Adet kanamalarının bitişi birlikte çekilen HSG filmi, kanama sırasında risk teşkil etmektedir. En çok görülen riskler ise rahim’e verilen ilaçların kana karışması ve sonrasında ortaya çıkan durumlardır. Bu yüzden adet kanaması sona erdikten sonra çekilmeli ve filmin çekildiği gün hastanın gebe olmadığından da emin olunmakta da fayda vardır.
Uzun yıllardan bu zamana kadar uygulanan bir yöntem olan HSG filmi, neden çekilir ve niye istenir gibi konularda bilgi sahibi olmanız gereklidir.
Rahim içinin ve kanallarının yapısını incelemek için ve ayrıca işlevsel durumunun da kontrol edilebilmesi için HSG filmi istenir. Bu işlemlerden önce bir jinekolog tarafından ayrıntılı bir muayene yapılır ve enfeksiyon durumları varsa incelenir.
HSG filminin talep edilmesine neden olan maddeler şu şekildedir;
• Kısırlığın net olarak tespit edilmesinin istenmesinde
• Rahim bölgesine gerçekleştirilen bir müdahaleden sonra rahim ağzında meydana
gelebilecek sorunların kontrolü için
• Rahimde yapışıklık durumunun olmasında
• Rahim bölgesinde doğumsal bir gelişme sorunu olup olmadığına bakılmak
istenildiğinde genellikle bu alanlar için talep edilmektedir.
HSG filmi öncesinde yapmamız gerekenler hakkında maddeler halinde şunları söyleyebiliriz.
-Hastaların, HSG işlemi için aç olarak hastaneye gitmesine gerek duyulmaz. Normal durumlarda HSG çekimi için anesteziye gerek duyulmamaktadır.
-HSG filmi çektirmeden önce herhangi bir ilaç kullanılmasına gerek yoktur. Fakat hasta, doktor tavsiyesiyle işlemden yaklaşık 45 dakika kadar önce ağrı kesici kullanırsa, uygulama daha rahat olmasını sağlayacaktır.
-HSG filmi, röntgen odasında çekilmektedir. Çekim işlemi karın veya göğüs röntgenlerinde olduğu gibi hasta sırt üstü yatırılır.
-Uzman, daha sonra hastanın bacaklarını açar. Daha çok kadın doğum uzmanları bu görevi üstlenir. Çünkü uygulama esnasında hafif bir ağrı olur ve kısa bir süre bu ağrılar da ortadan kaybolur. Fakat arka bölge için muayene olamayacak kadar korku yaşayan hastalara çok az olacak şekilde anestezi verilebilir.
HSG filmi sonuçları, çekimi yapıldıktan en fazla 15 dakika sonra çıkar. Karın ya da akciğer filmlerinde olduğu gibi siyah röntgen kâğıtlarına basılarak çıkarılmaktadır. Radyoloji uzmanı tarafından incelenen filmin rapor olarak sunulması gereklidir. Bu süre filmin çekildiği yere ve yoğunluğuna göre değişkenlik göstermektedir.
Tüm bu bilgiler ışığında HSG filminin çekilmesindeki amaçlar ve nasıl çekildiği hakkında bilgileri sizlere anlattık. Kısa sürede alabileceğiniz film sonuçlarına göre gerekli tedavinin başlayacağını da unutmayınız.