Sintigrafi sonrası yapılması gerekenler nelerdir?
  17.02.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Tıp dünyasının hastalıklarla mücadele etme konusunda attığı yeni adımlar sayesinde artık her hastalığın tedavisi yapılabiliyor, yeter ki doğru zamanda hastalık teşhis edilsin ve uygulanması gerekenler göz ardı edilmesin.

Sintigrafi sonrası yapılması gerekenler nelerdir?

Tıp dünyasının hastalıklarla mücadele etme konusunda attığı yeni adımlar sayesinde artık her hastalığın tedavisi yapılabiliyor, yeter ki doğru zamanda hastalık teşhis edilsin ve uygulanması gerekenler göz ardı edilmesin.

Sintigrafi de bu yeni gelişmelerden biri olup birçok hastalığa tanı koymada kolaylık sağlayan bir sistemdir. Sintigrafi çeşitleri birden fazla olup çekilme amaçları da birbirinden farklıdır.

Kemik sintigrafisi, böbrek sintigrafisi, tiroid sintigrafisi gibi farklı çeşitleri olan radyolojik görüntüleme tekniği, hastalıkların önüne geçmeden oldukça etkilidir.

Sintigrafi çekimi öncesi hastanın şikâyetlerine bakılır ve doktor gerekli gördüğü durumda çekilmesini ister. Burası en önemli ayrıntıdır çünkü kişilerin aklını bulandıran ve çekim yapmaktan geri durmalarına neden olan durum buradan itibaren başlamaktadır.

Bazı yerlerde yapılan yanlış haberler veya bir kişi üzerinde olumsuzluk görülmesi durumunda tüm sintigrafi çekenlerin aynı durumlarla karşılaşacaklarına dair yapılan gelişi güzel haberlerin ana kaynağı da sintigrafi çekiminin ilk anlarından itibaren başlamaktadır.

Gözde son derece büyütüldüğü ve çekim yapılırken kullanılan kontrast maddenin birçok hastalığa neden olduğu gibi söylentiler, hastaların çekim yapmaktan korkmalarına neden olmaktadır.

Fakat şunu unutmamak gerekir ki; bir insan hastalanmadan nasıl hastaneye gitme ihtiyacı duymuyorsa, alanında uzman olan bir doktor da gereksiz yere hastadan bazı işlemleri yapmasını istemez.

Eğer doktor sintigrafi çekiminin gerekli olduğunu söylüyorsa mutlaka bildiği bir şey vardır ve bu durumda “ben daha iyi bilirim” demenin anlamı yok, çekilmesi gerekiyorsa çekilmelidir ve sağdan soldan duyulan bilgilere itibar ederek hareket etmekten kaçınılmalıdır.

Böbrek sintigrafisi

Böbrek hastalıkları, günümüzün en çok görülen hastalıklarından biridir. Bazen kanserli durumların yaşanmasına kadar yol açabilen bu hastalıklardan kurtulmak için erken dönem teşhis edilmesi gerekir.

Her hastalık kendini belli etmeyebilir veya ufak belirtiler olmasına karşın kişi doktora gitmeyi erteleyebilir. Fakat uzmanların görüşüne göre ufak da olsa hastalık belirtileri karşısında muayene olmak için zaman kaybetmemek gerekiyor.

Böbrek sintigrafisi, idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen kortikal hasarı tespit etmek amacı ile kullanılan bir yöntemdir. Ağrısı hiç yok demek doğru değildir ancak yaşanan yan etkilerin kısa süreli olduğunu söylemek gerekiyor.

Genel olarak sadece sintigrafi çekilse de renal abse, kist, çift toplayıcı sistem ve hidronefro gibi klinik durumlarda daha rahat ayırıcı tanı konulması için USG ve böbrek sintigrafisi kullanılmaktadır. Bunların kullanılıp kullanılmadığına doktor yaptıkları tetkiklerden sonra karar vermektedir.

Böbrek sintigrafisi zararlı mı?

Yan etkisi olmayan hiçbir radyolojik görüntüleme sistemi yoktur. Ancak uzmanların aktardıklarına göre bu yan etkiler, sigara içen insanların sigaradan aldıkları yan etkiler kadar değildir.

Yani abartıldığı gibi böbrek sintigrafisi çektiren insanların büyük problemlerle karşı karşıya kaldıkları haberleri tamamen yalan olup, en güvenilir bilgileri doktordan almak daha sağlıklıdır.

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Ankara da PET CT Nerede çekilir?
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.