Pozitron emisyon tomografisi ve bilgisayarlı tomografinin birleşmesi ile elde edilen görüntüleme cihazı, tıp alanında başarılı sonuçlar veren bir tanılama yöntemidir. Uygulama ile birçok hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi mümkün hale geldiği için tedavi yöntemlerinin belirlenmesi de daha kolay bir hale gelmektedir.
Onkoloji (kanser) alanında daha sıklıkla kullanılan ve sonuçları ile daha net sonuç verdiği için tedavi işlemlerinin de kolaylaşmasını sağlayan PET CT; tümör yayılım derecesinin belirlenmesi, radyoterapi planlanması, yapılan tedaviden alınan sonuçların değerlendirilmesi gibi birçok konuda uzman doktorlara yardımcı olmaktadır.
Görüntülemede “Altın Standart”
Modern tıp dünyasının gelişmeleri ile paralel şekilde bir buluş niteliğinde değerlendirilen PET CT, kanser hastalıkları başta olmak üzere tümör ve hayati tehlike oluşturabilecek diğer hastalıkların erken dönemde tanılanmasına yardımcı olan bir görüntüleme yöntemidir.
PET, vücudun metabolik aktivitesi ve fizyolojisi hakkında uzmanlara önemli bilgi verirken CT ise vücuttaki anatomik değişimlerin değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Her ikisinin bir arada kullanılması ise beklenenden daha iyi sonuçların ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
PET Ne Kadar Sürer?
Onkolojik hastalıklarda kesin sonuçlar elde etmek ve buna yönelik tedavi yöntemlerini belirlemek adına kullanılan PET, hastalığın derecesine ve ek bir çekim işleminin olup olmamasına bağlı olarak değişken sürelerde tamamlanmaktadır.
Eğer hastadan başka bir şey istenmemiş ise hastanın PET çekimine hazır hale gelmesi ile çekim işlemlerinin tamamlanabilmesi için ortalama 2-3 saat kadar bir zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Çekimden hemen sonra hasta bir şeyler yiyip içebildiği için aç kalma gibi bir durum da söz konusu olmaktan çıkmaktadır.
PET CT Nasıl Yapılır?
PET-CT çekimi gerçekleştirilmeden önce hastaya FDG enjeksiyonu yapılmaktadır. Enjeksiyondan sonra hastanın yaklaşık 1 saat kadar dinlenmesi gerekmektedir. Bu süre tamamlandıktan sonra 20 dakika kadar sürecek bir işlem neticesinde PET-CT çekim işlemi tamamlanmaktadır. Hastaya herhangi bir yan eki vermediği için son derece güvenilir bir sistem olduğunu söyleyebiliriz.
PET-CT Neden Çekilir?
Pozitron emisyon tomografisi (PET-CT) teknolojisi, bilgisayarlı tomografi (CT) ile birleştirilerek elde edilen PET-CT, birçok hastalığın tanılanmasında, tedavi sonrası hastanın tedaviye verdiği yanıtın değerlendirilmesinde kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Daha çok onkoloji (kanser) hastalarının tedavilerini belirlemede, hastalıkların hangi derecede olduğunu saptama ve tedavi sonrası gelişmeleri incelemek amacıyla çekilen bir işlemdir.
PET Film Hangi Hastanelerde Var?
İstanbul gibi büyük şehirlerde özel hastanelerde çekilen PET filmi, bazı devlet hastanelerinde de bulunmaktadır. Ancak pandemi sürecinde oluşumuzdan dolayı devlet hastanelerinde ciddi bir yığılma durumu söz konusu olmaktadır. Özellikle kanserli hastaların beklemek gibi bir durumları olmadığı için erken dönemde PET CT çekim işlemini yapmaları gerekmektedir. Bunun için de özel bir hastaneden yardım almak en doğrusudur.
PET CT Nerede Çekilir?
Büyük özel hastanelerde ve radyoloji görüntüleme merkezlerinde yapılabilen bu işlem için öncesinden randevu oluşturmanız gerekmektedir. Biyorad, uzun zamanların deneyim ve tecrübesine sahip bir isim olup hastalara PET CT çekimi konusunda destek olmaktadır.
Hastalar bize müracaat ettiklerinde öncelikli işimiz onlara en yakın adresten randevu oluşturmaktır. Bu sayede hastaların bekleme süresine girmelerine gerek kalmıyor ve kısa sürede işlemlerini tamamlayarak gündelik işlerine devam edebiliyorlar. PET CT fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için çağrı merkezi iletişim numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.