Klostrofobi (kapalı alanda kalma korkusu) yüzünden MR (EMAR) gerektiren hastalar, bu rahatsızlıklarından dolayı tedavi olamıyorlar. Tıp dünyasının gelişen ve değişen cihazları sayesinde artık bu sorunun da tarihe karıştığı görülüyor. Açık MR, hem klostrofobi hastaları için hem de daha konforlu ortamda hastalıklarının teşhis edilmesini isteyenlerin işini kolaylaştırıyor.
Açık MR (Emar) nedir?
Açık MR, teşhis gerektiren hastalıklarda büyük oranda bölgeden kusursuz görüntü elde etmeyi sağlayan ve aynı zamanda hastalıklı bölgenin en ince ayrıntısına kadar incelenme olanağı sağlayan bir emar yöntemidir.
Uzmanlara göre, açık emar kullanımının tıp dünyasında kullanılmaya başlamasıyla birlikte hem hastalar hem de hastane çalışanları daha rahat ediyor. Kapalı alanda kalma korkusu olarak da bilinen “klostrofobi” hastalığı yüzünden hastalığı ciddi boyutlarda olmasına rağmen emar cihazında kalmak istemeyen hastaların olduğunu belirten uzmanlar, açık emar olan yerler sayesinde bu sorunun da ortadan kalktığını vurguluyor.
Kapalı alan korkusuna son veren yöntem: Açık emar!
Kapalı emar cihazlarında, hastaların ortalama 20-45 dakika arasında kapalı ortamda ve hareketsiz kalması gerekiyor. Ancak bu durum, bazı hastalar için çekilmez bir hal alıyor. Özellikle [k)kapalı emar cihazlarına sığmayan hastalar, klostrofobi hastaları bu durumdan bir hayli mustaripler.
Gürültüsüz ortamda hastalık teşhisi
Açık emar, standart emar cihazlarına göre çok daha gelişmiş yönlere sahiptir. Kapalı emar veya standart emar olarak bilinen sistemlerde, gürültü düzeyi çok yüksek olduğu için bu da hastaları rahatsız etmektedir. Uzmanlar, açık emar sisteminin hayata geçmesiyle birlikte bu sorunun da ortadan kalktığını vurguluyor.
Neden açık emar?
Tıp dünyasının önemli gelişmesi olarak değerlendirilen ve emar çekiminde son trend olarak değerlendirilen açık emar, birçok yönden standart emar çekimine göre daha fazla avantaj sağlıyor. Uzmanların değerlendirmesine göre açık emar şu avantajları sağlamaktadır.
- Açık emar çekiminde, kapalı emarda olduğu gibi hastanın uzun süre cihazda kalmasına gerek kalmıyor,
- Kapalı emar cihazlarında hastanın uzanması gerekirken, açık emar sisteminde bu sorun da çözüme ulaşmış. Hastalar; oturarak veya yan yatar pozisyonda da sistemden yararlanabiliyorlar,
- Kapalı emar cihazlarında hasta, kapalı bir tünel ortamında, 20-45 dakika boyunca yalnız kalmak zorunda iken açık emar sisteminde bu sorun yok. Hastanın yanında refakatçisi de kalabiliyor.
- Standart emar cihazında; kalp hastası, astım hastası, tansiyon hastası hastaların kalması zor ve bazı sorunlara neden olurken açık emar cihazı ile bu tip sorunlar da son buluyor.
Birçok yönden avantaj sunan ve hastalıkların teşhis süresini kısaltan açık emar ile sağlıklı günler sizi bekliyor.