Kalp hastalıkları, dünyada en çok görülen ve ölüme en çok sebebiyet veren hastalıkların başında gelir. Yapılan incelemelere göre dünyada ölümlere en çok neden olan hastalıkların başında kanser, ikinci sırada ise kalbe bağlı olarak gerçekleşen kalp krizi gelmektedir. Ancak kalp ritim bozukluğu (AF) gibi hastalıklar, bazı kanser türlerine göre daha tehlikeli ve ölümcül hastalıklardır.
Kardiyovasküler sistem üzerinde yer alan hastalıkları tedavi eden kardiyoloji uzmanı, aynı zamanda kalp ve damar hastalıkları üzerinde çalışarak gerekli önlemlerin alınması yönünde atılması gereken adımları tespit etme görevini de üstlenen “uzman” unvanına sahip tıbbi personeldir (doktor).
Kalp hastalıkları uzmanına verilen unvana “kardiyolog” denir. Kardiyolog, gerek teorik bilgileri ile gerekse de teknoloji dünyasının tıp dünyasına sunduğu bazı görüntüleme cihazları ile kalp ve damar hastalıklarını teşhis ederek uygun tedavi yönteminin planlanmasından sorumlu olan kişidir. Hastanelerin “Kardiyoloji” bölümünde yer alan kardiyologlar, alanlarında uzun süre tahsis yapmış kişiler olup koydukları teşhislerde genel olarak yanılmayan tıp personelleridir.
Kardiyoloji uzmanının görevleri nelerdir?
Tıp personellerinin “uzmanlık” unvanına sahip olabilmeleri için alanında başarılı bazı çalışmalara imza atmaları gerekir. Kardiyoloji uzmanları da kısa veya uzun zamanlı hassas kalp ameliyatı gerçekleştirmekle “uzmanlık” unvanı alırlar. Bu uzmanların genel görevleri aşağıdaki gibidir;
- Hastanın fiziki muayenesini yapmak,
- Şikayetleriyle gelen hastanın tıbbi öyküsünü dinleyerek değerlendirmede bulunmak,
- Kalp ve damar hastalıklarının teşhisi için kan ve idrar tetkiki yaptırmak,
- Teşhis sonuçlarına göre hastadan EKG, ekokardiyografi, efor testi, ambulatuar kan basıncı ve tilt testi tetkiklerini istemek,
- Hastaya ve hasta yakınlarında hastalık ile ilgili bilgi vererek tedavi yöntemleri, riskleri ve tedavi süreci hakkında ayrıntılı bilgi vermek,
- Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda elde edilen verileri değerlendirmek,
- Anjiyografi ve kalp kateterizasyonu gibi önemli tetkikleri istemek,
- Kalp hastalıkları ile ilgili tedavi görmüş kişilerin mevcut durumunu kontrol etmek,
- Kalp hastalıklarına karşı alınması gereken tedbirler konusunda toplumu bilinçlendirmek,
- Gerekli görülmesi durumunda başka alandaki doktorlarla iletişim halinde olmak,
- Kalp ve damar sağlığı ile ilgili hastalara öneride bulunmak, diyet sunmak ve egzersiz sunmaktır.
Kalp ve damar hastalıkları
Kalp ve damar hastalıkları, yaşam kalitesini en çok etkileyen hastalıkların başında gelir. “Kalp ve damar” dendiğinde sadece göğüs kafesi içerisinde yer alan kalp düşünülmemelidir.
Kalp damarları, vücudun diğer organlarına kan pompalamakla görevli damarlardır. Örneğin bacak damarları, kol damarları veya diğer organların sağlıklı şekilde fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için yeteri miktarda kana ihtiyaç duyarlar.
Bu görevi sağlayan kalp damarlarında genişleme, daralma veya tıkanma gibi sorunların olması durumunda yaşam kalitesi ciddi anlamda düşer, öncesinden önlem alınmaması durumunda hastanın ölmesine neden olur.