Rahim içindeki tüplerini bağlatıp fonksiyonunun engellendiği operasyonları değerlendirmek için ameliyattan ortalama 2-3 ay sonra rahim filmi işlemi uygulanabilir.
Hamilelik, işlem tarihinde adet kanamasının olması, rahim iltihabı gibi durumlarda rahim filmi çekilmesi kesinlikle uygun değildir.
Jinekolojik muayene olacakmışçasına sırt üstü yatmanız, bacaklarınızı yanlara doğru açmanız sizden istenecektir. Bu şekilde rahim ağzınıza film için kullanılacak cihaz kolayca yerleştirilir. Bu cihazın yerleştirilmesi işlemi herhangi bir ağrı yapmaz.
Hastanın talebine göre rahim ağzına lokal anestezi işlemi uygulanabilir. Eğer lokal anestezi istiyorsanız hafif bir yanma veya batma hissinin normal olduğunu bilin.
"Rahim filmi kadın hastalıkları ile alakalı her tür şüphenin netleşmesi, tanı, teşhis, tedavi aşamaları için sıklıkla kullanılan bir tekniktir."
Çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda da yine rahim filminin kullanılması gerekmektedir. Rahim boşluğunu görüntülemek için kullanılır. Rahime yerleştirilen tüplerin geçirgenliğinin incelenmesi için rahim filmi gerekmektedir.
Bilimsel makalelerde de şu şekilde bahsedilir. Rahim filmi yani Tıp Literatüründeki adıyla Histeosalpingografi kısaca tabiriyle HSG, jinekologların rahim ağzı kanalının ve rahim içinin yapısal ve işlevsel olarak tamamen incelenebilmesi için kullanılan radyolojik bir işlemdir.
Yani rahim filmi rahim kanseri, kapalı kanal, hamilelikte düşük, kısırlık gibi rahimle alakalı oluşabilecek tüm sağlık sorunlarının tanı teşhis ve tespit aşamasında sıklıkla kullanılır.
RAHİM FİLMİ NASIL ÇEKİLİR?
Rahim filmi Rahim içine verilen özel bir karışım daha doğru ifade edecek olursak kontrast maddenin rahim ağzından rahim içine verilmesiyle bu sıvının rahim içinin ve tüplerin görünür hale gelmesinin sağlanması işlemidir.
Rahim filmi adet kanamasının tamamen bittiği zaman diliminde çekilir. Yani adet döngüsünün ilk yarısında uygulanması en iyi sonucu verir. Bunun nedeni adet kanamasının rahim içinden tüplere sonrasında da karın boşluğuna dolmasının yaratacağı sorunlara engel olmak ve rahim içinde oluşmuş olan muhtemel bir gebeliğe zarar vermemektir.
Rahim filminin çekilmesi için yukarıda bahsetmiş olduğumuz kontrast madde içeriği içerisinde iyot tuzu bulunan sudur. İyot X ışınlarını tutar ve böylece rahim içinden ayrıca tüplerinden en net görüntü elde edilebilir. Kokusuz ve renksiz bir sıvıdır.
Herhangi bir yakıcı özelliği yoktur. Yakıcı özelliği yoktur, tabii hiçbir doku ve organ üzerinde kesinlikle zararının olması söz konusu bile değildir. Her ne kadar adından ilaç olarak bahsedilse de x ışınlarını tutmaya yarayan iyotlu bir sudur ve gerçek bir ilaç değildir.
Bu kontrast yapı rahim ağzından rahim içine basınç ile verildiğinden dolayı bazı durumlarda tüplerdeki mukus benzeri engelleyici yapıları tamamen temizleyip tedavi edici bir etki de gösterir.
RAHİM FİLMİ NE KADAR SÜRE İÇİNDE TAMAMLANIR?
Rahim filmi çekilmesi işleminde herhangi bir uyutma işlemi yapılmaz. Rahim filminin çekilmesi için hazırlık aşamalarının tamamlanmasından sonra, yani sıvının rahim ağzından rahim içine verilmesinden itibaren başlanılan süre dikkate alındığında yaklaşık olarak 15 dakika içerisinde tamamlanır.
RAHİM FİLMİ SONRASI AĞRI HİSSİ OLUR MU?
Rahim filmi işlemi öncesinde ağrı kesici almanız ya da antibiyotik kullanmanız yönünde doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almalısınız. Fakat çoğunlukla ağrılı bir işlem olmadığını, hastaların rahatsızlık hissetmediği bir işlem olduğunu belirtmek isteriz.
İşlem sonrası hafif bir kanama yahut lekelenme görülürse endişe etmeyin. Bu normaldir. Kanama birkaç gün devam edebilir. Ancak birkaç gün geçtiği halde kanama kesilmediyse mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Rahim filmi uygulama işlemleri tamamlandıktan sonra hastalar genellikle günlük rutin işlerine devam edebilir. Normal yaşam gerekliliklerini etkileyecek herhangi bir rahatsızlık hissedilmez. Evinize kadar aracınızı kullanabilir, ertesi gün işinize devam edebilirsiniz
RAHİM FİLMİ İŞLEMİNİ RİSKLERİ VAR MIDIR?
Yukarıda belirttiğimiz üzere işlem sonrasında çok ciddi problemlerin oluşması nadiren görülür. Film sırasında kullanılan sıvıya karşı bir alerjik reaksiyon gösterilmesi yahut rahimde yaralanma veya enfeksiyon ihtimali yine çok sıklıkla rastlanan bir durum değildir.