Tüp bebek tedavisi, çağın en büyük tedavilerinden biri olup infertilite (kısırlık) tanısı konulmuş çiftlerin bebek sahibi olması için kullanılan bir yardımcı üreme tekniğidir.
Diğer adıyla “in vitro fertilization” (IVF) olan tüp bebek tedavisi, her çift için farklı tedavi yöntemi kullanılarak yapılan bir işlemdir. Sperm ve yumurtanın laboratuvar ortamında birleştirilmesine verilen “tüp bebek” adı, çoğu insanın hayalini gerçekleştiren bir yöntemdir.
Eskiden beri kısırlık sorunları olsa da tabiatın değişmesi, teknolojinin artması gibi etkenlerin bir araya gelmesinden dolayı değişen besin değerleri ve diğer dış etkenler yüzünden çağımızda daha fazla görünen bir sorun haline gelmiştir.
Tüp bebek nasıl yapılır?
Babadan alınan sperm ile anneden alınan yumurta laboratuvar ortamında birleştirilerek embriyo elde edilir. Oluşturulan embriyoların gelişimi bir süre laboratuvarda inceleme altında tutulduktan sonra herhangi bir problem ile karşılaşılmaması durumunda anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu işlemleri takip eden 11 gün içinde anne adayına gebelik testi yapılarak hamile kalıp kalmadığı öğrenilir.
Tüp bebek kimlere uygulanır, tüp bebek tedavisi gerektiren durumlar nelerdir?
Kadınlarda 1 yıl boyunca korumasız cinsel ilişkiye girildiği halde gebelik oluşmuyorsa, tüp bebek tedavisine başvurulur. Ancak bu süre her kadın için 1 yıl olarak değerlendirilemez. Yaş ilerledikçe gebelik şansının düşmesini hesap ederek hareket etmek gerekir.
35 yaşın üzerindeki kadınların 1 yıl beklememeleri önerilmektedir. 6 aylık korumasız ilişkiden sonra hamile kalınmamış ise uzman doktor ile görüşülmelidir. 40 yaşın üzerindeki kadınlarda ise bu süre 3 ay olarak belirlenmektedir. Yani işin özü yaşa bağlı olarak sürenin belirlenmesi gerekmektedir.
Tüp bebek tedavisi gerektiren durumlar
- Yumurta rezervinin azalması durumunda,
- Regl kanamaları düzensiz ise (21 günden kısa, 35 günden uzun ise ve özellikle de kilo alımı ile vücutta kıllanma fazla ise),
- Daha önceden dış gebelik yaşanmışsa veya ameliyatla tüp bebek alınmışsa,
- Apandist, bağırsak veya diğer karın içi organlardan ameliyat olunmuşsa,
- Cinsel yolla bulaşan bir hastalık öyküsü varsa,
- Gebelik düşünülmeden önce doğum kontrol amaçlı spiral kullanılmışsa,
- Endometriozis teşhisi konmuşsa tüp bebek uzmanına görülmekte fayda vardır.
Tüp bebek tedavisi pahalı mı?
Tüp bebek tedavisi çiftlere özel olarak yapılan bir işlemdir. Bu işlemler farklılık gösterebildiği için fiyatların değişmesi de normal olarak karşılanmaktadır. Genel olarak normal ekonomik düzeyde olan her çiftin kolaylıkla karşılayabileceği fiyatlarda seyreden rakamlar hakkında daha net bilgi almak için tüp bebek uzmanı ile görüşmek en doğrusudur.
Reklamlar veya sosyal medya platformlarından yayımlanan konulara çok fazla takılmak yerine tüp bebek tedavi merkezleri ile görüşerek tüp bebek fiyatları hakkında bilgi almak çok daha sağlıklı bilgi elde etmeyi sağlayacaktır.