Prostat kanseri evreleri ve PSMA PET-CT
  15.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Prostat kanseri evreleri, hastalığın tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Kansere neden olan kötü huylu tümörlerin bölgeye yayılımı incelenerek uygun tedavinin yapılması, kesin bilgilerin elde edilmesini gerektirmektedir.

 

Tıp dünyasında geliştirilen modern tetkik cihazları sayesinde kanserin evreleri hakkında bilgi almak mümkündür. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi prostat kanserinde de çeşitli evreler bulunmaktadır ve tedavinin başarılı olabilmesi için bunların saptanması son derece önemli bir detaydır. Prostat kanseririn evrelemesinde en sık PSMA PET CT kullanılmaktadır.

6 evreden oluşan prostat kanserinin ilk evreleri, hasta için çok sıkıntı yaratmasa da son evrelerde yaşam kalitesini düşürmeye başlar ve tedavi edilmediğinde ölüme kadar yol açabilir. 

Prostat kanseri neden oluşur?

Prostat kanseri hücre düzeyinde gerçekleşen genetik kusurlara bağlı bazı prostat hücrelerinin kontrol dışı büyüyerek normal hücrelerin yerini almasıyla başlayan bir kanser türüdür.

Ancak yapılan araştırmalar neticesinde tam olarak neyin kansere neden olduğu saptanamamıştır.

Dünyanın her yerinde erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olmasının yanında ilginç bir diğer detay ise Güney Afrikalı erkeklerde görülen prostat kanseri, dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan erkeklerden daha fazladır.

Ailede kalıtsal kanser durumunun olması, düzensiz beslenme, sigara kullanımı gibi nedenlerin de risk faktörleri arasında değerlendirilmektedir.

Fakat buna karşın henüz kansere neden olan etkenlerin tam olarak belirlenmediğini söylemek gerekir. 

Prostat kanseri evreleri ve açıklaması

Evre 1: Birinci evrede tümör (ur) sadece prostat içerisindedir. Rektal muayenede hissedilmeyecek kadar küçüktür. Bu evrede Gleason skoru 6 ya da daha altındadır PSA seviyesi 10’un altındadır, bu nedenle kişinin bu evrede kanser olduğunu fark edebilmesi çok zordur. 

Evre 2-3: Bu iki evrede de kanser prostattadır ancak tümörün yapısı artık saldırgan olmaya başlamış ve parmakla yapılan muayenede belirgin şekilde kendini belli ettirir.

Bu dönemlere dikkat edilerek muayene olunması durumunda gerekli tedavinin başlatılması, kanserin önüne geçebilmek için önemli bir dönem olarak tanımlanmaktadır. 

Evre 4-5: Prostat kanseri evrelerinden önemli ve risk taşıma bakımından çok daha riskli dönem 4-5. evrelerdir. Bu evrelerde kanser seminal keselere yayılmış ancak lenf ve kemik bezlerine yayılmamıştır. 

Evre 6: Son evre ve en tehlikeli dönem olan evre 6’da prostat kanseri mesaneye, rektuma ya da çevredeki dokulara (seminal keseler dışında) yayılım göstermiş, bununla birlikte lenf ve kemik bezlerine de yayılmıştır. 

Prostat kanseri teşhisi nasıl yapılır?

Modern dünyada geliştirilen cihazlar ve tetkikler sayesinde erken dönemde kanseri tanılamak daha kolaydır. Multiparametrik prostat MR çekimi ile kanserli hücrelerin hangi aşamada olduğu net olarak görülebilmekte ve uygun tedavi yöntemi kolaylıkla belirlenebilmektedir.

Fakat kişilerin bilmeleri gereken en önemli ayrıntının erken dönemde tanılanması olduğunu söylemek gerekiyor.

Erken evrede önlem alınması ile kanserden kurtulmak ve yeniden sağlıklı yaşama kavuşmak daha kolaydır.

Uzmanlar, prostat kanserinin ciddi bir hastalık olduğunu belirterek ihmale yer verilmemesi gerektiğini vurguluyor. 

 

Nükleer Tıp Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Ankara da PET CT Nerede çekilir?
Antalya da Galyum Psma Pet CT çeken SGK Anlasmalı Hastaneler
Pet çekimi, Pet Ct çektirenler yorumları, Pet çekimi ne kadar sürer? Sorularının yanıtları
Samsun da Galyum PSMA Pet CT Hangi Hastanelerde çekiliyor.
Kanser hastalarının Kemik Ağrıları Nasıl Tedavi edilir? Lutesyum-177 EDTMP Tedavisi Nasıl Yapılır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
FDG PET CT Nedir, Hangi Durumlarda Çekilir?
Lutesyum PSMA Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Galyum PSMA PET CT Nedir, Avantajları ve Yan Etkileri
Denizli PET/CT SGK Anlaşmalı Çekim Yapan Hastaneler
Lutesyum-177 PSMA ile Prostat Kanseri Tedavisi
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.