara hipofiz adenomu adı verilmiştir.
Hipofiz bezinde, kolay kolay kötü huylu tümörler gelişmez ancak iyi huylu tümör olduğuna aldanarak tedaviyi ertelemenin kesinlikle doğru bir şey olmadığını bilmek gerekir. Hipofiz adenomu, zaman içerisinde hormon düzensizliğine yol açtığı için vücudu ve metabolizmayı yakından etkiler.
Uzmanların görüşüne göre her 5 kişiden 1 kişide hipofiz adenomu vardır. Ancak büyüklüğüne ve kişinin bünyesine bağlı olarak belirtileri kendini aynı dönemde göstermeyebilir.
Genel olarak mikroadenom ve makroadenom şeklinde iki bölümde incelenen hipofiz adenomlarından mikroadenom; 1 santimden küçük hipofiz adenomudur. Vücutta herhangi bir baskı uygulamadığı için belirtileri ancak fazla hormon salgılamasından dolayı vücutta oluşan bazı hastalıklarla kendini belli eder.
Makroadenom ise 1 santimetreden büyüktür ve vücutta baskı uygular. Zaman zaman baskı uyguladığı için bazen de fazla hormon salgıladığı için belirtilerini gösterir.
Hipofiz Adenomu Beyin Tümörü müdür?
Tıp bilimi geniş alana yayılan ve bilgileri ancak üzerinde durulması ile elde edilebilen bilgilerdir. Bu da her insanın tıp ilminde başarılı olmasını engellemektedir.
Tabi başarılı olmamak, bazı şeyleri bilmek için engel değildir. Hipofiz adenomu, çoğunlukla “beyin tümörü” ile karıştırılır ve hasta üzerinde ciddi psikolojik sorunların oluşmasına neden olur.
Hipofiz bezi, bilinenin aksine beynin bir parçası değildir ve dokusu da beyin dokusundan oldukça farklıdır. İnsanların beyin tümörü olarak algılamalarının nedeni, beynin alt kısmında yer alması ve sap ile beyne bağlanmasından kaynaklanmaktadır.
Bu da ilk duyulduğunda beyin tümörü ile karıştırıldığı için psikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır.
Hipofiz Adenomu Kanser midir?
Yine insanların karıştırdıkları ve korkuya neden olan durumlardan biri de hipofiz adenomu ile kanseri birbirine karıştırmalarıdır. Aslında hipofiz adenomu yüzde 1 ihtimalle kötü huylu olduğu için belki bir kanser türüdür denilebilir.
Ama bunun yanında hastaların yüzde 99’unda iyi huylu tümör olduğunu da hesaplamak ve buna göre değerlendirmek gerekir. Yani işin özünde hipofiz adenomlarının kanser olmadığı rahatlıkla söylenebilir.
Hipofiz adenomu ameliyatı nasıl yapılır?
Hipofiz adenomları tedavisinde iki farklı tedavi şekli kullanılmaktadır. İlaçlı tedavi ve cerrahi operasyondur. İlaçlı tedavi prolaktin salgılayan tümörlerde kullanılan bir tedavi şeklidir.
Geri kalan tüm hipofiz adenomlarında cerrahi operasyon uygulanmaktadır. Açık veya kapalı ameliyat yapılarak hipofiz adenomları üzerinde işlem yapılmaktadır. Ameliyatın hangi şekilde olması gerektiğine uzman doktorun yapacağı incelemelerden sonra karar verilmektedir.
Açık ameliyat, genellikle tercih edilen bir yöntem değildir ancak bazı durumlarda hastanın kapalı ameliyata yani endoskopik cerrahiye uygun olmamasından dolayı veya doktorun bu şekilde uygun görmesinden dolayı tercih edilen bir yöntemdir.
Hipofiz adenomu ameliyatı için genellikle kapalı ameliyat tercih edilmektedir. Başında da dediğimiz gibi buna, hastanın doktoru karar verir.