Prostat kanseri kemiğe sıçrarsa ne olur?
  15.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerindendir. Dünyada daha çok Afrika ülkelerindeki erkeklerde görülen kanserin nedeni ile ilgili henüz tam bir tespit yapılmış değil.

Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerindendir. Dünyada daha çok Afrika ülkelerindeki erkeklerde görülen kanserin nedeni ile ilgili henüz tam bir tespit yapılmış değil. Fakat her erkeğin prostat kanseri riski ile karşı karşıya olduğunu bilmesi ve bu şekilde davranması gerekmektedir.

Prostat kanseri hakkında bilinmesi gereken önemli ayrıntılar vardır. Mesela Prostat kanseri kemiğe sıçrarsa ne olur? Gibi soruların cevabını öncesinden bilmeniz, hastalıkla karşı karşıya kalmanız durumunda ne yapmanız gerektiği konusunda fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır. 

Prostat kanserinin belirtileri nelerdir?

Prostat kanserinin belirtileri aslında birden çok fazladır. Geceleri özellikle sık idrara çıkma isteği, idrar yaparken tam bitirememe, idrardan sonra damlama, menide veya idrarda kanama gibi pek çok belirtisi vardır. Ancak prostat kanseri, diğer kanser türlerinden farklı olarak gizliden gizliye büyür ve bu da çoğunlukla erken evrede fark edilmesini engeller.

Buna karşın uzmanların uyarısı; 50 yaşın üstündeki erkeklerin periyodik olarak kanser taramasından geçmeleridir. Ailede kalıtsal prostat kanseri olanların ise 35 yaşından sonra yılda iki defa kanser taramasından geçmeleri gerekmektedir. 

Ne zaman doktora görünmeli?

Prostat kanserinde “şu vakitte doktora gidin” demek doğru değildir. Aslında tüm hastalıklar ve kanser türlerinde de durum böyledir. Bir hastalık kendini göstermeye başladığı ilk andan itibaren doktordan randevu alınmalıdır.

Prostat kanseri belirtileri hakkında daha önce de bazı bilgiler vermiştik. Bu bilgiler doğrultusunda ne kadar erken doktora giderseniz o kadar rahat kanseri atlatma şansına sahip olabilirsiniz. Kanser, erken evrelenerek tedavi edildiğinde yok olabilen bir hastalıktır. Ancak ihmale gelmeyeceğini kesinlikle kişilerin bilmesi gerekir. 

Prostat kanseri neden olur?

Prostat kanserinin neden olduğu ile ilgili henüz kesinleştirilmiş bir bulgu bulunmamaktadır. Ancak oluşumu mesane organındaki normal hücrelerin yerini anormal hücrelere bırakması ile başlar.

Hücrelerin DNA’sındaki mutasyonlar hücrelerin normal hücrelere göre daha hızlı büyümesine ve bölünmesine neden olur. Tabi anormal hücrelerin büyümesi, normal hücrelerin ölümü ile mümkün olur. Böyle bir çalışma prensibi ile çoğalan kanserli hücreler, erken dönemde tedavi olunmadığında diğer organlara da bulaşır ve böylelikle kanserin son evresine kadar gidebilir. 

Prostat kanserini önlemek için neler yapılmalıdır?

Sağlıklı beslenme: her hastalığın başlıca nedenlerinden biri düzensiz ve sağlıksız beslenmedir. Özellikle yüksek yağlı besinler, sigara, alkol gibi vücuda zarar veren şeylerden kaçınmak gerekir. bunun yerine doğal beslenmek; meyve sebze tüketmek, lif bakımından zengin gıdaları tüketmek, prostat kanserine karşı kişinin kendini koruma altına almasına yardımcı olacaktır.

Egzersiz: Haftanın hemen hemen her günü egzersiz yapmak, vücudun da ruhun da arınmasına yardımcı olur. Prostat kanserine neden olan durumlardan biri de stres ve strese bağlı psikolojik sorunlardır. Bunların önüne geçmek için de egzersiz yapmak gerekir. 

Yukarıdaki iki madde haricinde; sağlıklı kilonun korunması ve belirtiler kendini gösterdiği andan itibaren randevu alınması gerektiğini unutmayın.

 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Ankara da PET CT Nerede çekilir?
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.