TİROİD SİNTİGRAFİSİ
Tiroid Sintigrafisi
Tiroid Sintigrafisi: Tiroid bezi, boyunda bulunan ve kelebek şeklinde olan bir organdır. Vücuttaki organların fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için tiroid bezi bazı hormonları salgılar. Erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülen tiroid eksikliği veya fazlalığı, ilk zamanlarda ciddi sorunlara neden olmasa da ilerleyen dönemlerde çok ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.
 
Bu yüzden erken tanı tiroid bezi hastalıklarında önemli bir yer tutmaktadır. Tiroit bezi fonksiyonları, vücut sağlığı açısından son derece önemlidir. Çünkü fonksiyonların yerine getirilememesi durumunda çok ciddi hastalıkların meydana gelmesine neden olmaktadır.

Tiroid Sintigrafisi nedir?

Tiroid hastalığının belirtileri kendini göstermeye başladığı ilk andan itibaren endikronoloji uzmanına görünmek gerekir. Tıp fakültesi hastanelerinde ve bazı büyük ihtisas hastanelerinde bulunan endikronoloji uzmanı hastanın bulunduğu şehirde yoksa öncelikle dahiliye uzmanına başvurması gerekmektedir. Gerekli muayene yapıldıktan sonra kesin sonuçların elde edilememesi üzerine doktor tiroid sintigrafisi çekilmesini ister.

Tiroid hastalığı belirtileri nelerdir?

Hastalıklarla mücadele etmenin en temel yolu, hastalık hakkında bilgi sahibi olmak, belirtileri hakkında fikir sahibi olmak ve belirtiler kendini göstermeye başladığı andan itibaren uzman doktora görünmektir. Tiroid bezi hastalıkları belirtileri ilk zamanlarda normal bir hastalığın belirtileri gibi görünse de bazı belirtiler, diğerlerinden farklıdır. Genel olarak görülen belirtiler şunlardır.

Tiroid hastalığı belirtileri

  • Halsizlik, yorgunluk ve uyku hali,
  • Sık sık üşüme,
  • Kabızlık,
  • Kas ağrıları ve kramp,
  • Aşırı iştahsızlık,
  • Guatr (genişletilmiş tiroit bezi),
  • Ciltte hassaslaşma ve kuruluk,
  • Saçlarda dökülme ve kuruluk,
  • Gözlerde ve yüzde şişme,
  • Dilde büyüme,
  • Depresyon,
  • Hafıza ve konsantrasyon problemleri,
  • Ellerde uyuşma.

Tiroid Sintigrafisi hangi durumlarda çekilir?

Sintigrafinin çekilme amacı, çekim yapılacak bölgede oluşan enfeksiyon ve diğer hastalıkların tespit edilmesidir. Tiroit bezi hastalıklarından bazıları gizli şekilde büyürken bazı hastalıklar da ani olarak kendini gösterebilmektedir.
 
Yukarıda saydığımız belirtilerden biri veya birkaçının kişide bulunması durumunda, zaman kaybetmeden endokronoloji uzmanına veya dahiliye uzmanına görünmesi gerekir. Dahiliye uzmanları, tiroit hastalıklarından şüphe ettikleri durumunda hastadan tiroit sintigrafisi isterler. Gelişmiş laboratuvarlarda yapılan bu işlem sonucunda elde edilen bilgilerden bir rapor oluşturulur ve hastalık ile ilgili detaylı bilgiler elde edilir.
 
Hastalığın hangi evrede olduğu, hastalık için uygun tedavi planının ne şekilde yapılabileceği gibi pek çok konuda uzman doktora bilgi verene tiroid sintigrafisi, erken dönemde fark edilen hastalıklarda olumlu sonuç elde etmeyi kolaylaştırmaktadır.

Tiroid sintigrafisi kimlere yapılır?

Tiroit sintigrafisi, tiroit hastalığı şikayeti ile gelen hastalara yapılmaktadır. Kadınlarda büyük risklere neden olan tiroit hastalıkları, ilerleyen dönemlerde kansere dönüşebilmektedir. Tiroit hastalıkları da diğer kanser türleri gibi “iyi huylu” veya “kötü huylu” olarak değerlendirilmektedir.
 
Tiroid sintigrafisinin çekilmesinin bir diğer nedeni de hastalığın iyi mi kötü huylu mu olduğunu tespit etmek amacıyladır. Yapılan tetkik ve incelemeler sonucunda gerekli tedavi şekli planlanır ve böylelikle hastalığın erken dönemde önlenmesi sağlanır.

