Pankreas kanseri, aslında nadiren yakınındaki organlara bulaşır ancak öncesinden tedbir almak ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gerekmektedir. Ailede kalıtsal hastalığın bulunması durumunda yapılacak bazı testlerle erken dönemde tanılanması mümkün olan bir kanser türüdür. Tıp dünyasının büyük gelişmelere imza atması sayesinde yapılan tetkiklerden başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
Pankreas kanseri belirtileri nelerdir?
Pankreas kanseri belirtileri, diğer bazı kanser türlerine göre daha geç fark edilebilen bir kanser türüdür. Genel olarak belirtileri şunlardır;
- Üst karın bölgesinde başlayan ve sırta vuran ağrılar,
- İstemsiz kilo kaybı ve iştahsızlık,
- Depresyon,
- Kendini yeni gösteren diyabet,
- Kan pıhtılaşması,
- Halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk,
- Cilt ve göz akında sararma (sarılık)
Pankreas kanseri evreleri
Uzunluğu 12-15 santim arasında değişen pankreas, farklı nedenlerden dolayı kanserli hücrelerin yayılmaya başladığı bir organdır.
Kanserin ilk evrelerinde hastalığı anlamak çok da kolay değildir. uzmanların uyarıları, ailede kalıtsal durum varsa ve yukarıda saydığımız belirtiler varsa erken dönemde tedavi edilmesi mümkün olan pankreas kanserini yenmek daha kolay hale gelmektedir.
Pankreas kanseri ameliyatı
Pankreas kanseri ameliyatının gerçekleşebilmesi için öncelikle fiziki muayene uygulanır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda kanserin yakındaki organlara sıçrayıp sıçramadığı değerlendirilir, cerrahi operasyona uygun olup olmadığı incelenir ve böylelikle pankreas kanseri ameliyatı yapılır.
İleri evrelere gelen hastalık durumunda cerrahi operasyonunun uygulanması mümkün değildir. bu hastalara genellikle kemoterapi uygulanarak ağrıların azaltılması sağlanır.
Pankreasta meydana gelen sarılığın giderilmesi için beslenme desteğinin sağlanması amacıyla bazı tedavi yöntemleri veya diyetler uygulanmaktadır.
Pankreas kanseri karaciğere sıçrarsa ne olur?
Kanserli hücrelerin yayılması bazı organlarda sinsice ilerler ve erken dönemde hastalığı fark etmek çoğu zaman mümkün olamayabiliyor. Pankreas kanseri de bu kanser türlerinden biridir ve akciğer, kanserli hücreleri en çok üzerine çeken organ olduğu için kanserli hücrelerin akciğere bulaşması çok kolaydır.
Tabi ileri evrede oluşan bu durumun önüne geçmek için erken dönemde tedavi olmak gerekiyor. Pankreas kanseri karaciğere sıçraması durumunda çok ciddi problemler yaşanabilmekte hatta hastanın ölümüne kadar yol açabilmektedir. Bu nedenle erken dönemde evrelenmesinde son derece fayda vardır.
Pankreas kanseri nedenleri
Kanserli hastalıklara en çok neden olan etkenlerin başında ailede kalıtsal hastalıkların olmasıdır. Bunun dışında düzensiz beslenme gibi faktörler de bu hastalığa neden olabilmektedir.
Araştırmalara göre kalıtsal durumlar haricinde pankreas kanserine neden olan etkiler henüz saptanamamıştır ancak genel olarak sigara içen kişilerin kanser riski taşıdıkları onaylanan bir durumdur.
Diyabet hastalığı (şeker hastalığı) ortaya çıktıktan sonra kendini daha rahat gösterebilen kansere karşı dikkatli olmak gerekir. Yani diyabet ile sınırlı bırakılarak hastalığa bakılmamalıdır.
Diyabet hastalarının pankreas kanseri riskini daha fazla taşımalarından dolayı uzmanlar, bu tip hastaların belli periyotlar aralığında muayeneden geçmeleri gerektiğini bildirmektedir.
Pankreas Kanseri beslenme
Beslenme, birçok hastalığı önlemek için uzmanların özel olarak önerdikleri durumlardan biridir. Pankreas kanserinin oluşmasında da önemli oranda faktör olarak kabul edilen beslenme konusu, uzmanların sık uyarılar yapmalarına neden olmaktadır.
PET/CT taraması ile tespit edilebilen kanserden korunmak için aşırı et tüketimini azaltmak, sigarayı terk etmeleri, dengesiz ve bilinçsiz beslenmeden uzak durmaları gerekmektedir. Hastalıklarla mücadele etmenin en etkili yolunun erken tedavi olduğunu unutmayın.