Bel bacak ağrılarının oluşması farklı nedenlerden dolayı gerçekleşebilir. Gün içinde gelip geçen bel ağrıları çok ciddiye alınmasa da devam eden ağrılar, bel fıtığı veya omurga hastalıklarının habercisi olabilir. Hastalıkların tamamının aslında riskli olduğunu söylemek ve hastalıklara karşı kişinin kendini koruma altına alabilmesi için erken dönemde tedavi olmasının gerekli olduğunu bildirmek gerekir.
Gelişen tıp dünyasında her hastalık üzerinde yapılan çalışmalar sayesinde, hastalıklarla önceden mücadele etmek daha kolay bir hale gelmiştir. Baskılı lomber MR da bu gelişmeler arasında yer alan bir görüntüleme tetkiki olup, daha kesin sonuçlar veren bir görüntüleme tetkik türüdür.
Lomber MR neden istenir?
Bel ağrıları, bacak ağrıları, travma sonrası görülen omurga kırıklıkları, bölgede enfeksiyonu oluşumu, apse ve omurga duruş bozuklukları gibi sorunlar, yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen ve düşüren hastalıklardır. Bu tip şikâyetlerle doktora giden hastalara öncelikle fiziki muayene yapılır. Yapılan muayenede kesin sonuçlar alınmazsa, doktor hastadan lomber emar çektirmesini ister.
Lomber MR, manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazı ile bölgesel olarak çekilen bir görüntülemedir. Bilindiği üzere MR cihazları, vücudun bölgesel olarak görüntülenmesini sağlayan, hücre ve dokuların iç yüzeyi hakkında bile bilgi veren cihazlardır.
Belde veya saydığımız diğer bölgelerde oluşan hasarı değerlendirmek, hastaya en uygun tedavi planının yapılmasını sağlamak için istenen baskılı lomber Emar sayesinde hastanın tedavi olması çok daha kolay bir hal almaktadır.
Lomber MR öncesi hazırlık
MR çekimlerinde genellikle doktor öncesinden hastanın bazı hazırlıklarda bulunmasını isteyebilir. Açlık istenmesi durumunda hastanın 4-6 saat öncesinden aç kalması gerekmektedir. Ancak baskılı lomber MR için aç veya tok olmak fark etmemektedir.
Özel bir hazırlık gerektirmesi durumunda doktor ve radyoloji uzmanı hastayı uyaracaktır. MR çekimine giren hastanın üzerinde metal eşya bulundurmaması gerekmektedir. Görüntünün kaliteli olabilmesi için hastanın sabit pozisyonda kalarak çekim süresi boyunca hareket etmemesi gerekir.
Emar Nasıl çekilir?
Emar çekimi için hasta öncesinden bilgilendirir. Hangi sebepten dolayı çekildiğine bağlı olarak bazen açlık gerekebilmektedir. Kapalı MR cihazları ve açık MR cihazları ile çekilen görüntüler, bilgisayar ortamına aktarılır ve rapor haline getirilerek değerlendirilir.
Uzman doktorlar raporlardan yola çıkarak hastaya uygun tedavi yöntemini uygularlar. Yağ baskılı sekans hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için Biyorad çağrı merkezi numaramızı arayabilirsiniz. Hastalığınızın hayatınızı olumsuz yönde etkilememesi için erken dönemde muayene olmanız gerektiğini unutmayın.
Açık MR nedir?
Modern tıp dünyasında yaşanan gelişmelerin her geçen gün daha fazla olması sayesinde birçok hastalık hakkında bilgi edinmek ve uygun tedavi yöntemini belirlemek daha kolay hale geldi.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) cihazlarında yapılan yenilikler sayesinde kapalı MR cihazına giremeyen hastalara gün ışığı doğdu. Klostrofobi (kapalı alan korkusu) hastaları, yaşlı ve çocuk hastalar, tek başına hareket edemeyen ve sabit pozisyonda uzun süre duramayan hastalar için uygun bir görüntüleme cihazı olarak tıp dünyasına sunulan açık MR, hastalıklarla ilgili daha kolay bilgi alınabilmektedir.
Lomber açık MR, özellikle de çekim sebebinin omurga, bel ve bacak ağrıları gibi hastalıklar için çekilmesinden dolayı hastaların zorlanmalarını engellemektedir.
Yağ baskılı MR nerede çekilir?
Biyorad ile kolay randevu alarak yağ baskılı MR çekimini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.