Rahim Kanseri belirtileri nelerdir?
  26.06.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Rahim kanseri, dünyada kadınlar arasında meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Türkiye’de yapılan araştırmalara göre kadınlarda rahim kanseri, kanser türleri arasında 10. Sırada yer almaktadır.

 

Tüm bu araştırma sonuçlarının yanında rahim kanserine neden olan etkenlerin henüz kesin olarak aydınlatılmadığını da belirtmek gerekir. Ancak yapılan araştırmalara göre; dış etkenler, kalıtsal hastalıklar ve farklı bazı nedenler, rahim kanserine neden olan etkenler arasında değerlendirilmektedir. 

Rahim kanseri risk faktörleri

Rahim kanserine neden olan etkenler kesin olarak çözülmemiş olsa da bazı durumlar risk faktörü olarak değerlendirilmektedir. Uzmanların yaptıkları araştırmaya göre rahim ağzı kanseri risk faktörleri şu şekilde açıklanmaktadır;

- Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu,

- Erken yaşta cinsel ilişkiye girmek (16 yaş öncesi),

- Birden fazla cinsel partnerin bulunması,

- Sigara içimi,

- Beslenme bozukluğu (sebze ve meyve tüketimine dikkat etmemek, gerektiği kadar tüketmemek, rahim ağzı kanserine neden olmaktadır),

- Fazla sayıda çocuk doğurmak,

- Düşük sosyoekonomik düzey

- Özellikle 5 yıldan daha uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı

Rahim ağzı kanseri belirtileri, çoğunlukla erken dönemde kendini göstermez, daha ileri aşamalarda kendini gösteren belirtiler özellikle de önlem alınmaması durumunda daha fazla görülmektedir.

Yapılan araştırmalara göre rahim kanseri belirtileri, kişiden kişiye göre değişse de HPV enfeksiyonlarının çoğunluğu belirtilere veya hastalığa neden olmadığı ve kendiliğinden düzeldiği belirtilmektedir. Fakat bununla birlikte HPV tipleri (çoğunlukla 16 ve 18) ile devam eden enfeksiyon, kanser öncesi lezyonlara neden olabilmektedir.

Uzmanlar, bu durum ile karşı karşıya olanların erken dönemde tedavi olmasına dikkat çekmektedir. Aksi halde bu lezyonlar rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir. 

Rahim kanseri belirtileri nelerdir?

Kişiden kişiye göre değişebilen rahim kanseri belirtileri, genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır.

- Düzensiz mens (adet, regl) dönemleri arasında cinsel ilişki ve anormal vajinal kanamalar,

- Cinsel ilişki esnasında ağrı,

- Sırt, bacaklarda ve kadınların cinsel organlarında ağrıların oluşması,

- Yorgunluk, nedeni anlaşılmayan kilo kaybı ve iştahsızlık,

- Vajinal rahatsızlıklar,

- Kokulu akıntı,

- Tek bir bacakta şişkinlik,

- İdrar yaparken oluşan ağrılar, rahim kanseri belirtileri arasında yer almaktadır. 

Rahim kanserinden korunmak için yapılması gerekenler nelerdir?

Rahim kanserine neden olan birçok etken vardır ancak kesin olarak neyin neden olduğu bilinmemektedir. Buna karşın geliştirilen yöntemler ve bazı ilaçlar, zamanında uygulandığında kansere yakalanma riskini düşürmektedir. HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar geliştirilmiştir. Uzmanlar, 9-13 yaşlarındaki kızların rahim kanseri riskine karşı kendilerini korumaya almaları için aşı yapmalarını önermektedir. 

Rahim kanseri veya diğer kanser türlerine karşı koruma tedbiri almanın en önemli yöntemlerinden biri de belli dönemlerde kanser taramasından geçmektir. Rahim kanserine karşı tedbir almak için ise 30 yaşından sonra düzenli bir şekilde kanser taraması yapılması gerekmektedir. 

Cinsel ilişkiye girmek aslında bir tecrübe gerektirse de bu konuda eğitim almak da önemlidir. doğru olmayan şekilde ilişkiye girmek de kansere neden olan etkenler arasında yer aldığı için uzmanlar, bu konuda doğru hareket edilmesi açısından eğitim alınması gerektiğini vurguluyor. 

Sigara kullanımı, çoğu hastalığa neden olduğu gibi rahim kanserine de en çok neden olan durumların başında gelmektedir. Sigara kullanımını bırakmak, meyve ve sebze tüketimine ağırlık vermek de yine kadınlarda kanser riskinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olan önemli bir detaydır. Rahim kanseri hakkında daha fazla bilgi almak ve korunma yöntemlerini öğrenmek için doktorunuz ile görüşebilirsiniz.

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Ankara da PET CT Nerede çekilir?
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.