Tüp bebek tedavisi aslında yeni bir tedavi yöntemi değil. İlk olarak 1971 yılında uygulanmaya başlayan tüp bebek tedavisi o dönemlerde tüp bebeğin mucidi İngiliz Bilim İnsanı Bob Edwars yanlış embriyo transferinden dolayı suçlansa da bu işin peşini bırakmamış ve çalışmalarına devam ederek sonucunda başarılı olmuştur.
İlk dönemlerde tüp bebek, rahim tüpü kanallarının tedavi edilmesi için kullanılan bir yöntem olarak sağlık dünyasına sunulmuştur. Tabi yeni bir buluş olması ve dünyanın sayılı yerlerinde bulunması elbette tüp bebek maliyeti konusunda yüksek fiyatların çıkmasına neden olmuştur.
Türkiye’de tüp bebek uygulaması, Avrupa’dan yaklaşık 10 sene sonra başlamıştır. Türk toplumu arasında “kısırlık” bir tabu olarak karşılandığı için de ayrıca bir geriden gelme durumu söz konusudur.
İlk dönemlerde sadece İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde sayılı bazı hastanelerde yapılan tüp bebek tedavisi, günümüze geldiğinde artık her şehirde bulunabilen bir tedavi çeşidi haline gelmiştir. İnsanlardaki “kısırlık tabusu” da yerini normal bir duruma bırakması sayesinde tedavi olmak isteyenlerin sayısı da artmıştır.
Tüp bebek fiyatları yüksek mi?
Türkiye’de tüp bebek tedavisi 90’lı yıllarda başladı ancak bu dönemde yapılan araştırmalara göre tüp bebek tedavisinde Türkiye’nin dünya sıralamasında son sırada yer aldığı görülmüştür.
2000’li yıllardan itibaren Türkiye’de sağlık alanında atılan adımlar, özel hastanelerin artması, kamu hastanelerinde imkanların daha fazla olmasıyla birlikte yapılan son araştırma sonucunda Türkiye’nin tüp bebek tedavisinde dünya sıralamasında ilk sıralara geldiği görülmüştür.
Tabi durum böyle olunca hem kamu kuruluşlarında hem özel tedavi merkezlerinde tüp bebek tedavisi yapılmaya başladığı için fiyatlarda bir esneme meydana geldi. Tüp bebek fiyatları ilk zamanlarda yüksek olsa da hatta ailelerin bebek sahibi olmalarına tek engelin para olduğu görülse de günümüzde fiyatların çok da yüksek olmadığını söyleyebiliriz.
Tüp bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp bebek tedavisi olabilmek için bazı şartların oluşması gerekir. Gerekli inceleme ve tetkikler yapıldıktan sonra hastadan alınacak bazı bilgiler doğrultusunda hareket edilerek tüp bebek tedavisinin uygun olup olmadığı belirlenir. Tüp bebek tedavisi aşağıdaki durumlarda uygulanır;
- 3 defa aşılama yöntemi denemesine rağmen hamile kalınamaması durumunda,
- Tüplerin çift taraflı tıkalı olması durumunda,
- Yumurtlama tembelliği,
- “Çikolata kisti” nedeniyle karın içinde meydana gelen yapışkanlıkları olan kadınlar tedavinin mümkün olmaması durumunda,
- Spermin kalitesiz olması veya sayısının az olması durumunda,
- Nedeni açıklanmayan kısırlık durumlarında,
- Tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü,
- Hormonal bozukluklar,
- Kalıtsal bazı hastalıklar.