Herhangi bir özel sağlık kuruluşuna gittiğiniz zaman sizden istenen uygulamalardan biri tomografi ise ödeyeceğiniz tomografi uygulaması ücreti sizin için bir merak nedeni olabilir.
Özel hastanelerde ise tomografi uygulaması ücretlidir. Bazı hastanelerde ise tomografi ücreti muayene ücretine dahil edilerek alınsa bile de bir çok hastane tahlil ve işlemler için muayene ücretinden ayrı olarak tahsil etmektedir. Tomografi uygulamasında bu tetkikler kapsamında yer aldığı bilinmektedir.
Tomografi nedir, nasıl çekilir?
Tomografi; insan vücudunda bulunan iç organların, hücrelerin ve bunların yanında dokuların detaylı şekilde röntgen çekilme işlemine verilen isimdir. Çekim işlemi uygulanacak bölgeye ait birden fazla görüntü alır ve bu görüntülerden veri elde edilerek hastaya tanı konmaktadır.
Tomografi işlemi yapan cihazının yuvarlak bir bölgesi olması, aynı bölgenin birden fazla görüntülerinin alınmasını sağlamaktadır. Bilindiği üzere X ışınları nedeni ile görüntü elde edilmektedir.
Röntgen uygulaması ile birlikte günümüzde sıkça kıyas edilmektedir. Tomografi uygulamasını diğer röntgen uygulamalarından ayıran en önemli fark, daha detaylı bir şekilde görüntü alınabilmesidir.
Tomografi neden istenir?
Tomografi uygulaması yaptıracak bir hastanın aklında çok sayıda soru işareti oluşmaktadır. Hangi nedenlerden dolayı tomografi istenir, tomografi için aç karnına mı çekilir, tomografi uygulaması ücreti ne kadar gibi sorular ise en sık rastlanan sorular arasındadır.
Tomografi, çekim alanı kapsamında incelediğimizde üçe kısma ayrılmaktadır. Bunlar Göğüs BT, Kol ve Bacak BT ve Karın BT. İsimlerinden de kolayca anlaşılabilir durumda olan kısımlara ayrılmaktadır.
BT demek; Bilgisayarlı Tomografi anlamına gelmektedir. Göğüs BT Toraks BT olarak da bilinir. Göğüs bölgesinde yer alan iç ogranlar incelenir. Kalp, akciğerler, soluk borusu incelemeleri kolayca yapılabilir.
İncelemelerde enfeksiyon, kanser, damar tıkanıklığı vb rahatsızlıkların olup olmadığı incelenir. Karın BT için ise pankreas, dalak, karaciğer, böbrek, mesane incelenir.
Tümör, kanser, kist, enfeksiyon vb sebeplerle inceleme yapılır. Kol ve Bacak BT ise omuz bölgesinden parmaklara kadar uzanan her bölge için çekim yapılabilir.