Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
  10.06.2023  |  Yazar: Özkan KORKMAZ
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları nı ve pet ct fiyatlarını öğrenmek ve hızlı randevu almak için ne yapmalısınız? gibi soruların cevaplarını deneyimli hasta uzmanlarımız ile görüşerek tam ve doğru bilgi alabilirsiniz. Bu yazmızda Mide kanseri ile ilgili bilmeniz gerekenler konusunda yardımcı olmaya çalışacağız.

 

Mide kanseri belirtileri

Kadın ve erkekler arasında en sık görülen ve erken dönemde tedavi edilmediğinde genellikle ölümcül bir kanser türü olan mide kanseri hakkında bilgi veren uzmanlar, belirtilerinin kendini göstermeye başladığı ilk andan itibaren hastaların doktora görünmeleri ve gerekli tedavinin yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar. 

Ülser ve gastrit gibi mide hastalıklarının her biri aslında erken dönemde tedavi edilmediğinde kansere dönüşebilen riskli hastalıklar olabiliyor. Türkiye ve dünyada kadın ve erkekler arasında sık karşılaşılan kanser türlerinden olan mide kanserinin sık görülmesindeki en büyük neden de genel bir handikabın oluşmasından kaynaklanmaktadır. Ülser ve gastrit gibi sık görülen vakalara karşı tedavi olmak yerine bilindik bazı yöntemlere başvurmaları, hastalığın ilerlemesine ve ilerleyen dönemlerde kişinin mide kanseri olmasına neden olmaktadır. 

Mide kanseri nedir?

Mide kanseri, sindirim sistemi kanserleri içinde erkeklerde Türkiye ortalamasına göre akciğer kanserinden sonra en çok görülen ikinci kanser türü iken kadınlarda ise meme kanseri ve akciğer kanserinden sonra en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Ancak ülkemizde kanser kayıt sisteminin henüz çok yeni olmasından dolayı mide kanseri vakalarının oranı henüz netlik kazanmış değil. Yine de buna karşın her yıl 30 bin kişinin mide kanseri olduğu ile ilgili bilgiler uzmanlar tarafından verilmektedir. Ciddi bir rakam olduğunu gözden kaçırmamak ve mide kanseri ile ilgili bilinçli bir toplum oluşturmanın önemli olduğuna vurgu yapan uzmanlar, erken dönemde tedavi edilen mide kanserinin yok edilebileceğinin de altını çiziyor. 

Mide kanseri nasıl oluşur?

Diğer kanser türlerinde olduğu gibi mide kanserinin oluşması da hücrelerin anormal bir şekilde yayılması ile başlayan bir kanser türüdür. “Tümör” adı verilen oluşumların mide içerisinde hızla çoğalarak büyümesi neticesinde oluşan mide kanseri, etraftaki dokulara hücrelerin yayılması ile birlikte kişinin ölümüne yol açan tehlikeli bir hastalık haline dönüşüyor. Lenf ve kan damar yoluyla diğer organlara bulaşan bu kontrolsüz hücrelerin önüne geçebilmek için ise yapılması gereken tek şey erken evrede tanılamak ve uygun tedavi yöntemini uygulamaktır. 

Mide kanserinin belirtileri nelerdir?

Mide kanseri belirtileri hakkında bilgi veren uzmanlar, kanserin tam olarak belli bazı belirtilerinin olmadığını söylüyorlar ancak bununla birlikte genel olarak ağrı, yanma, şişkinlik, erken doyma, dolgunluk hissi, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı gibi belirtiler, mide kanserlerinde en çok görülen belirtilerdir. Tümörün mide girişini ve yemek borusuna yakın kısmı tutması durumunda yutma güçlüğü başlar, midenin çıkışını tuttuğu zaman ise tıkanmaya neden olduğu için hastalarda bulantı ve kusma durumu en sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır. 

Mide kanserinde risk faktörleri

Mide kanseri belirtilerinden sonra toplumun hakkında en çok bilgi sahibi olmaları gereken konulardan biri de mide kanserinde risk faktörlerinin neler olduğudur. Bu konuda bilgi veren uzmanlar, risk faktörlerini bu şekilde sıralamaktadır;

1- Erkek cinsiyet,

2- Doğal yaşlanma,

3- Sigara (mide kanserine en çok neden olan risk faktörüdür),

4- Alkol tüketimi,

5- Doğru şekilde uygulanmayan diyet,

6- Daha önce mide ameliyatı geçirilmiş olması,

7- Genetik yatkınlık,

8- Mide polipleri,

9- Helicobakteri enfeksiyonu,

10- B12 vitamin eksikliği,

Yukarıda sayılan 10 risk faktörü, mide kanserinin oluşmasında önemli rol oynayan faktörlerdir. Kişiden kişiye göre değişebilen faktörlerden farklılar da yine kişilere göre kendini gösterebilmektedir. Mide kanserinden korunmanın en kolay yolu ise sigara ve alkolden uzak durma, mide kanseri belirtileri kendini göstermeye başladığı ilk andan itibaren doktor ile görüşerek gerekli önlemlerin alınması konusunda yardım almaktır.

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
İstanbul SGK Anlaşmalı Galyum PSMA PET CT Fiyatları
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.