İdeal Rahim Filmi Nasıl Olmalıdır?
  20.02.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
HSG, rahim tüplerinin durumunu değerlendirmek amacıyla kullanılan radyolojik bir yöntemdir. Ancak rahim filmi hakkında yanlış bilinen bir takım bilgiler, kadınların çekim yaptırmaktan korkmalarına neden olmaktadır. Uzmanlar ise yayılan haberlerin buna etki ettiğinin altını çizerek “korkulacak bir şey yok” diyorlar.

 

Son yıllarda gebe kalamayan kadınların “umut ışığı” olarak değerlendirdikleri rahim filmi (histerosalpingografi), HSG, rahim tüplerinin durumunu değerlendirmek amacıyla kullanılan radyolojik bir yöntemdir. Ancak rahim filmi hakkında yanlış bilinen bir takım bilgiler, kadınların çekim yaptırmaktan korkmalarına neden olmaktadır. Uzmanlar ise yayılan haberlerin buna etki ettiğinin altını çizerek “korkulacak bir şey yok” diyorlar.

Rahim filmi hakkında yapılan araştırmalara göre bu işlemin de doğru şekilde uygulanmasının önemli olduğunu saptayan uzmanlar, “ideal rahim filmi nasıl olmalıdır?” sorusuna yanıt veriyorlar. Bu yazımızda farklı uzmanlardan elde ettiğimiz değerlendirmeleri bir araya toplayarak ideal rahim filminin nasıl olması gerektiği hakkında siz değerli okurlarımıza bilgi vereceğiz.

İdeal rahim filmi, ağrısız ve kanamasızdır

Uzmanlar, rahim filmi üzerinde değerlendirme yaparken en önemli kriterin “ağrısız” ve “kanamasız” olması gerektiğini savunuyorlar. Rahim tüplerindeki tıkanıklıkları kontrol etmek ve varsa rahimdeki anormallikleri belirlemek amacıyla kullanılan HSG, aynı zamanda bir doğurganlık testi olarak da kabul edilmektedir.

Bazı kadınlarda görülen rahim rahatsızlıkları, doğurganlık özelliklerini kaybetmelerine neden olabilmektedir. Aslında tüm bunların altında yatan nedenlerin en büyüğü rahim tüplerindeki tıkanıklık ve olması gereken düzeyinden uzak olmasıdır. Rahim filmi çektiren kadınlar, genellikle çekim esnasında verilen kontrast madde sayesinde rahim tüplerinde herhangi bir tıkanıklık varsa açılmasına yardımcı oluyor. Bu da hamile kalma şansı olmayan kadınların bile gebe kalmalarına yardımcı olmaktadır.

Rahim filmi nasıl çekilmelidir?

-          Rahim filmi çekilirken en dikkat edilmesi gereken detay, tam rahmin karşısından çekilmesidir. Çekim işleminin bu şekilde yapılmaması; doğumsal anomaliler, rahim içindeki polip, myom veya yapışıklık gibi durumların meydana gelmesine neden olabilmektedir.

  • Rahim filmi çekilirken tek bir açıdan çekilmesi doğru değildir. Farklı açılardan çekilmesi gereken ağrısız rahim filmi bu sayede tüp kıvrımları ve tüplerin içindeki mukoza kabartılarının görüntülenmesine yardımcı olur.
  • Bazı kadınların haklı yere korktukları rahim filminde yapılan yanlışlıklar yüzünden ağrılar ve kanamalar meydana gelmektedir. Oysa uzmanlara göre ideal rahim filmi, ağrısız ve kanamasız olmalıdır.
  • Film çekim esnasında alınan radyasyon seviyesinin çok az olmasına dikkat edilmelidir.
  • İnceleme için çok fazla zaman harcamak doğru değil, bu nedenle incelemenin kısa sürmesi gerekir.
  • Rahim filminin çekiminden sonra alerji ve enfeksiyon riskinin çok az olması gerekir. 

Rahim filmi çektirmek zor mudur?

Bazı kadınların aslı astarı olmayan haberlerden yola çıkarak rahim filmi çektirmekten korkmaları aslında yersiz bir durumdur. Uzmanların vermiş olduğu bilgilere göre yukarıda anlatıldığı şekilde yapılan çekimlerde herhangi bir ağrı ve kanama durumu söz konusu olmamaktadır.

Yenilenerek tıp dünyasına sunulan modern cihazlar sayesinde, rahim filmi çektirmenin büyük zorluklarının artık yok olduğunu kolaylıkla söylemek gerekir.  

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.