Tiroid sintigrafisi değerlendirme

Büyük laboratuvarlarda çekilen sintigrafi, uzmanlar tarafından değerlendirilir. Hastalıklarla ilgili genel bilgiler toplandıktan sonra evrelemesi aşamasına geçilir. Guatr veya diğer hastalıkların oluşum süreci ve hangi evrede olduğu tespit edildikten sonra uygun tedavi şekli planlanır.
 
Gerektiği yerlerde ilaç tedavisi gerektiği yerlerde ise cerrahi müdahale yapılarak hastanın yeniden sağlığına kavuşması sağlanır.

Tiroid sintigrafisi sonrası

Hamile kadınlarda sintigrafi çekimi önerilmemektedir. Çünkü çekimden önce görüntülemenin daha kaliteli olması için düşük de olsa radyoaktif madde çok düşük farmakolojik dozlarda verilmektedir. Bu nedenle bebek ve anne sağlığının riske girmemesi açısından tiroit sintigrafisi hamile iken çekilmesi önerilmemektedir.
 
Sintigrafi çekimi sonrasında hasta normal yaşamına devam edebilir, bunda herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Ancak sintigrafi çekimi esnasında hastaya refakat eden kişinin çekim alanından uzak bir yerde durması gerekmektedir.
 
Radyasyonlu bir alan olduğu için hamile kadınların bu alana girmesine izin verilmemektedir. Sintigrafi çekiminden sonra en çok dikkat edilmesi gereken durumların başında, sintigrafi çeken kişinin başkalarıyla temasta bulunmamaya dikkat etmesidir.
 
Özellikle de çekimden hemen sonra cinsel ilişkinin karşıdaki kişi üzerinde de etkiye neden olabileceği için uzmanlarca tavsiye edilmemektedir. Sintigrafide vücuda enjekte edilen radyoaktif madde çeşitli yollarla zaman içinde vücuttan dışarı atılır. Bu nedenle hijyen kurallarına dikkat etmek önemli bir detaydır.

Tiroid sintigrafisin de acı çekilir mi?

Genellikle kadınlar arasında en çok da problem haline gelen durumlardan biri de sintigrafinin ağrılı olup olmadığı ile ilgili taşıdıkları endişedir. Tiroit sintigrafisi, radyoaktif madde damar yoluyla enjekte edildikten sonra yapılan bir işlemdir. Ancak radyoaktif madde, hastanın ağrı çekmesine neden olamamaktadır.

Tiroid sintigrafisi nasıl çekilir?

Hastaya damar yolundan ilaç verilerek yaklaşık 20 dakika ilacın vücuda yayılması beklenir, ardından hasta 10 dakika sürecek çekim işlemi için çekim odasına alınır ve çekimi yapılır. Tiroid sintigrafisi çekimi son derece kolay ve aşırı oranda radyasyon içermeyen ve ağrısız acısız girişimsel olmayan bir işlemdir. Tiroid sintigrafi öncesinde aç olmak gerekmez, hastanın düzenli olarak kullandığı ilaçlar var ise ilaçlarını bırakması istenmez. Hasta günlük yaşantısını yaşadığı gibi çekime gelebilir. Tiroid sintigrafisi sonuçları, işlem bittikten sonra 10 dakika içerisinde hazırlanarak hastaya teslim edilir.

Tiroid sintigrafisi fiyatları

Özel bir çekim gerektiren ve özel laboratuvar alanlarında çekimi yapılması gereken sintigrafi, son yıllarda modern tıp dünyasının büyük adımlar atması sayesinde fiyatlarındaki düşüşlerin gözlemlenmesine neden olmuştur. Biyorad olarak bize müracaat eden hastalara maddi anlamda da yardımcı olmak için tiroid sintigrafisi fiyatları alanında en uygun fiyatları sunmaktayız. Güncel fiyatlar hakkında detaylı bilgi almak için çağrı merkezi numaramız ile iletişim kurabilirsiniz.

Tiroid sintigrafisi randevu

Biyorad, alanında uzman ve deneyimli kadrosu ile her geçen gün farklı hastaneler ve çekim merkezleri ile yeni anlaşmalar yapmaya devam eden bir kurumdur. Size en yakın özel hastane veya çekim merkezinden tiroit sintigrafisi randevu almak için çağrı merkezi numaramızdan arayabilirsiniz.
 
Sintigrafi
Akciğer Sintigrafisi
Böbrek Sintigrafisi
Kemik Sintigrafisi
Miyokard Kalp Sintigrafi
MIBG
MIBI Tüm Vücut Taraması
Tiroid Sintigrafisi
 
 
SPESİFİK KLİNİKLER
 
 
Acil Görüntüleme Kliniği
Girişimsel Radyoloji Kliniği
Kadın Sağlığı Görüntüleme Kliniği
Kanser Görüntüleme Kliniği
Pediadrik Görüntüleme Kliniği
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.