PET/CT Nedir?
PET CT kanser olaylarının erken teşhis ve tedavisinde çok önemli bir yere sahip olan bir görüntüleme yöntemidir.
Tüm vücut için metabolik ve moleküler düzeyde görüntüleme sağlayan sistem sayesinde milimetrik büyüklüğe sahip kanserli alanların bile teşhis imkanı sunmaktadır. Pet, dokuların kanlanması metabolizmasını etkin ve canlı yansıtan üç boyutlu görüntülerinin alındığı bir yöntemdir.
Pet CT ise pet ve bilgisayarlı Tomografinin aynı cihazda birleştirilmesiyle oluşan bir sistemdir. Pet CT işlemi en çok onkolojik hastalıklarda kullanılmakta olmakla birlikte kanserin teşhisinde evreleşmesinde ve yaygınlaşmasında tedaviye cevabın değerlendirilmesine, tedavinin verileceği canlı kanser hücrelerinin yoğunluğunu tespit edilmesine kadar birçok onkolojik hastalıklarda rahatlıkla ve hasta konforu en üst düzeyde olacak şekilde yapılan bir sistemdir.
Pet CT’nin başlıca kullanım alanları ise şunlardır.
Kanserin erken teşhisi ve evrelerinin analizinde, tedavinin yararlı olup olmayacağının belirlenmesinde, kanserli bölgenin en etkin şekilde tedavisinde, tedavi sırasında ortaya çıkan yan etkilerinin azaltılmasında, tedavi uygulanan bölgede nüks gelişmesinin izlenmesi ve hastaya gereksiz kemoterapiden korunma yollarından, kardiyolojik hastalıklarda, kalp kasının canlılığının belirlenmesinde, Alzheimer hastalığının erken teşhisinde kullanılmaktadır.
Pet CT akciğerdeki bir nodülün kötü huylu olup olmadığından, meme kanseri, baş boyun kanserleri gibi hastalıkların ve kolon ve mide kanseri gibi birçok kanserin teşhisinde ve takibine kadar etkin bir şekilde kullanılan bir yöntemdir.
Bu yöntem sayesinde hastalıklara ön tanı ve tedavi sürecinin en kısa sürede başlamasında etkin bir şekilde rol oynamasından dolayı Pet ÇT işlemi birçok donanımlı hastaneler, özel klinikler ve özel görüntüleme merkezlerinde yapılmaktadır.
Pet CT fiyatları
Hastane özel klinik ve özel görüntüleme merkezlerinde fiyatları değişkenlik gösteren bir görüntüleme işlemidir. En hızlı ve kaliteli pet işlemleri görüntüleme merkezlerinde yapılmaktadır.
Pet ÇT İşleminin Zararları
Bu uygulamada hasta olan bireylere yan etki olarak zarar olabilecek tek konu radyasyona maruz kalınmasıdır. Bu radyasyon bazı bireylerde belli başlı yan etkileri ortaya çıkarmaktadır.
Radyasyon miktarı genellikle düzgün bir şekilde verildiği için genellikle hastalarda yan etki yapmamaktadır. Pet tarama işlemlerinde radyasyon maddesi flor 18 olarak bilinen bir glikoz maddesidir. Glikoz ise bildiğimiz şekerle aynı içeriklere sahip olan bir maddedir.
Dünya genelinde yapılan ve yan etkisi olmayan bir madde olarak bilinmektedir. Pet CT işlemi yaptırmak isteyenlerin korkacağı kadar büyük bir yan etkisi yoktur. Rahatlıkla çekim işlemlerinizi uzman hekimlere yaptırabilirsiniz.