Gelişmiş ülkelerde yaygın bir şekilde görülen prostat kanseri, Türkiye’de erkekler arasında akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türlerinden biridir.
Hücrelerin düzensiz bir şekilde büyüyerek yayılması süreci ile başlayan kanser, erken dönemde müdahale edilmediğinde, yaşam kalitesini ciddi manada düşürmekte ve ilerleyen dönemlerde gerekli tedbir alınmadığında sağkalım süresi bir hayli düşmektedir.
Uzman doktorlar, prostat kanseri hakkında bilgi verirken, erken sürede tedavi olan hastaların sağkalım sürelerinin yüzde 90 oranında olduğunu ancak ileri evredeki prostat kanserlerinde sağkalım süresinin yüzde 31 oranına kadar düştüğünü belirlemektedir.
Kanser ile ilgili önemli bilgiler veren uzmanlar, ailesinde genetik olarak prostat kanseri olanların daha fazla risk barındırdıklarını belirterek, bu kişilerin periyodik olarak kanser taramasından geçmeleri gerektiğini belirtmektedir. Peki, prostat kanseri nedir, nasıl anlaşılır, tanısı nasıl konur, tedavisi ne şekilde yapılır?
Prostat kanseri nedir?
Prostat kanseri, mesanenin altında bulunan ve ceviz büyüklüğünde olan ve erkek üreme sisteminde önemli rolü olan prostat bezi hücrelerinin kontrolsüz bir biçimde büyümesi ve artması sonucu ortaya çıkan iyi huylu ve kötü huylu tümöral oluşumlara prostat kanseri adı verilir.
Erkeklerde önemli bir şekilde ölümlere neden olabilen kanser, erken dönemde tedavi edildiğinde, sağkalım süresi uzar ve tedavisi mümkün hale gelir.
Kanserin ilk 1 ve 2. Evrelerinde kansere tanı konulmasının zor olmasından dolayı çoğu zaman erken dönemde kanserin varlığını hissetmek mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden uzmanlar, her erkeğin 40 yaşından sonra yılda en az 2 defa prostat kanseri taramasından geçmeleri gerektiğini vurgulamaktadır.
Prostat kanseri tanısı nasıl konulur?
Prostat kanserine karşı geliştirilen görüntüleme yöntemleri, günümüzde büyük illerde özel ve devlet hastanelerinde faaliyettedir. Bu da kanser şüphesi olan kişilerin kolaylıkla taramadan geçmelerini sağlamaktadır.
PSMA PET Bursa, alanında uzman doktorların bulunduğu hastanelerde yapılmaktadır. PSMA PET, prostat kanseri görüntülemede kullanılan ve kesin sonuçlar veren bir görüntüleme yöntemidir. “Prostat spesifik membran antijen” adı da verilen P.S.M.A. kimyasal bir molekülle gerçekleştirilmektedir.
Galyum psma pet görüntüleme ile prostat kanserinin vücuttaki dağılım oranı değerlendirilir ve buna göre uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir. PSMA PET Bursa, güvenilir doktorların bulunduğu hastanelerde yapılan bir işlem olduğu için hastalar, güven içinde kanser görüntüleme işlemi için müracaat edebilirler.
Bursa’da bulunan hastaneler
Bursa, her anlamda gelişmiş bir kentimizdir. Gerek ticari ve finansal alanda gerekse de sağlık alanında önemli adımların atıldığı kentimizde, prostat kanseri görüntüleme ve tedavi merkezlerinin bulunması, bu ilde ve çevre ilde olanların kolaylıkla tedavi olmalarını sağlamaktadır.
Bursa’da bulunan hastaneler, tam donanımlı hastaneler olup, alanında başarılı uzmanların yer aldığı adreslerdir. Kanser şüphesi olan hastaların erken dönemde kanser tanısının konulması ve gerekli tedavi şeklinin uygulanması için Bursa’da bulunan ürologlar ile görüşmelerini önerebiliriz.
Bu konuda hastalara ön ayak olan kurumumuz Biyorad ile iletişime geçerek size en yakın noktada bulunan bir hastaneden randevu alabilirsiniz.
Bursa Onkoloji Merkezleri
Vücutta var olan tümörlerin oluşumu, nedenleri, hangi evrede olduklarını ve vücudun diğer organ ve dokularına metastaz yapıp yapmadığı ile ilgilenen tıp dalına verilen isim onkolojidir.
Onkoloji bölümü, birçok hastanede bulunmaktadır. Ancak bu alanda doktor seçimi yaparken isabetli bir seçim yapabilmek son derece önemlidir. Prostat kanseri gibi gizli büyüyen ve kemik metastazına kadar neden olabilen hastalıklarda özel olarak seçim yapmak gerekir.
Bursa onkoloji merkezleri, bu konuda yetişmiş uzman doktorları ile hastalar üzerinde gerekli incelemeleri yaparak kanserin hangi evrede olduğunu tespit ederek gerekli tedavinin başlatılmasını sağlamaktadır.
Prostat kanserinde lutesyum tedavisi
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi erken dönemde tanı konulan prostat kanserlerinde cerrahi müdahale veya radyoterapi yöntemleri ile başarılı sonuçlara ulaşmak mümkündür.
Ancak geç kalınması durumunda yani kanserin kemik ve diğer dokulara yayılması durumunda cerrahi müdahale veya radyoterapi, çok da başarılı sonuçlar vermemektedir. Bu tip hastalar için uygun görülen tedavi biçimi lutesyum tedavisi olarak ön görülmektedir.
Lutesyum 177 PSMA tedavisi, görüntüleme işlemi yapıldıktan sonra damar yolunda enjekte edilen akıllı moleküllerin kanserli hücrelerin üzerine yapışarak yok edilmesi tedavisine verilen isimdir. Tabi ki öncelikle tedaviyi yapacak doktorun ve hastanenin alanında başarılı olduğunu incelemek adına doğru araştırmaların yapılması gerektiğini unutmamak gerekir.